O kuhanim jajima svatko ima svoje mišljenje, nekome su draža meka, nekome srednje kuhana, nekome tvrdo kuhana. Postoje i brojni trikovi kako najbolje skuhati jaje, kako najlakše oguliti njegovu ljusku nakon kuhanja, ali i kako skuhati jaje, a da ljuska ne napukne i jaje se ne razlije prije vremena…
Rješenje za sve probleme i drame s kuhanjem jaja zna slavni britanski kuhar Jamie Oliver koji je na svom profilu na Facebooku objavio video o kuhanju jaja u kojem nesebično dijeli savjete. Kako sam priznaje, naslušao se uistinu bizarnih savjeta za kuhanje jaja pa je na jednom mjestu odlučio skupiti sve savjete koje smatra relevantnim, odnosno uistinu korisnim.
Za početak, treba kupiti najkvalitetnija jaja koja su ti dostupna, idealno ona organska iz slobodnog uzgoja, odnosno kako bismo mi rekli - prava domaća. Nadalje, jaja prije kuhanja treba držati na sobnoj temperaturi. Također, savjetuje Jamie, neka su sva jaja koja istodobno kuhaš približno iste veličine, kako bi bila jednako kuhana u isto vrijeme.
"Ako želiš savršeno kuhano jaje, sva jaja trebaju biti iste veličine, svaki put… U posudi zagriješ vodu i u nju dodaš mali prstohvat soli. Jaje staviš u žlicu, umočiš nakratko u vodu, izvadiš ga iz vode, i tako nekoliko puta dok se jaje postepeno ne prilagodi temperaturi vode. Tada ga nježno žlicom spustiš na dno posude u kojoj će se kuhati“, nastavlja Jamie Oliver.
A evo i njegova "tajmera" za različitu tvrdoću kuhanih jaja:
- Meko kuhano – 5 i pol minuta
- Srednje meko kuhano – 7 i pol minuta
- Tvrdo kuhano – 11-12 minuta
Nakon što prođe potrebno vrijeme, jaje odmah izvadi iz vode kako se ne bi prekuhalo. I to je – to!