Špajza 10. kolovoza 2019.

Savršeni tajming za jaje "u sorbulu“

sorbula
foto: Stockfood

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema jaja osnovno je kulinarsko umijeće koje se najčešće prvo uči djecu koja pokažu interes za kuhanjem.

Tako je nesposobnost kuhanja jaja zapravo sinonim za opće nesnalaženje u kuhinji. Međutim, jeste li se ikada zapitali znate li doista pravilno skuhati jaje? Koji je savršeni tajming za meko, a koji za tvrdo kuhano jaje? Kako postići da meko kuhano jaje svaki put uspije? Kako izbjeći pojavu zelenkastog prstena oko tvrdo kuhanog žumanjka i kako savršeno oguliti jaje? Za jednostavno kuhanje jaja vjerojatno ima više pravila nego što je to na prvu očito.

Kako "sorbulati“ jaje?

Meko kuhano jaje, poznato i kao jaje "u sorbulu“, ukusan je doručak ili međuobrok gotov u trenu. Iako neki ne vole tekuću konzistenciju meko kuhanih jaja, drugi ih baš cijene zbog te kremoznosti. Kako bi pripremili savršeno meko kuhano jaje svaki put, prvo izvadite jaje iz hladnjaka kako bi se zagrijalo na sobnu temperaturu, a zatim pristavite vodu da se grije. U trenutku kada voda zakipi, jaje pažljivo – kako ne bi napuklo, uz pomoć žlice položite u kipuću vodu. Nakon toga, krenite s odbrojavanjem točno 4 minute za kremasto meko kuhano jaje, ili 3 minute za nešto rjeđu varijantu. Pazite da u posudi u kojoj ga kuhate ima dovoljno vode koja će ga u potpunosti prekriti, te po potrebi smanjite temperaturu kuhala nakon što potopite jaje. Naime, voda bi tijekom kuhanja trebala cijelo vrijeme kipjeti, no bez da uzrokuje "plesanje“ jaja po posudi.

sir Možda vas zanima... Savršenim trikovima produžite život siru, jajima, kolačima... None

Ako odjednom želite skuhati više jaja, slijedite iste upute, ali pazite da za kuhanje koristite dovoljno veliku posudu u kojoj će jaja imati dovoljno mjesta i neće trebati biti položena jedna na drugima. Također, trebat ćete malo produžiti vrijeme kuhanja – za nekoliko sekundi po jajetu. Čim prođe zadano vrijeme, jaja ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode ili ih ubacite u ledenu kupku kako biste zaustavili proces kuhanja i daljnjeg otvrdnuća. Poslužite ih na stalcima za jaje tako da prema gore okrenete tupi vrh kojeg možete pažljivo oguliti ili prerezati oštrim nožem sa zupcima. Druga opcija je serviranje u zdjelicama – meko kuhana jaja u ljusci presijecite na pola, pa žlicom izdubite unutrašnjost i poslužite je, a ljusku odbacite. Za koju god varijantu se odlučili, prije jela jaja začinite s malo soli i papra, a poslužiti ih možete, primjerice, uz tostirani kruh narezan na trakice "za umakanje“.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema jaja u vrućoj vodi

Osim na već spomenuti način, jaja se mogu pripremiti i tako da se potpuno potope u hladnu vodu i stave grijati na visoku temperaturu. Kada voda zakipi, posuda s jajima se skloni s izvora topline i poklopi te se započne s odbrojavanjem. Jaja se na ovaj način "kuhaju“ u vrućoj, ali ne i kipućoj vodi, a ovako je moguće pripremiti i tvrdo kuhana jaja. Dobra strana navedenog načina obrade je da temperatura nikada nije previsoka tijekom dugog vremenskog perioda, pa je ovo jedan od načina kako izbjeći pojavu zelenkastog prstena oko tvrdo kuhanog žumanjka.

Ovako pripremljena jaja također isplahnite hladnom vodom nakon zadanog vremena, za čije određivanje će vam poslužiti sljedeća pravila:

  • tekuća meko kuhana jaja – 3 minute
  • meko kuhana jaja – 4 minute
  • polu-meko kuhana jaja – 6 minuta
  • podatna tvrdo kuhana jaja – 10 minuta
  • čvrsta tvrdo kuhana jaja – 15 minuta

I za kraj, svijet vezan uz guljenje "tvrđe“ kuhanih jaja. Kako biste osigurali lako odvajanje ljuske, nemojte koristiti jako svježa jaja, već ona koja su stajala u hladnjaku otprilike tjedan dana. Također, ljusku razbijte na što sitnije komadiće i na što više mjesta, a odstranjujte je pod mlazom hladne vode.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.