gastro postao
Pomiješaj povrće i uživaj u okusima!
Talijanska minestrone juha jedna je od najpoznatijih, a nakon što je napraviš po ovom receptu i isprobaš, bit će ti jasno i zašto! Baza je povrće, a osim navedenoga u ovom receptu, koristiti možeš i sve što nađeš u smočnici.
Ako ju do sada nisi probala, krajnje je vrijeme! Navedeni sastojci dovoljni su za osam serviranja, a sama priprema trajat će otprilike sat vremena.
Sastojci:
- 4 kriške slanine
- 2 crvena luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 štapića celera
- 1 korijen komorača
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- 125 mL crnog vina
- 2 tikvice
- 300 g kupusa ili blitve
- 800 g konzervirane rajčice
- 400 g graha
- 800 mL pilećeg ili povrtnog temeljca
- 75 g suhe tjestenine
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- parmezan
Priprema:
- Započni s prženjem aromatičnih sastojaka kako bi napravila osnovu za juhu. Nareži slaninu, oguli i sitno nasjeckaj luk i češnjak, a zatim nasjeckaj mrkvu, celer i komorač. Natrgaj listove bosiljka, a stabljike sitno nasjeckaj.
- Zagrij malo ulja u tavi na srednje laganoj vatri, umiješaj nasjeckane sastojke i lagano ih pirjaj 15 do 20 minuta, ili dok sve ne omekša.
- Prepolovi i nareži tikvice uzdužno. Ukloni jezgru kupusa i tvrdu sredinu lista, operi ih i sitno nareži.
- Dodaj vino omekšanom povrću i pusti da zavrije. Dodaj konzervirane rajčice i tikvice. Pričekaj do vrenja, a zatim pirjaj na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Pomiješaj kupus, grah i temeljac u zasebnom loncu. Prokuhaj, a zatim dodaj tjesteninu unutra. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok tjestenina ne bude kuhana (upotrijebite upute za pakiranju kao vodič) - ako je juha pregusta dodaj malo temeljca ili vode.
- Začini po ukusu, a zatim dodaj većinu listova bosiljka i malo maslinovog ulja. Dobro promiješaj i posluži s naribanim parmezanom.
U slast!