Poznat je po tome da spravlja obrok za samo nekoliko minuta te po ukusnim večerama za djecu, a sada je preuzeo na sebe i novi izazov: slavni kuhar Jamie Oliver u suradnji s tvrtkom Hotpoint pokušat će promijeniti naviku Britanaca da bacaju oko 7 milijuna tona hrane godišnje.
"Zajedno želimo nadahnuti sve da smanje količinu otpada, pa ćemo ponuditi mnoštvo savjeta za to kako iskoristiti hranu koja vam je višak tako da što manje bacate", kaže Jamie Oliver. Dodaje kako se dosad fokusirao na to kako ostatke hrane pretvoriti u ukusne obroke, dok će ubuduće više raditi na tome kako iskoristiti sve dijelove namirnica i stvoriti jela koja su prebogata okusima.
TOP 10 namirnica koje najčešće bacamo:
1. Kruh
2. Sir
3. Krumpir
4. Celer
5. Limun
6. Banane
7. Zelena salata
8. Jabuke
9. Očišćena salata u vrećicama
10. Mljeveno meso
Evo nekoliko savjeta koje je dobro usvojiti u startu:
Pazite kako pospremate zalihe
Prije svega, temperatura na policama u hladnjaku varira, odnosno najhladnije je na donjim policama, dok se prema vrhu zagrijava. Zato sirovo meso i ribu uvijek držite na najdonjim policama. Mlijeko i mliječne proizvode stavite u sredinu.
Kuhane obroke uvijek držite odvojeno od sirovih namirnica
Vrata su najtopliji dio hladnjaka koji se zagrijava svaki puta kad ga otvorite. Zato u njima držite samo sokove i začine.
Neke stvari ne idu u hladnjak
Krumpir ne mora biti u hladnjaku, pohranite ga na neko drugo suho i hladno mjesto. I kruh će se bolje držati izvan hladnjaka. Jednostavno, namirnice koje ne spadaju u hladnjak nemojte stavljati unutra.
Zamrznite da ne propadne
Hladnjak je kao vremenska kapsula za stvari koje bi se mogle pokvariti. Kao da ste pritisli gumb 'pauza' jer tako želite sačuvati nutritivna svojstva i izgled namirnica, pogotovo voća i povrća. Ako u hladnjaku imate voće ili povrće koje je počelo izgledati lošije, pohranite ga u kutijicu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču. Idući dan ga možete iskoristiti za pripremu smoothieja, na primjer.
Zamotajte salatu i biljke
Začinsko bilje koje želite sačuvati možete zamotati u papirnati ručnik koji ste blago navlažili i pohraniti u hladnjaku. S druge strane, ladicu s povrćem i voćem obložite suhim papirnatim ručnicima kako bi upijali vlagu i tako očuvali svježinu voća i povrća. No, ne zaboravite mijenjati taj papir nakon svake kupovine namirnica, pa i ranije po potrebi.
Ne bacajte kruh
Kruh je jedna od namirnica koja se najčešće i najviše baca u Velikoj Britaniji. Umjesto da bacite kruh koji se osušio, narežite ga na kockice i osušite, pa koristite kao krutone za juhu. Ili ga posušite u krušne mrvice i pospremite u zamrzivač. Možete ih koristiti da zagustite umake (primjerice umak od rajčice za tjesteninu), ili iskoristiti za pohanje sira i slično.
Skuhajte duplo
Kuhanje dvostrukih porcija, kako biste mogli zamrznuti obrok za dane kad nećete imati vremena za kuhanje odličan je način da pametno iskoristite sve namirnice te da uštedite vrijeme. Sve što možete smrznuti u tankim slojevima, smrznite tako, jer ćete lakše pospremiti, a i lakše je odmrznuti tako zamrznutu hranu.
Kiselite povrće sami
Pripremite sami zimnicu od hrskavog povrća poput mrkve, celera, brokule, cvjetače i krastavca. Narežite i pohranite u staklenku, s malo octa i vode, s tim da možete dodati i neke začine.
Čuvajte svježe začine
Neki začini ukusniji su u svježem obliku. Da biste ih sačuvali, nasjeckajte ih svježe i podijelite u posudicu za zamrzavanje leda, pa u svaku od njih dodajte malo ulja. Tako možete zamrznuti začine i imati ih spremne za pripremu obroka za nekoliko minuta.
Čili papričice čuvajte u zavrzivaču
Ako uspijete pronaći svježe čili papričice, očistite ih i zamrznite. Po potrebi, izvadite iz zamrzivača i naribajte preko jela, pa ostatak vratite u zamrzivač.
Iskoristite ostatke
Kad je, na primjer, u pitanju piletina, postoji bezbroj načina da iskoristite ostatke mesa. Jedan od najjednostavnijih načina je pomiješati komadiće s tjesteninom i povrćem, kako biste dobili ukusnu salatu. Druga je mogućnost da napravite složenac s povrćem, prenosi Daily Mail.