Kruh je ono bez čega često ne možemo, a još češće nam stvara probleme jer smo skloni birati nezdrave i jednostavnije varijante. No, ako na raspolaganju imaš zdravu i kod kuće napravljenu verziju, onda je to fantastičan dodatak obroku. Posebno doručku ili večeri. Zato je proteinski kruh Jamieja Olivera savršen izbor.
Ovaj kruh napravit ćeš za otprilike sat vremena, a možeš ga jesti danima. Najprije ga možeš jesti svježeg, pa tostiranog, ali i u obliku krutona. Ako želiš malo kompleksniji, kiselkasti okus, pripremljeno tijesto prekrij plastičnom folijom i ostavi u hladnjaku tijekom noći.
Kombiniraj ga s namazima od sira ili jogurta, jajima i svježim povrćem ili posegni za voćnim verzijama.
Proteinski kruh
Sastojci:
- 7 g suhog kvasca
- 4 žlice maslinovog ulja
- 250 g brašna od slanutka
- 100 g mljevenih badema
- 50 g lanenih sjemenki
- 100 g miješanih sjemenki (chia, mak, sezam, suncokret)
- 1 grančica svježeg ružmarina
- 4 velika jaja
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Obloži duguljasti kalup papirom za pečenje.
- U posudu ulij 375 ml mlake vode, dodaj kvasac i uje, pomiješaj i ostavi sa strane pet minuta.
- Pomiješaj brašno od slanutka, mljevene bademe i sjemenke u velikoj posudi s prstohvatom stoli.
- Napravi rupu u sredini, dodaj nasjeckani ružmarin i jaja i promiješaj, a potom ulij kvasac.
- Umijesi vrlo mekano tijesto i prebaci ga u pripremljeni kalup za kruh.
- Peci ga otprilike 45 minuta i čačkalicom provjeri sredinu. Pričekaj barem 20 minuta prije rezanja.