Topliji dani traže laganija, ali zasitna jela raznolikih okusa i boja – baš poput ove proljetno-ljetne salate koja osvaja i mirisima i okusima. Za razliku od tradicionalne salate Caprese, u kojoj prevladavaju mozzarella, rajčice i svježi bosiljak, ova se salata radi s puno više zabave – slojevi breskvi, mozzarelle i miješane sitne salate sa začinskim biljem postaju konkretan obrok u tren oka.
Izmrviš li malo čilija preko salatw ili dodaš mljevene paprike zadovoljit ćeš gurmane koji volje ljute okuse, a komadi pršuta prava su delikatesa svojstvena mediteranskoj kuhinji pa ovaj obrok može proći čak i kao glavno jelo.
Salata 'Plata'
Sastojci (za 4 osobe):
- miješana salata sitnog lista (rukola, radič, kiselica)
- 1 vezica miješanog začinskog bilja (metvice, peršina, matičnjaka)
- 4 breskve ili nektarine
- 4 kugle mozzarelle
- 2 žlice soka od limuna
- 5 žlica maslinova ulja
- sol i papar
- ljuta mljevena paprika
- 10 šnita pršuta
Postupak:
- Listove salate i začinsko bilje operi, ocijedi i natrgaj na komade veličine zalogaja. Breskve po želji oguli, prepolovi i nareži na kriške. Salatu i začinsko bilje posloži na tanjur.
- Mozzarellu nareži na manje komade te je s kriškama breskve raspodijeli po salati.
- Pomiješaj sok od limuna s maslinovim uljem, dodaj papar i mljevenu papriku pa dobivenim dresingom prelij salatu te je na kraju ukrasi pršutom.