Možda uživamo u toplim proljetnim danima, no svima je ponekad potrebno malo osvježenja. Savršen proljetni obrok koji će te osvježiti, ali i nahraniti tvoj organizam je salata u kojoj je glavna zvijezda krastavac. Proljetni i ljetni krastavci posebno su sočni i puni okusa, a sada je pravo vrijeme da u njima uživamo.
Bilo da tražiš dozu proteina u salati, uživaš u kremastom okusu avokada ili si ljubiteljica klasične kombinacije krastavaca i vrhnja, imamo recept za tebe. Ako ćeš koristiti krastavac salatar slobodno na njemu ostavi zelenu koru, no ako se odlučiš na druge vrste krastavaca bilo bi dobro da ih oguliš kako bi izbjegla gorčinu koja se nalazi u kori.
Proteinska salata s krastavcima i slanutkom
Sastojci:
- 4 krastavca
- 100 g cherry rajčica
- 400 g kuhanog slanutka
- 100 g feta sira
- 1/2 glavice ljubičastog luka
- 1 žlica svježeg kopra
- 1 žlica svježeg lista peršina
- 2 žlice soka limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
Postupak:
- Krastavce nareži na četvrtine i zatim manje komadiće, a cherry rajčice na polovine. Luk očisti i nareži na trakice.
- U posudi pomiješaj krastavce, rajčice, slanutak, feta sir i luk.
- U posebnoj posudici napravi dresing od maslinovog ulja, soka limuna, kopra i peršina.
- Dresing prelij preko mješavine u posudi i sve skupa dobro promiješaj žlicom. Po želji dodaj soli.
- Salatu posluži hladnu, s nekoliko listića peršina.
Salata od krastavaca s rukolom i avokadom
Sastojci:
- 2 krastavca
- 100 g rukole
- 1 avokado
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice soka limuna
- 1/2 žličice sušenje chili papričice
- papar
- sol
Postupak:
- Rukolu najprije operi i zatim prebaci u posudu. Dodaj nasjeckani krastavac i očišćeni avokado nasjeckan na male kockice.
- U maloj posudici napravi dresing od maslinovog ulja, soka limuna, sušenih chili papričica te soli i papra.
- Pomiješaj salatu i dresing te ju stavi u hladnjak 10-ak minuta.
- Salatu posluži hladnu, idealno s prepečenim kruhom.
Salata s vrhnjem i rotkvicama
Sastojci:
- 2 krastavca
- 1 vezica rotkvica
- 1 čašica kiselog vrhnja
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1 žlica sjeckanog kopra
- 1 češanj češnjaka
- Papar
- Sol
Postupak:
- Krastavce najprije nasjeckaj na tanke kolutiće te ih stavi u cjediljku i posoli. Ostavi ih 15-ak minuta kako bi pustili dio tekućine.
- Krastavce nakon cijeđenja prebaci u posudu u koju ćeš staviti i sjeckane rotkvice te dodaj kiselo vrhnje i grčki jogurt i sve dobro promiješaj.
- Dodaj kopar, papar i sol po želji te još jednom dobro promiješaj. Salatu još malo ohladi u hladnjaku i posluži kao prilog ili osvježavajuće glavno jelo.