Špajza 16. siječnja 2024.

Jamie Oliver zna što s viškom ljutih papričica

Čili papričice
Kako sačuvati ljute papričice za kasnije? foto: Thomas Franke/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljute papričice, savjetuje Jamie Oliver, mogu se zamrznuti, ukiseliti, osušiti ili se od njih može napraviti ljuto ulje. Na tebi je odluka!

Na današnji dan, odnosno svakog 16. siječnja obilježava ne Međunarodni dan ljute i začinjene hrane, a uz nekoliko naših najboljih 'spicy' recepata donosimo ti tim povodom i odlične savjete slavnog chefa Jamieja Olivera. Naime, slavni chef lud je za čili papričicama i uvijek ih ima pri ruci, a kad ih ne uspije iskoristiti do kraja ne baca ih nego ih sačuva za kasnije.

"Kad god vam ostane viška svježih ljutih papričica, a znate da ih nećete koristiti idućih par dana, nemojte pustiti da se smežuraju. Zamrznite ih, ukiselite, osušite ili od njih napravite ljuto ulje koje će vam dugo potrajati", govori Jamie, a mi ti donosimo njegove najbolje savjete kako sačuvati ljute papričice za kasnije.

 

Čili papričice Možda vas zanima... Savjeti chefova: kako oguliti čili Špajza

 

Zamrzni ljute papričice

Ubaci ljute papričice, ili njihove dijelove, u plastičnu vrećicu ili posudu i drži u zamrzivaču dok ti ne zatrebaju. Odlične su sitno naribane dok su još smrznute – dobit ćeš najukusniji ljuti prah koji možeš koristiti u marinadama, za posuti na tjesteninu, začiniti salatu, predjelo, te jela od ribe i mesa.

 | Author: Getty Images/Unsplash Ukiseljene jalapeno papričice foto: Getty Images/Unsplash

Ljute papričice možeš i ukiseliti

Nareži ljute papričice na kolutiće i ukiseli ih – za to može koristiti i tekućinu od kiselih krastavaca nakon što ih potrošiš. Ili jednostavno u staklenku stavi malo octa, nekoliko žličica soli i ubaci narezane čili papričice. To će ih sačuvati te će ih u svojim jelima moći koristiti idućih nekoliko mjeseci.

Napravi ljuto ulje

Možeš napraviti dva tipa ljutog ulja – od svježih ili osušenih ljutih papričica (za ovo drugo morat ćeš ih prvo osušiti, a postupak sušenja opisujemo u nastavku, u zadnjem poglavlju).

Svježe ljute papričice ili one zamrznute, koje prvo treba odmrznuti, ubaciš u posudu i preliješ maslinovim uljem, tako da prekriva papričice 2 cm. Stavi na slabu vatru i pusti da lagano krčka oko sat vremena, potom makni s vatre i pusti da se ohladi. Izvadi papričice i s njih ukloni stabljike i sjemenke.

 

sriracha.jpg Možda vas zanima... Sriracha - hit umak za ljubitelje ljutog None

 

Očišćene papričice stavi u čistu staklenku ili staklenu bocu i prelij ih infuziranim uljem te dodaj još 'običnog' ulja do vrha.

Suhe čili papričice za ljuto ulje puno ćeš jednostavnije iskoristiti. Treba ih samo dobro izmrviti i tostirati u suhoj tavi oko 1 minutu, prebaciti ih u staklenku ili staklenu bocu, i preliti maslinovim uljem. Kad god se sjetiš, treba bocu malo protresti da bi papričice pustile više okusa. Ovo ulje možeš koristiti u salatama, kod prženja, u brojnim jelima…

 | Author: Markus Spiske/Pexels Osušene čili papričice foto: Markus Spiske/Pexels

Osuši ljute papričice

Cijele ljute papričice osuši na toplom i suhom mjestu, primjerice blizu radijatora, ili, ako je lijepo i sunčano vrijeme, stavi ih na tamni pleh i na sunce. Kad su suhe, ljute papričice možeš pospremiti cijele u staklenku te ih nadrobiti u jelo kad ti zatrebaju. Možeš ih i samljeti, primjerice u električnom mlincu za kavu, i tako dobiti domaći prah od ljute papričice.

Kada iskoristiš sušene ljute papričice, možeš izdvojiti njihove osušene sjemenke i kod kuće pokušati uzgojiti vlastite ljute papričice. Sjemenke posij u veljači ili ožujku, na temperaturi od 21 stupanj te ih kasnije, kad prođu mrazovi, zasadi u vrtu ili u teglicu.

A ako ti je ostalo, primjerice, pola ljute papričice, i planiraš je koristiti već drugi dan, samo odrezani kraj umoči u sol i ljuta papričica ostat će savršeno svježa to kratko vrijeme.

 | Author: Timothy L. Brock/Unsplash Tako lijepe, a tako ljute foto: Timothy L. Brock/Unsplash

Za kraj, zaljuti svoj dan ovim receptima...

 

Pikantna pizza Možda vas zanima... Pikantna pizza: Sjajna gastro smicalica! Recepti Možda vas zanima... Za zagrijavanje: Meksički gulaš Recepti sweet chilli Možda vas zanima... Volimo ljuto: Započnite tjedan odličnim receptima Recepti Možda vas zanima... Bakalar u najfinijem umaku naše je novo omiljeno jelo Recepti Smash burger tacos Možda vas zanima... Smash burger tacos - novi slasni trend na TikToku! Recepti Penne u pikantnom umaku Možda vas zanima... Prefina pikantna tjestenina sa svježim kravljim sirom Recepti kolutići luka Možda vas zanima... Moraš isprobati ove ljute kolutiće luka! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.