Jalapeno, serrano, poblano, anaheim i banana – neke su od najpoznatijih vrsta čili papričica koje se u mnogim kuhinjama uglavnom koriste svježe. No obično im treba prije dodavanja oguliti koru i ukloniti sjemenke.
Većina svježih čili papričica ima debelu kožu koju treba skinuti prije kuhanja. Postoji nekoliko načina na koje to možeš napraviti – od pečenja izravno na vatri (primjerice na plinskom plameniku), preko pečenja u pećnici, prženja u tavi ili pak 'znojenja' čilija
Kod debelih mesnatih čilija možeš pokušati i nožem za guljenje povrća. No jedino što je važno jest da ne smiješ dopustiti da zagore, bez obzira pripremaš li svježe ili suhe čilije. Naime, dim iz zagorenih čilija može ozbiljno iziritirati oči i nos!
Nakon kuhanja ili pečenja kožu im oguli prstima, ali prethodno navuci gumene rukavice pod tekućom vodom da se uvjeriš kako nigdje ne propuštaju.
Pečenje na vatri
Kada ti je potrebno samo nekoliko čilija, ovo je brz i jednostavan postupak, ali svakako pazi na sljedeće – drži čili iznad plinskog plamenika pomoću hvataljki. Često ga okreći dok sve strane čilija ne dobiju mjehuriće i ne pocrne.
Pečenje u pećnici
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Natrljaj čilije uljem (ali prethodno navuci gumene rukavice!), a zatim ih stavi na rešetku pećnice. Peci ih i povremeno okreći dok ne pocrne sa svih strana.
Prženje
Zagrij biljno ulje u loncu s debelim dnom. Uroni čilije u vruće ulje i 5 sekundi ih drži uronjene. Izvadi ih i ohladi prije guljenja.
'Znojenje' čilija
Stavi vruće, pečene čilije u plastičnu vrećicu ili ih umotaj u vlažnu tkaninu i pusti da se 'znoje' 5 do 10 minuta, ili dok se njihova kože ne može lako skinuti. Oguli sve komadiće kože prstima u rukavicama ili malim, oštrim nožem za guljenje povrća.
Savjet više: Vađenje sjemenki
Koristiš li u receptu cijele čilije, narezane na komade ili listiće, odreži kraj na kojem je stapka – razreži ih i otvori pa sastruži sjemenke malom žlicom ili oštrim nožem.Sjemenke baci, čilije isperi pod hladnom tekućom vodom i osuši ih tapkanjem kuhinjskim papirom.
Naravno, sve ovo radiš u gumenim rukavicama! Također, nakon sjeckanja i čišćenja čilija dobro očisti radnu ploču, kako njihov okus ne bi ušao i u druga jela.