Recepti 09. kolovoza 2022.

Napravi domaće čili ulje – svako jelo čini uzbudljivim

Napravi domaće čili ulje foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve ljubitelje začinjene hrane, domaće ulje čilija u sečuanskom stilu zaslužuje posebno mjesto na kuhinjskoj polici. Za izradu ovog pikantnog, mirisnog ulja punog okusa potrebno je nekoliko minuta i beskrajno je svestrano

Osim toga, znanost pokazuje da začinjena hrana ima brojne zdravstvene prednosti. Postoje mnogi domaći recepti za čili ulje, od talijanskog do azijskog, ali ovaj je recept inspiriran tradicionalnim kineskim ili sečuanskim čili uljem: lijepo je začinjen, s finim aromama umiješanim u pravu mjeru.

Sastojci:

  • 1/4 šalice pahuljica crvenog čilija, po mogućnosti sečuanskog
  • 2 žlice sečuanskog papra u zrnu, lagano zdrobljenog
  • 1 žlica soli
  • 1 šalica neutralnog biljnog ulja, poput suncokreta
  • 2 lista lovora
  • komad svježeg đumbira od cca 5 cm, oguljen i sitno nasjeckan
  • 2 zvjezdice anisa
  • 1 štapić cimeta

Priprema:

  1. Pomiješaj čili pahuljice, papar u zrnu i sol u zdjeli otpornoj na toplinu.
  2. Zagrij ulje, lovor, đumbir, zvjezdasti anis i štapić cimeta u loncu na srednje jakoj vatri oko 3 do 4 minute – ulje treba dosegnuti temperaturu od 120°C ili izgledati rijetko poput vode, pomalo svjetlucavo.
  3. Prelij vruću mješavinu ulja preko smjese pahuljica čilija, pazeći da ulje ne prska. Lagano promiješaj i ohladi na sobnu temperaturu.
  4. Umjesto na sobnoj temperaturi, preporučamo da ovo ulje držiš u čistoj boci i u hladnjaku - može trajati i do mjesec dana, a možda i duže.

Savjet više!

 

Koristi sečuanski (Szechuan) papar u zrnu ako možeš. Naime, sečuanski papar ima više topline u usporedbi s crnim paprom i drugačijeg je okusa - sadrži note citrusa i lavande. U protivnom, zamijeni ga crnim paprom u zrnu.

Najbolje su pahuljice sečuanskog čilija. One se kuhaju i melju malo drugačije od čili pahuljica u talijanskom stilu i daju fantastičnu, živopisnu crvenu boju gotovom ulju. No, ako ih ne možeš pronaći onda su izvrsni i korejski gochugaru i talijanske pahuljice crvene paprike.

Koristi neutralno biljno ulje. Izbjegavaj maslinovo jer će se izgubiti okus, a toplina može uzrokovati da ulje užegne. Dobra alternativa je i ulje uljane repice, jednostavnog je okusa i ima visoku točku dimljenja.

Aromati: Uz ulje i papriku, ovaj recept uključuje lovor, štapić cimeta, zvjezdasti anis i đumbir za dodatni okus i aromu.

Čuvaj ulje u hladnjaku - u čistoj boci može trajati oko mjesec dana.

Ovaj recept možeš i prepoloviti po potrebi - pogotovo ako nemaš punu kuću ljubitelja ljute hrane! Ili još bolje - daruj ga prijateljici ili prijatelju koji vole ljuto!

 | Author: Shutterstock Iskoristi čili ulje za pripremu najukusnije piletine foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.