Kakve bi to jesen i zima bile bez dobrog tanjura graha? On je ipak nezaobilazna namirnica domaće kuhinje, a može se pripremiti na bezbroj načina. Od salate i paštete do ljubljenog pašta fažola. Ipak, ponekad želim nešto drugačije i s daškom egzotike. Ubacim onda u lonac čili i kumin, dodam meso i skuham svoju verziju američkog klasika - čilija s mesom.
Zamijesila sam i jednostavne pogačice, složila ih na kuhani grah pa sve zapekla u pećnici. Trik je to koji sam davno "ukrala" od prijateljice i koristim ga često. Pogačice koje se ovako peku upiju sokove iz čilija i pretvaraju se u čarobno aromatične bombice.
Sastojci za čili:
- 1 velika glavica luka
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- 2 žlice ulja
- 1 - 2 čili papričice, nasjeckane
- 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckanog
- 50 g slanine, sitno narezane
- 500 g mljevene junetine
- 1 žličica dimljene paprike
- ½ žličice kumina
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 200 ml pasirane rajčice
- 460 g crvenog graha iz konzerve, ocijeđenog
- 300 ml mesnog temeljca
- sol
- papar
- lovorov list
- sjeckani peršin ili korijander
Za pogačice:
- 275 g brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ sode bikarbone
- ½ žličice soli
- ½ žličice bijelog papra
- 70 g maslaca
- 175 ml jogurta
Priprema čilija:
- Luk, papriku i mrkvu očisti od kore i sjemenki pa ih nareži na kockice.
- U velikoj dubokoj tavi zagrij dvije žlice ulja pa na njima preprži narezano povrće.
- Prži sve neprestano miješajući dok ne omekša.
- Dodaj čili papričice, češnjak i slaninu pa sve prži još dvije minute.
- Sada dodaj junetinu, mljevenu papriku i kumin, sve dobro promiješaj i nastavi pržiti dok meso ne uhvati boju i lijepo zamiriši.
- Smanji vatru, dodaj koncentrat rajčice i pasiranu rajčicu, začini soli po ukusu, dobro promiješaj i ostavi da se krčka oko pola sata.
- Dodaj ocijeđeni grah, dobro promiješaj pa dodaj i 300 ml temeljca.
- Kuhaj još desetak minuta da sve zakuha i malo se zgusne. Tijekom kuhanja povremeno sve promiješaj i po potrebi podlij s još temeljca.
- Kuhano jelo makni s vatre i dovrši solju i paprom po ukusu.
Priprema pogačica:
- U zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i papar.
- Dodaj maslac narezan na listiće i jogurt pa zamijesi tijesto.
- Tijesto razvaljaj na debljinu oko 1 cm pa malom čašom izreži pogačice.
- Skuhani čili prebaci u vatrostalnu posudu pa na vrh složi lovorov list. Posloži i pripremljene pogačice te sve stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20 - 30 minuta.
- Pečeno pospi sjeckanim peršinom ili korijanderom, ako ga voliš. Dobar tek!
... i ne zaboravi baciti oko na blog Cukar!