Špajza Gastro zvijezda 19. siječnja 2021.

Andrea Cukrov: "Trebao mi je kreativni ventil u životu - i eto mene blogerice"

Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Publika i žiri izglasali su pobjednika ovogodišnje Gastro zvijezde - Andreu Cukrov, autoricu bloga Cukar...

Andrea Cukrov je pobjednica natječaja Gastro zvijezda u kategoriji Slastice te dobitnica priznanja za food blog godine. S obzirom na Andrein blogerski staž, koji je sada debelo premašio desetljeće, popričali smo s njom o samim počecima gastro bloganja u Hrvatskoj, specifičnostima tog hobija koji postaje zanimanje te promjenama u blogosferi koje su se dogodile s pojavom društvenim mreža...

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Tomislav Miletic/PIXSELL

Što te inspiriralo da počneš blogati u razdoblju prije nego što su food blogovi postali popularni na našim prostorima?

Teško je reći što me točno na to inspiriralo, posebno sada s odmakom. Zapravo u to vrijeme sam tek otkrivala kuhanje i sate sam provodila pretražujući recepte online. Kako sam vizualni tip za oko su mi zapeli američki gastro blogeri koji su već tada imali vrlo razvijenu scenu. Jako mi se sviđao takav koncept kreativnog izražavanja kroz tekst i fotografiju te sam odlučila i sama pokušati. Dakako, tada nisam znala ništa o fotografiji, opremi i svemu ostalom što je potrebno za bloganje na toj razini, ali laganim koracima i kontinuiranim učenjem došla sam do nekih rezultata. 

Moj 'problem' je što sam štreberica pa tako pristupam i hrani, volim dobro istražiti temu prije nego krenem s kuhanjem. S vremenom sam tako pohranila kojekakve prehrambene činjenice u glavi pa se blog tu pokazao idealna forma da sve izbacim van. Isto tako, trebao mi je nekakav kreativni ventil u životu, a fotografija me oduvijek zanimala - i eto ti mene blogerice.

Koje su komponentne presudne za kvalitetno bloganje i dobar feedback?

Nekoliko je komponenti o kojim treba voditi računa da bi se uopće počelo s blogom. Prva je ona tehnička bez koje uopće nema bloganja. Od hostinga preko foto-opreme do tanjura i podloga za fotografiranje. Jednom kad to sve osigurate možete krenuti s bloganjem, a sad hoće li ono biti uspješno i donijeti dobar feedback teško je reći.

Zapravo, ne bi rekla da postoji neka čarobna formula za uspjeh. Moje uvjerenje je da u svemu što se priprema, piše i objavljuje treba biti iskren te da publika to prepozna. Ipak, mnogi uspješni blogeri ne doživljavaju sve ovo tako osobno i drže se jednostavnih pravila – redovitog i dosljednog objavljivanja sadržaja koji je privlačan širokoj publici. Možda je to formula za uspjeh?!

 | Author: Screenshot Screenshot

Koja su ti priznanja ili događaji ostali u pamćenju?

Uf, puno toga je bilo u ovih 12 godina, ali ako bi trebala nešto posebno izdvojiti to bi bila nagrada za najbolju fotografiju još davne 2009. na natječaju Click the photo event. Riječ je o natječaju  koji su svakog mjeseca organizirali ljudi iza bloga Jugalbandi (nažalost blog više ne postoji). Natječaj je bio međunarodnog karaktera i mogu reći da je bio pomalo i prestižan u blogerskoj zajednici. Ta pobjeda mi je mnogo značila (a i sad je se rado sjetim) jer sam tada tek učila fotografirati, imala sam mali kompaktni fotoaparat, gotovo nikakvu opremu, ali i ideju koju sam uspjela realizirati.

Moram spomenuti da sam 2010. godine napisala i objavila malu blagdansku kuharicu pod nazivom Bajkovita blagdanska kuharica. Riječ je o maloj zbirci slatkih recepta, ona se ne može nikako usporediti s knjigama koje danas objavljuju blogerice, sve je to na puno višoj razini, ali ja sam s njom na neki način zadovoljila svoju želju za pisanjem kuharice. Kada je stavim u kontekst vremena u kojem je nastala, mislim da sam s njom napravila dosta veliku stvar za jednu blogericu. 

Sjećaš li se svog prvog posta? O čemu je bila riječ?

Sjećam se svog prvog posta, naravno. Prvi recept koji sam objavila na blogu je džem od rajčica – riječ je o slatkom džemu od cherry rajčica. Sada bi ga napravila potpuno drugačije, ali tada sam bila oduševljena konceptom rajčica koje se mogu namazati na palačinke, naprimjer. 

 | Author: Screenshot Screenshot

Kako se, prema tvom iskustvu, promijenila blogerska zajednica u tih 12 godina?

Uf, jako se promijenila, gotovo da ne govorimo o istoj stvari tada i danas. Prava i osnovna razlika je što smo tada svi blogali zahvaljujući čistom entuzijazmu. Bili smo jedna mala niša, zajednica luđakinja koje fotkaju hranu i time maltretiraju svoje obitelji. Držali smo se dosta složno, družili se i imali vrlo bliske odnose s kolegicama iz Srbije. Danas je to postao ozbiljan posao i većina ljudi mu na taj način i pristupa. Prijateljstva se i dalje sklapaju, odnosi se njeguju, ali sada je, čini mi se, primarni cilj monetizirati se što prije. Ne kažem da je to nužno loše, ali je svakako drugačije.

Koje su prednosti sudjelovanja u blogerskoj zajednici?

Htjeli ne htjeli u trenutku kada počnete objavljivati fotografije hrane na društvenim mrežama postat ćete dio zajednice. Prednosti pripadnosti zajednici su mnoge, kao prvo među gastro blogerima za sad nema otvorenih sukoba i antagonizama, atmosfera među ljudima je uglavnom prijateljska i međusobno se podržavamo. Lijepo se to ocrtava u trenutcima kada netko od nas ostvari neki svoj projekt, napiše kuharicu ili bilo što drugo, podrška zajednice nikad ne izostane.

Osim toga, kada ste u zajednici ljudi s kojima dijelite ljubav prema hrani i/ili fotografiji uvijek je velika mogućnost da ćete pronaći i prijatelje. Mogu reći da sam u tom slučaju prava sretnica; mnoge blogere smatram zbilja dobrim prijateljima i sretna sam što ih imam u životu.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Tomislav Miletic/PIXSELL

Ovo je specifična godina, čak i kada je amatersko kuhanje u pitanju. Jesi li primijetila da je interes tvojih pratitelja veći? Ako jest, za što su zainteresirani?

Ova godina je bogme 'specifična', a za nas koji stvaramo digitalni sadržaj nije se pokazala toliko lošom. Zbog okolnosti svi su bili više doma i primijetila sam pojačani interes za recepte. Posebno je to bilo vidljivo u vrijeme prvog tzv. lockdowna kada je priprema kruha od kiselog tijesta bila apsolutni hit.

Kako si doživjela ovu Gastro zvijezdu? Je li djelovala poticajno?

Gastro zvijezda je uvijek ugodno iskustvo, iako nismo imali velika druženja i okupljanja zbog svima poznatih okolnosti, drago mi je što sam upoznala nove ljude i imala priliku kuhati s Lorenom i Darkom koji su jako dragi i talentirani ljudi.

Gastro zvijezda je djelovala i poticajno na mene. Uvijek sam sklona sumnjati u sebe pa su me pozivne reakcije i podrška koju sam dobila od mnogih jako ugodno iznenadile. Naravno to je i poticaj da se trudim još i više i ne odustajem od bloga.

Što predviđaš blogosferi u sljedećih nekoliko godina?

Teško pitanje, posljednjih nekoliko godina mi se čini da je blog forma koju ljudi napuštaju, svi se okreću sadržaju na društvenim mrežama i brzom dijeljenju fotografija. Nadam se da će forma bloga preživjeti to sve, da je neće progutati društvene mreže. Utjecaj društvenih mreža će svakako rasti, ali vjerujem da će se oni najuporniji među blogerima sve više okretati blogu i direktnoj komunikaciji s čitateljima poput newslettera.

Osim toga sigurna sam da ćemo već sljedeće godine vidjeti još novih kuharica naših blogera i zanimljive offline projekte.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Tomislav Miletic/PIXSELL

Partneri četvrtog izdanja Gastro zvijezde bili su Korlat i Nikas, a za nagrade se pobrinuo i KitchenAid. Superfinalisti u svim kategorijama primiili su KitchenAid kuharicu i kuhinjsko pomagalo, Korlat box sa tri Korlat vina 2016. i Nikas poklon paket. Pobjednici kategorija nagrađeni su KitchenAid multipraktikom, Korlat paketom s tri vina iz berbe 2016., Nikas poklon paketom, ekskluzivnom statuom i prilikom za partnerski ugovor s portalom missGASTRO.

Gastro zvijezda će pak uživati u biranju KitchenAid proizvoda u vrijednosti od 10.000 kuna, Korlat paketu sa šest boca vrhunskog vina te u bonu od 700 kuna za Nikas webshop. Naravno, pripada joj i ekskluzivna statua te šansa za suradnju s portalom missGASTRO!

Čestitke Andrei od tima portala missGASTRO!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.