Kolumne 29. prosinca 2020.

Frittata s povrćem za brzi ručak ili večeru

Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
Upravo nakon blagdanskog obilja, vrijeme je da napravimo mali odmor uz jednostavna i brza jela...

Frittata je talijansko jelo od jaja pripremljeno u pećnici. Slična je omletu, ali ipak zahtjeva manje vještine. U svojoj osnovi frittata je vrlo jednostavna i podnosi razne interpretacije pa joj tako osim povrća, koje je moj izbor, možeš dodati i šunku, slaninu, gljive ili ostatke s blagdanskog stola. Upravo nakon blagdanskog obilja, gozbi i maratonskih kuhanja vrijeme je da napravimo mali odmor uz jednostavna i brza jela, a od ovog ne može jednostavnije. Samo sve umuti i dovrši u pećnici, a u pečenoj frittati može uživati cijela obitelj. 

Količinu iz recepta isto tako možeš prilagoditi; drži se samo pravila da na svako jaje dodaš 10 ml slatkog vrhnja, a sve ostale sastojke prilagodi svom ukusu i stanju hladnjaka. 
 

Možda vas zanima... Speculaas namaz - idealan izbor za božićni doručak Kolumne

 

Sastojci:

  • 6 jaja
  • dobar prstohvat soli
  • 60 ml slatkog vrhnja
  • 3 mlada luka
  • 100 g brokule (ili zelenog povrća po želji)
  • 5 – 6 cherry rajčica 
  • 100 g Grana Padano sira, naribanog
  • 2 žlice maslinovog ulja

Postupak:

  1. U zdjeli dobro pomiješaj jaja, slatko vrhnje i sol. Miješaj ih dok ne dobijete glatku i homogenu
  2. smjesu.
  3. Mladi luk očisti i narežite na kolutiće.
  4. Brokulu nareži na manje komade, a rajčice prepolovi.
  5. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  6. Odaberi tavu koja može ići i u pećnicu, po mogućnosti od lijevanog željeza.
  7. U njoj zagrij maslinovo ulje pa njemu pirjaj mladi luk i brokulu.
  8. Kad povrće omekša, prelij ga pripremljenom smjesom od jaja.
  9. Sve peci nad srednje jakom vatrom dok rubovi jaja ne uhvate malo boje pa makni s vatre.
  10. Po jajima rasporedi naribani Grana Padano sir i polovice rajčica.
  11. Ubaci tavu u zagrijanu pećnicu i peci narednih desetak minuta ili dok jaja nisu potpuno pečena.

Posluži odmah uz salatu po izboru i domaći kruh. Upust baci oko i na blog Cukar

 

Možda vas zanima... Makovnjača - slatki klasik na blagdanskom stolu Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.