Kad kuhamo rižu i tjesteninu, nekad je teško pogoditi točnu količinu. Ma, ne samo nekad! Imamo rješenje za takve dane!
Koliko ti se puta dogodilo da skuhaš previše tjestenine ili riže? Ili možda bolje da pitamo – je li se ikada dogodilo da ne skuhaš previše riže ili tjestenine za jedan obrok?
Da, svaki put kažemo da ćemo izmjeriti, pa idući put znati, ali ta se misao nekako uvijek javi kad je tjestenina, odnosno riža već u vodi. E, pa ne moraš niti mjeriti! Imamo rješenje za takve situacije – zapečena riža u 3 varijante.
Ova su jela doslovno spas u nekim situacijama, a toliko su ustvari dobra i potpuna da ćeš idući put namjerno skuhati previše riže – samo da bi se iskoristila idući dan za neko od ovih jela. Niti jednom od ovih jela nemamo što prigovoriti, a nećeš imati ni ti.
Iskoristit ćeš hranu, umjesto da je baciš (ili spremiš za neki drugi dan u hladnjak, pa nikad ne izvadiš, osim kad zaključiš da je uistinu prošao rok iskoristivosti…), pojest ćeš normalan obrok umjesto nekog sendviča ili slično, a pored svega ćeš uživati u brzom i finom jelu.
Višak riže može se odlično iskoristiti drugi dan
foto: Shutterstock
Riža je jedna vrlo zahvalna namirnica, lako prilagodljiva brojnim drugima. Osim tog, voljena je! Lako prolazi i kod klinaca, a to je odmah prednost.
Kad vidiš ove recepte, a možda i isprobaš, možda ćeš ih pripremati i u onim danima kad nemaš ostataka riže, nego ćeš ju ciljano kuhati samo za ovo. Ipak, najbolje je kad riža ostane u hladnjaku barem 8 sati. Idealno je jelo i zato što ga možeš pripremiti s raznim ostatcima namirnica koje pronađeš u hladnjaku.
Zapečena riža najbolja će biti ako se priprema u woku, da možeš „prebacivati“ hranu u njoj i tako je miješati. No možeš to učiniti i u tavi, ali mora biti velika. Ključno je pripremati ova jela na jakoj vatri i s rižom dugog zrna.
Pa da vidimo koji su to recepti!
Zapečena riža s graškom i mrkvom
foto: Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Zapečena riža s graškom i mrkvom
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mrkva
0,66
šalica
Grašak
0,50
šalica
Suncokretovo ulje
2
žlica
Češnjak
1
režanj
Jaje
2
kom
Kuhana riža
3
šalica
Soja umak
1
žlica
Sezamovo ulje
2
žličica
Postupak
Stavi mrkvu najsekcanu na kockice u manju posudu za umake i prelij vodom. Pusti da lagano zakipi i kuhaj 3-5 minuta. Umiješaj zamrznuti grašak, pa odmah ocijedi u cjedilu.
Zagrij wok na jakoj vatri. Ulij suncokretovo ulje, zatim umiješaj mrkvu, grašak i češnjak, pa kuhaj oko 30 sekundi. Dodaj jaja; brzo promiješaj da se umute jaja s povrćem.
Umiješaj kuhanu rižu. Dodaj soja umak i pomiješaj. Pokapaj sezamovim uljem i ponovno promiješaj.
Zagrij 2 žlice ulja u velikom woku na jakoj vatri, pa dodaj luk i prži dok lagano ne porumeni, oko 5 minuta. Dodaj rižu, promiješaj i peci oko 3 minute, a zatim premjesti na jednu stranu tave.
Dodaj preostalo ulje, a zatim dodaj jaja. Ostavi da se jaja malo stisnu, a zatim pomiješaj s rižom – snažno miješaj da prekrije zrna. Ili, ako više voliš krupnije komade jaja, ostavi malo duže jaja na tavi prije nego ih pomiješaš s rižom.
Možeš dodati i sezamovo ulje, mljeveni bijeli papar i mrvicu soja umaka. Posluži u posudi s lukom na vrhu.
Orašasta zapečena riža
foto: Fillvlad/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Orašasta zapečena riža
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sezamovo ulje
3
žlica
Brokula
3
šalica
Shiitake gljive
220
g
Kuhana riža
220
g
Indijski oraščić
0,50
šalica
Jaje
2
kom
Soja umak
3
žlica
Papar
0,25
žličica
Kikiriki maslac
0,25
šalica
Rižin ocat
1
žlica
Voda
1
žlica
Sjemenke sezama
1
žlica
Postupak
Zagrij žlicu ulja u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj temperaturi. Dodaj brokulu i gljive, pa kuhaj 6 minuta. Izvadi smjesu brokule iz tave (nemoj brisati tavu).
Dodaj preostale 2 žlice ulja u tavu. Zatim dodaj rižu i indijske oraščiće pa prži 5 minuta. Umiješaj jaja, pa nakon minutu umiješaj brokulu, 1 žlicu soja umaka i papar.
Pomiješaj preostale 2 žlice soja umaka, maslac od kikirikija, ocat i 1 žlicu vode u zdjeli. Na vrh dodaj rižinu smjesu s maslacem od kikirikija i sjemenkama sezama.