Recepti 12. listopada 2022.

Zapečena riža u 3 varijante – kad ostane „od jučer“

Kombinacija riže i jaja je uobičajena u istočnjačkim kuhinjama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad kuhamo rižu i tjesteninu, nekad je teško pogoditi točnu količinu. Ma, ne samo nekad! Imamo rješenje za takve dane!

Koliko ti se puta dogodilo da skuhaš previše tjestenine ili riže? Ili možda bolje da pitamo – je li se ikada dogodilo da ne skuhaš previše riže ili tjestenine za jedan obrok? Da, svaki put kažemo da ćemo izmjeriti, pa idući put znati, ali ta se misao nekako uvijek javi kad je tjestenina, odnosno riža već u vodi. E, pa ne moraš niti mjeriti! Imamo rješenje za takve situacije – zapečena riža u 3 varijante.

Ova su jela doslovno spas u nekim situacijama, a toliko su ustvari dobra i potpuna da ćeš idući put namjerno skuhati previše riže – samo da bi se iskoristila idući dan za neko od ovih jela. Niti jednom od ovih jela nemamo što prigovoriti, a nećeš imati ni ti. Iskoristit ćeš hranu, umjesto da je baciš (ili spremiš za neki drugi dan u hladnjak, pa nikad ne izvadiš, osim kad zaključiš da je uistinu prošao rok iskoristivosti…), pojest ćeš normalan obrok umjesto nekog sendviča ili slično, a pored svega ćeš uživati u brzom i finom jelu.

Riža Možda vas zanima... Savršeni rižoto: Samo pet koraka dijeli te do kremastog užitka Špajza

Riža je jedna vrlo zahvalna namirnica, lako prilagodljiva brojnim drugima. Osim tog, voljena je! Lako prolazi i kod klinaca, a to je odmah prednost. Kad vidiš ove recepte, a možda i isprobaš, možda ćeš ih pripremati i u onim danima kad nemaš ostataka riže, nego ćeš ju ciljano kuhati samo za ovo. Ipak, najbolje je kad riža ostane u hladnjaku barem 8 sati. Idealno je jelo i zato što ga možeš pripremiti s raznim ostatcima namirnica koje pronađeš u hladnjaku.

Zapečena riža najbolja će biti ako se priprema u woku, da možeš „prebacivati“ hranu u njoj i tako je miješati. No, možeš to učiniti i u tavi, ali mora biti velika. Ključno je pripremati ova jela na jakoj vatri i s rižom dugog zrna.

Važno je paziti na omjer vode i riže Možda vas zanima... Znaš li kako skuhati basmati rižu? Mi znamo! Špajza

Pa da vidimo koji su to recepti!

Zapečena riža s graškom i mrkvom

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Sastojci:

  • ⅔ šalice nasjeckane mlade mrkve
  • ½ šalice smrznutog zelenog graška
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 1 češanj češnjaka, mljevenog ili po ukusu (po želji)
  • 2 velika jaja
  • 3 šalice ostataka kuhane bijele riže
  • 1 žlica soja umaka, ili više po želji
  • 2 žličice sezamovog ulja ili po želji

Priprema:

  1. Stavi mrkvu u manju posudu za umake i prelij vodom. Pusti da lagano zavri i kuhaj 3 do 5 minuta. Umiješaj grašak, pa odmah ocijedi u cjedilu.
  2. Zagrij wok na jakoj vatri. Ulij biljno ulje, zatim umiješaj mrkvu, grašak i češnjak, pa kuhaj oko 30 sekundi. Dodaj jaja; brzo promiješaj da se umute jaja s povrćem.
  3. Umiješaj kuhanu rižu. Dodaj soja umak i pomiješaj. Pokapaj sezamovim uljem i ponovno promiješaj.

Zapečena riža s jajima

Sastojci:

  • 250 g skuhane riže
  • 3 žlice biljnog ulja
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
  • 4 jaja, istučena
  • 2 mlada luka, narezana, za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrij 2 žlice ulja u velikom woku na jakoj vatri, pa dodaj luk i prži dok lagano ne porumeni, oko 5 minuta. Dodaj rižu, promiješaj i peci oko 3 minute, a zatim premjesti na jednu stranu tave.
  2. Dodaj preostalo ulje, a zatim dodaj jaja. Ostavi da se jaja malo stisnu, a zatim pomiješaj s rižom – snažno miješaj da prekrije zrna. Ili, ako više voliš krupnije komade jaja, ostavi malo duže jaja na tavi prije nego ih pomiješaš s rižom.
  3. Možeš dodati i sezamovo ulje, mljeveni bijeli papar i mrvicu soja umaka. Posluži u posudi s lukom na vrhu.

Orašasta zapečena riža

 | Author: Pexels foto: Pexels

Sastojci:

  • 3 žlice sezamovog ulja
  • 3 šalice cvjetova brokule
  • 220g shiitake gljiva, narezanih
  • 220 g kuhane riže
  • ½ šalice neslanih, pečenih indijskih oraščića
  • 2 velika jaja, istučena
  • 3 žlice sojinog umaka
  • ¼ žličice crnog papra
  • ¼ šalice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica prženih sjemenki sezama

Priprema:

  1. Zagrij žlicu ulja u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj temperaturi. Dodaj brokulu i gljive, pa kuhaj 6 minuta. Izvadi smjesu brokule iz tave (nemoj brisati tavu).
  2. Dodaj preostale 2 žlice ulja u tavu. Zatim dodaj rižu i indijske oraščiće; pa kuhaj 5 minuta. Umiješaj jaja, pa nakon minutu umiješaj brokulu, 1 žlicu soja umaka i papar.
  3. Pomiješaj preostale 2 žlice soja umaka, maslac od kikirikija, ocat i 1 žlicu vode u zdjeli. Na vrh dodaj rižinu smjesu s maslacem od kikirikija i sjemenkama sezama.
Krutoni Možda vas zanima... 11 načina da iskoristiš ostatke kruha na najukusniji način Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.