Recepti 19. listopada 2024.

Od ostataka - zapečena riža u 3 varijante

Rižoto
5 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
riža
Zapečena riža
foto: Kawin Harasai/Unsplash
Kad kuhamo rižu i tjesteninu, nekad je teško pogoditi točnu količinu. Ma, ne samo nekad! Imamo rješenje za takve dane!

Koliko ti se puta dogodilo da skuhaš previše tjestenine ili riže? Ili možda bolje da pitamo – je li se ikada dogodilo da ne skuhaš previše riže ili tjestenine za jedan obrok?

Da, svaki put kažemo da ćemo izmjeriti, pa idući put znati, ali ta se misao nekako uvijek javi kad je tjestenina, odnosno riža već u vodi. E, pa ne moraš niti mjeriti! Imamo rješenje za takve situacije – zapečena riža u 3 varijante.

Riža Možda vas zanima... Savršeni rižoto: Samo pet koraka dijeli te do kremastog užitka Špajza

Iskoristi ostatke hrane

Ova su jela doslovno spas u nekim situacijama, a toliko su ustvari dobra i potpuna da ćeš idući put namjerno skuhati previše riže – samo da bi se iskoristila idući dan za neko od ovih jela. Niti jednom od ovih jela nemamo što prigovoriti, a nećeš imati ni ti.

Iskoristit ćeš hranu, umjesto da je baciš (ili spremiš za neki drugi dan u hladnjak, pa nikad ne izvadiš, osim kad zaključiš da je uistinu prošao rok iskoristivosti…), pojest ćeš normalan obrok umjesto nekog sendviča ili slično, a pored svega ćeš uživati u brzom i finom jelu.

Kuhana bijela riža | Author: Shutterstock Višak riže može se odlično iskoristiti drugi dan foto: Shutterstock

Važno je paziti na omjer vode i riže Možda vas zanima... Znaš li kako skuhati basmati rižu? Mi znamo! Špajza

Riža je vrlo zahvalna namirnica

Riža je jedna vrlo zahvalna namirnica, lako prilagodljiva brojnim drugima. Osim tog, voljena je! Lako prolazi i kod klinaca, a to je odmah prednost.

Kad vidiš ove recepte, a možda i isprobaš, možda ćeš ih pripremati i u onim danima kad nemaš ostataka riže, nego ćeš ju ciljano kuhati samo za ovo. Ipak, najbolje je kad riža ostane u hladnjaku barem 8 sati. Idealno je jelo i zato što ga možeš pripremiti s raznim ostatcima namirnica koje pronađeš u hladnjaku.

Zapečena riža najbolja će biti ako se priprema u woku, da možeš „prebacivati“ hranu u njoj i tako je miješati. No možeš to učiniti i u tavi, ali mora biti velika. Ključno je pripremati ova jela na jakoj vatri i s rižom dugog zrna.

Pa da vidimo koji su to recepti!

 

 | Author: Unsplash Zapečena riža s graškom i mrkvom foto: Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Zapečena riža s graškom i mrkvom
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Mrkva 0,66 šalica
  • Grašak 0,50 šalica
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Češnjak 1 režanj
  • Jaje 2 kom
  • Kuhana riža 3 šalica
  • Soja umak 1 žlica
  • Sezamovo ulje 2 žličica
Postupak
  1. Stavi mrkvu najsekcanu na kockice u manju posudu za umake i prelij vodom. Pusti da lagano zakipi i kuhaj 3-5 minuta. Umiješaj zamrznuti grašak, pa odmah ocijedi u cjedilu.


  2. Zagrij wok na jakoj vatri. Ulij suncokretovo ulje, zatim umiješaj mrkvu, grašak i češnjak, pa kuhaj oko 30 sekundi. Dodaj jaja; brzo promiješaj da se umute jaja s povrćem.


  3. Umiješaj kuhanu rižu. Dodaj soja umak i pomiješaj. Pokapaj sezamovim uljem i ponovno promiješaj.


Kuhana bijela riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put Špajza

Ne gasi ekran dok kuham

Zapečena riža s jajima
5 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kuhana riža 250 g
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
  • Luk 1 kom
  • Jaje 4 kom
  • Mladi luk 2 kom
Postupak
  1. Zagrij 2 žlice ulja u velikom woku na jakoj vatri, pa dodaj luk i prži dok lagano ne porumeni, oko 5 minuta. Dodaj rižu, promiješaj i peci oko 3 minute, a zatim premjesti na jednu stranu tave.


  2. Dodaj preostalo ulje, a zatim dodaj jaja. Ostavi da se jaja malo stisnu, a zatim pomiješaj s rižom – snažno miješaj da prekrije zrna. Ili, ako više voliš krupnije komade jaja, ostavi malo duže jaja na tavi prije nego ih pomiješaš s rižom.


  3. Možeš dodati i sezamovo ulje, mljeveni bijeli papar i mrvicu soja umaka. Posluži u posudi s lukom na vrhu.


 | Author: Fillvlad/Pexels Orašasta zapečena riža foto: Fillvlad/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Orašasta zapečena riža
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Sezamovo ulje 3 žlica
  • Brokula 3 šalica
  • Shiitake gljive 220 g
  • Kuhana riža 220 g
  • Indijski oraščić 0,50 šalica
  • Jaje 2 kom
  • Soja umak 3 žlica
  • Papar 0,25 žličica
  • Kikiriki maslac 0,25 šalica
  • Rižin ocat 1 žlica
  • Voda 1 žlica
  • Sjemenke sezama 1 žlica
Postupak
  1. Zagrij žlicu ulja u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj temperaturi. Dodaj brokulu i gljive, pa kuhaj 6 minuta. Izvadi smjesu brokule iz tave (nemoj brisati tavu).


  2. Dodaj preostale 2 žlice ulja u tavu. Zatim dodaj rižu i indijske oraščiće pa prži 5 minuta. Umiješaj jaja, pa nakon minutu umiješaj brokulu, 1 žlicu soja umaka i papar.


  3. Pomiješaj preostale 2 žlice soja umaka, maslac od kikirikija, ocat i 1 žlicu vode u zdjeli. Na vrh dodaj rižinu smjesu s maslacem od kikirikija i sjemenkama sezama.


riža Možda vas zanima... Kako skuhati rižu u mikrovalnoj? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.