Nije svaka riža ista i s razlogom se različito zovu. Logika nalaže da se isto tako razlikuje način kuhanja različitih riža. Nije zato blesavo pitanje – znaš li kako skuhati basmati rižu. Jer ako ju kuhaš na tradicionalan način, kako su nekoć (ili još uvijek) kuhale bake i mame, nećeš iskoristiti sve prednosti basmati riže.
Nema potrebe za ispiranjem riže ili cijeđenjem vrele vode iz ogromnog lonca dok ti riža ispada u sudoper. Samo upotrijebi pravi omjer vode i riže, a to bi u ovom slučaju bilo 1 dio riže na 1,5 dio vode. Dakle, šalica riže idealno će se skuhati u šalici i pol vode. Basmati riža bit će savršena svaki put!
Kako skuhati basmati rižu
Najveća greška koju radiš je kuhanje u pogrešnoj količini vode, odnosno pogrešan omjer riže i vode. Omjer 1:1,5 je idealan. Ako rižu skuhaš u previše vode, riža će biti ljepljiva i stvarat će se hrpice koje ne želiš. I tu ti neće pomoći nikakvo ispiranje kad je riža kuhana. Nema potrebe za ispiranjem kad je omjer pravi.
Priprema:
- Odmjeri šalicu i pol vode, te šalicu riže i sve stavi u lonac ili duboku tavu.
- Nemoj poklopiti i pusti da zavri.
- Kad se cijela površina vode zapjeni i počne ključati, stavi poklopac i smanji izvor topline. Kuhaj tako 12 minuta.
- Makni sa štednjaka i ostavi da miruje 10 minuta.
- Protresi lonac/tavu da se riža rastrese.
- Posluži!
Savjeti…
...koji dobro dođu kad kuhaš basmati rižu.
- Dobro je staviti na lonac teški poklopac ili onaj koji idealno odgovara i ne propušta puno pare van. Ako je poklopac prelagan ili ne „sjeda“ dobro, to će rezultirati gubitkom vode i pare.
- Važna je i veličina lonca/tave. Bilo bi dobro koristiti srednju tavu za do 2 šalice riže. Za 3 ili više dobro je koristiti lonac.
- Neka zavri bez poklopca – tako će se riža jednako na svim dijelovima skuhati jer će voda biti na pravoj temperaturi.
- Nemojte viriti! Dok se riža kuha pokrivena, nemojte dizati poklopac i viriti. Tako će para pobjeći van i riža se neće jednako skuhati.
- Odmor je bitan! Ne za tebe – iako je i to bitno. Važno je pustiti rižu da odmori onih 10 minuta nakon kuhanja, jer sve je to dio kuhanja. Zrna će upiti preostalu tekućinu upravo tada.
- Nemojte rižu protresati vilicom, jer ćete tako slomiti duža zrna. Napravite to plastičnom metlicom ili eventualno kuhačom.
Je li basmati riža ista kao i obična?
Ne, basmati riža je jedan od tipova bijele riže, aromatičnija od obične, bijele riže. Zrna su malo duža nego kod obične riže, a miris je pomalo orašast.
Iako se razlikuju po okusu i izgledu, hranidbena vrijednost im je ista. Dakle, obje su krcate ugljikohidratima.
I jedna zanimljivost koja ti možda ne padne često na pamet – basmati rižu možeš zamrznuti! Dakle, skuhaš više odjednom, pa podijeliš u porcije. Kad zatreba, samo izvadiš iz zamrzivača – idealno!