Recepti 16. veljače 2017.

Razveselite piletinu rižom i blitvom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljivo jednostavan ručak skuhan u jednom loncu, odnosno u ovom slučaju - u jednoj tavi!

Nemate vremena puno kuhati, a jako ste gladni i želite pojesti pošten obrok? Onda je ovo prava stvar za vas! Napravite cijeli ručak odjednom. Ako ne volite pileće batke, koristite neki drugi, vama draži komad mesa. Isto tako, ako niste baš ni ljubitelj blitve, umjesto nje možete koristiti špinat ili primjerice - kelj. Poslužite uz sezonsku salatu i uživajte!

Sastojci:

  • 4 pileća batka
  • Sol i papar
  • 3 češnja češnjaka, grubo nasjeckana
  • 250 g blitve (lišće narezano na trakice od 3 cm, a stabljike na 5 cm)
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće
  • 1 1/2 žličica naribane limunove korice
  • 250 g basmati riže
  • 600 ml povrtnog/pilećeg temeljca
  • Svježe lišće peršina, nasjeckano

Priprema:

  1.  Piletinu dobro nasoliti i popapriti te ju popržiti na malo ulja u loncu da dobije boju sa svih strana (otprilike 12 minuta)
  2. Izvaditi piletinu i na ulje gdje se pekla, dodati češnjak, luk, mrkvu i stabljike blitve te pirjati 4 - 5 minuta, dok luk ne omekša; dodati lišće blitve, limunovu koricu i rižu pa kuhati oko minutu. 
  3. Zaliti temeljcem i pojačati temperaturu dok ne zakuha. Posoliti i popapriti te staviti batke na rižu, s kožom okrenutom prema gore.
  4. Poklopiti i kuhati 25 - 30 minuta - dok piletina i riža nisu sasvim kuhani.
  5. Maknuti s vatre i ostaviti da odstoji 10 minuta.
  6. Poslužiti posipano peršinom

Poslužiti toplo uz sezonsku salatu! Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.