gastro postao
Ova jesenska rolada od buče s kremom od kave je okusom nekoliko razina iznad klasične rolade s pekmezom. Svakako isprobaj!
Sočan biskvit s pireom od buče, krema od karamela i kave... Mislimo da se ova rolada od buče s kremom od kave prodaje sama od sebe i da te uopće nećemo trebati puno nagovarati.
Priprema nije zahtjevna, ali uzmi u obzir kako se i biskvit i krema moraju dobro ohladiti prije no što kreneš s rolanjem. Ako očekuješ društvo i pod stresom si zbog drugih stvari koje moraš obaviti, preporučujemo da je pripremiš večer ranije, pokriješ folijom i ostaviš je preko noći u hladnjaku. U slast!
Rolada od buče s kremom od kave
Sastojci - za biskvit:
- 170 g glatkog brašna
- 1 žličica cimeta
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice sode
- 1/2 žličice soli
- 250 g pirea od bundeve
- 3 jaja (L)
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- šećer u prahu
Sastojci - za kremu:
- 100 g šećera
- 180 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica maslaca
- 2 žličice mljevene kave
- 200 g krem sira
- 30 g šećera u prahu
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim (cca 30 x 45 cm) namasti pa ga uredno obloži papirom za pečenje.
- Najprije napravi tijesto. Izmiksaj jaja sa šećerom, ekstraktom vanilije i pireom od bundeve. Potom dodaj pomiješane suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i cimet. Lagano promiješaj špatulom kako ne bi ostale velike grudice.
- Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 15 minuta.
- Na čistu radnu površinu stavi veliku kuhinjsku krpu pa je pospi šećerom u prahu. Premjesti biskvit na krpu i odlijepi papir za pečenje. Zamotaj roladu u krpu i pusti da se hladi barem sat vremena u spiralnom obliku, kako kasnije ne bi popucala.
- Dok se biskvit hladi, pripremi kremu. Najprije napravi karamel. 100 g šećera pomiješaj sa žlicom vode i stavi na laganu vatru. Kad se otopi, kuhaj još otprilike pet minuta kako bi poprimio jantarnu boju. Nemoj miješati! Makni s vatre pa umiješaj maslac, 60 ml slatkog vrhnja i kavu. Vrati na vatru i uz miješanje kuhaj još minutu do dvije.
- Karamel premjesti u drugu posudu i pričekaj par minuta da se malo ohladi. Potom dodaj krem sir i miksaj dok se sastojci ne sjedine. Na kraju umiksaj 30 g šećera u prahu pa ostavi sa strane da se ohladi. Kad se ohladi, lagano umiješaj šlag napravljen od preostalih 120 ml slatkog vrhnja.
- Rashlađeni biskvit premaži ravnomjerno kremom i zarolaj ga. Odreži neravne rubove, premjesti na pladanj i posluži!