Recepti 18. rujna 2023.

Rolada od buče s kremom od kave

Rolada od bundeve
Rolada od buče s kremom od kave foto: Summerside Creative/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova jesenska rolada od buče s kremom od kave je okusom nekoliko razina iznad klasične rolade s pekmezom. Svakako isprobaj!

Sočan biskvit s pireom od buče, krema od karamela i kave... Mislimo da se ova rolada od buče s kremom od kave prodaje sama od sebe i da te uopće nećemo trebati puno nagovarati. 

Priprema nije zahtjevna, ali uzmi u obzir kako se i biskvit i krema moraju dobro ohladiti prije no što kreneš s rolanjem. Ako očekuješ društvo i pod stresom si zbog drugih stvari koje moraš obaviti, preporučujemo da je pripremiš večer ranije, pokriješ folijom i ostaviš je preko noći u hladnjaku. U slast!

 

Možda vas zanima... Kako napraviti i pravilno zamrznuti pire od bundeve Špajza

 

Rolada od buče s kremom od kave

Sastojci - za biskvit:

  • 170 g glatkog brašna
  • 1 žličica cimeta
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode
  • 1/2 žličice soli
  • 250 g pirea od bundeve
  • 3 jaja (L)
  • 100 g bijelog šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • šećer u prahu 

Sastojci - za kremu:

  • 100 g šećera
  • 180 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žličice mljevene kave
  • 200 g krem sira
  • 30 g šećera u prahu

 | Author: Summerside Creative/Unsplash Rolada od buče s kremom od kave foto: Summerside Creative/Unsplash

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim (cca 30 x 45 cm) namasti pa ga uredno obloži papirom za pečenje.
  2. Najprije napravi tijesto. Izmiksaj jaja sa šećerom, ekstraktom vanilije i pireom od bundeve. Potom dodaj pomiješane suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i cimet. Lagano promiješaj špatulom kako ne bi ostale velike grudice.
  3. Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 15 minuta. 
  4. Na čistu radnu površinu stavi veliku kuhinjsku krpu pa je pospi šećerom u prahu. Premjesti biskvit na krpu i odlijepi papir za pečenje. Zamotaj roladu u krpu i pusti da se hladi barem sat vremena u spiralnom obliku, kako kasnije ne bi popucala.
  5. Dok se biskvit hladi, pripremi kremu. Najprije napravi karamel. 100 g šećera pomiješaj sa žlicom vode i stavi na laganu vatru. Kad se otopi, kuhaj još otprilike pet minuta kako bi poprimio jantarnu boju. Nemoj miješati! Makni s vatre pa umiješaj maslac, 60 ml slatkog vrhnja i kavu. Vrati na vatru i uz miješanje kuhaj još minutu do dvije.
  6. Karamel premjesti u drugu posudu i pričekaj par minuta da se malo ohladi. Potom dodaj krem sir i miksaj dok se sastojci ne sjedine. Na kraju umiksaj 30 g šećera u prahu pa ostavi sa strane da se ohladi. Kad se ohladi, lagano umiješaj šlag napravljen od preostalih 120 ml slatkog vrhnja. 
  7. Rashlađeni biskvit premaži ravnomjerno kremom i zarolaj ga. Odreži neravne rubove, premjesti na pladanj i posluži!

 

Jaja Možda vas zanima... Može li pire od bundeve dostojno zamijeniti jaja? Špajza Možda vas zanima... Vruća čokolada od bundeve – napravi ju jednom i morat ćeš ponovno Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.