Voliš vruću čokoladu? Pa tko ne voli?! Jednostavno nema boljeg od dobro pripremljene vruće čokolade na hladni dan. Može biti i nezdrava, samo da nam klizne niz grlo i usreći nas. A to joj dobro ide od ruke! E, pa vruća čokolada od bundeve usrećit će te na jedan sasvim drukčiji način. Ako voliš okus bundeve i sve što ti taj okus u misli priziva, ovo može biti samo dobra ideja za tebe.
Dobro, može biti i – odlična ideja! Ova vruća čokolada od bundeve otkrit će ti jednu sasvim novu dimenziju okusa vruće čokolade. A budući da nam se približava Halloween, možda se ovo piće nađe na tvom popisu slastica za tu noć. Šlag na vrhu ostavlja pregršt mogućnosti za ukrašavanje u scary stilu.
Ovo se piće daleko češće nego kod nas priprema ipak tamo preko oceana, pa se uglavnom u receptima nalazi gotovi pire od bundeve. Taj je pire, konzervirani najčešće, daleko lakše pronaći u SAD-u nego kod nas. Moguće ga je kupiti i kod nas, ali nešto rjeđe je u ponudi. No, ono što je dobro znati je da je taj pire vrlo jednostavno napraviti i kod kuće.
Slično je kao i s pireom od batata, pa ga možeš napraviti tako što ćete bundevu skuhati ili ispeći, pa od nje napraviti pire. Najjednostavnije je, naravno, napraviti to u mikrovalnoj pećnici. Izreži bundevu na komade, stavi u zdjelu koja može u mikrovalnu, pa dodaj malo vode. Pokrij zdjelu, ali ne potpuno, nego tek lagano.
Upali mikrovalnu, a trebat će joj malo duže nego za batat. Računaj da bi moglo trajati i 20-30 minuta dok bundeva ne omekša, ali svakako probaj nekoliko puta. Pire može stajati u hladnjaku i do 3 dana, pa ga možeš unaprijed pripremiti. Kad je bundeva mekana, prebaci ju u blender ili štapnim mikserom zgnječi u pire.
Kad imaš gotov pire, vrijeme je za čokoladu! Moramo napomenuti – ako želiš stvarno fini napitak, važno je imati kvalitetnu čokoladu. Napitak možeš pripremiti u slow cookeru ako želiš veću količinu ili jednostavno u tavi.
Vruća čokolada od bundeve
Pripazi! Nemoj pretjerati s vatrom dok griješ smjesu, jer bi mlijeko moglo lako zagorjeti što bi čokoladi dalo neprivlačan okus. Ako želiš da tvoja vruća čokolada od bundeve bude još kremastija, jednu četvrtinu mlijeka zamijeni vrhnjem za šlag.
Sastojci:
- 1 ½ šalica mlijeka
- ½ šalice pirea od bundeve
- ½ žličice mješavine začina za bundevu (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić)
- Prstohvat mljevenih klinčića
- 1/ žličice vanilije
- Prstohvat soli
- 50 g bijele čokolade, nasjeckane
- Šlag (po želji)
Priprema:
- U malu tavu ulij mlijeko, pire od bundeve, začine i vaniliju. Stavi na srednje jaku vatru i miješaj dok ne počne krčkati.
- Makni s vatre i dodaj čokoladu, pa miješaj dok se ne rastopi.
- Prije posluživanja ukrasi s puno šlaga, a možeš i par listića naribane čokolade i malo cimeta.
Ako nisi ljubitelj(ica) bijele čokolade, možeš ju zamijeniti običnom, ali kvalitetnom. Možda će to malo promijeniti boju, pa neće naočigled asocirati na bundevu, ali okus bi trebao biti jednako božanstven!