Recepti 26. rujna 2022.

Curry od bundeve – jesenska kraljica s još više okusa

Curry od bundeve bit će pravi hit za one koji vole puno okusa foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Na početku svakog godišnjeg doba veselimo se onom što nam nosi na gastronomskom području. No, jesen je nekako ipak posebna po tom pitanju…

Svako godišnje doba nosi svoje „slastice“ i svako iščekujemo željno, ali nekako uz jesen najčešće vežemo riječ „bogatstvo“. I to ne bez razloga. Jesen nam nosi i bogatstvo voća i povrća, a jela nastala plodovima koje slavimo još od školskih dana redovno su puna okusa i, još važnije, izrazito zdrava za organizam.

Možda najčešće slavljena kraljica jeseni je bundeva, a butternut nam je najdraža. Najčešće i najlakše ćemo od njih napraviti gustu juhu, a teško je pogriješiti. Skuhaj ju, dodaj luka, češnjaka, možda koji krumpir ako voliš gušće, malo vrhnja na kraju i poznata, narančasta gusta juha je začas na stolu.

Možda vas zanima... Za ručak pripremi sezonsku tjesteninu s bučom i pancetom Recepti

No, ponekad volimo ipak napraviti neko jelo kojim ćemo se pohvaliti i za koje ćemo dijeliti recepte. Pa evo recepta koji ćeš željeti ponoviti.

Curry od bundeve

Curry potječe iz tajlandske kuhinje i vrlo je specifičnog okusa obično. Iako misliš da ga je komplicirano napraviti – nije.

Sastojci:

  • Šalica riže dugog zrna
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • ½ male butternut bundeve (oguljene i izrezane na kockice, oko 2 ½ šalice)
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, fino nasjeckanog
  • 1 žlica naribanog đumbira
  • 3 žlice curry paste
  • 300 grama kokosovog mlijeka
  • 1 jalapeno papričica
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • 1 crvena paprika, očišćena i izrezana na komadiće
  • 2 žlice soka od limete
  • 1 žlica soja sosa
  • 3 šalice špinata, narezanog

Priprema:

  1. Skuhaj rižu prema uputama. Zagrij 2 žlice ulja u velikoj tavi. Dodaj bundevu i pirjaj povremeno miješajući lagano, dok ne postane smećkasta i ne počne smekšavati se. To će biti oko 4 do 6 minuta.
  2. Dodaj ostatak ulja i luk, pa pirjaj još 6 minuta. Umiješaj češnjak i đumbir, kuhaj 2 minute, dodaj curry pastu  i kuhaj još minutu.
  3. Dodaj kokosovo mlijeko, jalapeno i kurkumu i pusti da zavri. Dodaj crvenu papriku i bundevu, pa pirjaj dok bundeva ne postane meka, oko 15 minuta. Ukloni s vatre, makni jalapeno papričicu i umiješaj sok od limete i soja sos, pa zatim i špinat, tek toliko da povene. Posluži tako da preliješ curryjem rižu u tanjuru.

Ovo je idealno jelo za društvo, posebno ono koje preferira ljuće okuse. Dok "obična" bundeva možda ne bi bila objeručke prihvaćena, ovo bi moglo biti pravi hit

Možda vas zanima... Tri kremaste juhe koje volimo u prohladnim jesenskim danima Recepti Možda vas zanima... Kako napraviti i pravilno zamrznuti pire od bundeve Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.