Svako godišnje doba nosi svoje „slastice“ i svako iščekujemo željno, ali nekako uz jesen najčešće vežemo riječ „bogatstvo“. I to ne bez razloga. Jesen nam nosi i bogatstvo voća i povrća, a jela nastala plodovima koje slavimo još od školskih dana redovno su puna okusa i, još važnije, izrazito zdrava za organizam.
Možda najčešće slavljena kraljica jeseni je bundeva, a butternut nam je najdraža. Najčešće i najlakše ćemo od njih napraviti gustu juhu, a teško je pogriješiti. Skuhaj ju, dodaj luka, češnjaka, možda koji krumpir ako voliš gušće, malo vrhnja na kraju i poznata, narančasta gusta juha je začas na stolu.
No, ponekad volimo ipak napraviti neko jelo kojim ćemo se pohvaliti i za koje ćemo dijeliti recepte. Pa evo recepta koji ćeš željeti ponoviti.
Curry od bundeve
Curry potječe iz tajlandske kuhinje i vrlo je specifičnog okusa obično. Iako misliš da ga je komplicirano napraviti – nije.
Sastojci:
- Šalica riže dugog zrna
- 3 žlice kokosovog ulja
- ½ male butternut bundeve (oguljene i izrezane na kockice, oko 2 ½ šalice)
- 1 luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, fino nasjeckanog
- 1 žlica naribanog đumbira
- 3 žlice curry paste
- 300 grama kokosovog mlijeka
- 1 jalapeno papričica
- ½ žličice mljevene kurkume
- 1 crvena paprika, očišćena i izrezana na komadiće
- 2 žlice soka od limete
- 1 žlica soja sosa
- 3 šalice špinata, narezanog
Priprema:
- Skuhaj rižu prema uputama. Zagrij 2 žlice ulja u velikoj tavi. Dodaj bundevu i pirjaj povremeno miješajući lagano, dok ne postane smećkasta i ne počne smekšavati se. To će biti oko 4 do 6 minuta.
- Dodaj ostatak ulja i luk, pa pirjaj još 6 minuta. Umiješaj češnjak i đumbir, kuhaj 2 minute, dodaj curry pastu i kuhaj još minutu.
- Dodaj kokosovo mlijeko, jalapeno i kurkumu i pusti da zavri. Dodaj crvenu papriku i bundevu, pa pirjaj dok bundeva ne postane meka, oko 15 minuta. Ukloni s vatre, makni jalapeno papričicu i umiješaj sok od limete i soja sos, pa zatim i špinat, tek toliko da povene. Posluži tako da preliješ curryjem rižu u tanjuru.
Ovo je idealno jelo za društvo, posebno ono koje preferira ljuće okuse. Dok "obična" bundeva možda ne bi bila objeručke prihvaćena, ovo bi moglo biti pravi hit!