Kad nas zapuhne prvi hladni jesenji zrak, odmah pomislimo na to kako bi nam dobro došla krepka juha, te neko fino i toplo varivo, zar ne?
Jesen je definitivno godišnje doba koje obiluje zdravim i ukusnim namirnicama, a teško što može parirati klasicima poput juhe od bundeva, gljiva i krumpira. Osim što nam tope sve okusne pupoljke, te su krepkre juhe i dobre za naš organizam jer je povrće bogato vitaminima koji jačaju naš imunitet. Primjerice, povrće poput tikve i bundeve (iako je tehnički riječ o voću) bogato je vitaminom A koji dobro utječe na zdravlje očiju i zdravu funkciju organa. Korjenasto povrće, poput cikle, mrkve, pastrnjaka i slatkog krumpira, puno je ukusnih hranjivih tvari, poput vitamina C, željeza, kao i vitamina A za jačanje imuniteta te održavanje krvi i cirkulacije zdravima tijekom hladnijeg vremena.
Tražiš li obilan proteinski obrok biljnog porijekla, dovoljno je da dodaš ovim juhama rezance, mahunarke i tofuu za dodatne hranjive tvari i biljne proteine. Dodaš li više povrća poput kelja, poriluka, gljiva, kupusa, cvjetače i brokule, tvoja će juha dobiti dodatni ‘boost’ izvanrednih okusa i hranjivih sastojaka koji garantiraju da ćeš ostati zdrav/a cijele jeseni i zime!
Krem-juha od krumpira s porilukom i pestom od oraha
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g krumpira
- 2 korijena peršina
- 1 luk
- 1 poriluk
- 6 žlica maslinova ulja
- 800 ml pilećeg temeljca
- peršin
- 50 g vrhnja za kuhanje
- 2 žlice punomasnog kiselog vrhnja
- sol i papar
- muškatni oraščić
- 20 oraha
- 2 češnja češnjaka
Priprema:
- Krumpir i peršin oguli, operi i nareži na kockice. Luk oljušti i nasjeckaj. Poriluk očisti, operi, bijele dijelove nareži na trakice, a ostalo upotrijebi za nešto drugo. Zatim u loncu ugrij 2 žlice ulja i propirjaj sve povrće. Ulij pileću juhu, poklopi i kuhaj oko 30 minuta. Potom umiješaj vrhnje za kuhanje I kiselo vrhnje te začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Za pesto najprije krupno nasjeckaj orahe te oljušti češnjak. Oboje pomiješaj sa 2 žlice nasjeckanog peršina I preostalim uljem, izmiksaj štapnim mikserom te naposljetku začini solju i paprom.
- Juhu od krumpira ulij u 4 tanjura i posluži s malo pesta od oraha. Po želji ukrasi majčinom dušicom.
Juha od bundeve sa sirnim namazom i čipsom od parmezana
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg bundeve
- 1 baguette
- 1 luk
- 1 žlica maslaca
- 1 l povrtne juhe
- 75 g parmezana u komadu
- 150 g sirnog namaza
Priprema:
- Bundevu oguli (osim ako je riječ o hokaido bundevi), izvadi sjemenke i nareži je na komade. Luk oljušti i nasjeckaj. Maslac rastopi u loncu i na njemu propirjaj luk. Dodaj komade bundeve i još kratko propirjaj. Ulij povrtnu juhu i kuhaj oko 20 minuta dok bundeva ne omekša.
- Parmezan krupno naribaj pa isprži 8 hrpica u teflonskoj tavi (bez dodavanja masnoća). Prži ga oko 5 minuta, a kad je gotov, ostavi u tavi da se malo prohladi.
- Bundevu izmiksaj da dobiješ pire, umiješaj sirni namaz i rastopi ga uz miješanje na laganoj vatri (ne dopusti da zavri).
- Juhu po želji ukrasi sjeckanim peršinom te posluži s čipsom od parmezana i baguetteom.
Juha od šumskih gljiva s listićima badema
Sastojci za 4 osobe:
- 2 žemlje
- 0,2 l mlijeka
- ½ glaive luka
- 2 žličice maslaca
- 1 jaje
- majčina dušica
- sol i papar
- 2 žlice listića badema
- 1 pakiranje instant-juhe od šumskih gljiva
Priprema:
- Žemlje izreži na manje kockice. U posebnoj posudi na zagrijanom maslaca (1 žličica) proprži sitno nasjeckan luk da se zažuti. U proprženi luk umiješaj kockice žemlje, jaje te listiće sa 2 grančice majčine dušice. Potom dodaj kipućeg mlijeka koliko je potrebno da se žemlja natopi i da dobiješ kompaktnu smjesu. Začini solju i paprom. Od tijesta oblikuj valjak (promjera 4 cm) pa ga nareži na ploške debljine 4 cm.
- Instant-juhu ulij u 500 ml vode (ovisno o uputi na pakiranju, hladnu ili toplu) i kuhaj na laganoj vatri oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Listiće badema poprži u teflonskoj tavi bez dodavanja masnoće te ih ostavi po strani.
- Ploške tijesta za okruglice poprži u teflonskoj tavi na preostalom margarine uz povremeno okretanje do zlatnožute boje i posluži s juhom te s listićima badema.
Dobar tek – uživaj u krepkim zalogajima punim zdravlja!