Recepti 21. rujna 2022.

Tri kremaste juhe koje volimo u prohladnim jesenskim danima

foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove krepke kuhe zagrijat će ti dušu i tijelo – a uz to su i vrlo zasitne! Osim tog, uživat ćeš u njihovoj pripremi jer se rade od najljepših plodova jeseni - bundeva, šumskih gljiva te od krumpira i oraha

Kad nas zapuhne prvi hladni jesenji zrak, odmah pomislimo na to kako bi nam dobro došla krepka juha, te neko fino i toplo varivo, zar ne?

Jesen je definitivno godišnje doba koje obiluje zdravim i ukusnim namirnicama, a teško što može parirati klasicima poput juhe od bundeva, gljiva i krumpira. Osim što nam tope sve okusne pupoljke, te su krepkre juhe i dobre za naš organizam jer je povrće bogato vitaminima koji jačaju naš imunitet. Primjerice, povrće poput tikve i bundeve (iako je tehnički riječ o voću) bogato je vitaminom A koji dobro utječe na zdravlje očiju i zdravu funkciju organa. Korjenasto povrće, poput cikle, mrkve, pastrnjaka i slatkog krumpira, puno je ukusnih hranjivih tvari, poput vitamina C, željeza, kao i vitamina A za jačanje imuniteta te održavanje krvi i cirkulacije zdravima tijekom hladnijeg vremena.

Tražiš li obilan proteinski obrok biljnog porijekla, dovoljno je da dodaš ovim juhama rezance, mahunarke i tofuu za dodatne hranjive tvari i biljne proteine. Dodaš li više povrća poput kelja, poriluka, gljiva, kupusa, cvjetače i brokule, tvoja će juha dobiti dodatni ‘boost’ izvanrednih okusa i hranjivih sastojaka koji garantiraju da ćeš ostati zdrav/a cijele jeseni i zime!

 

Možda vas zanima... Jesenski meni: Kremasta juha od crvene leće i buče Recepti

Krem-juha od krumpira s porilukom i pestom od oraha

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g krumpira
  • 2 korijena peršina
  • 1 luk
  • 1 poriluk
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 800 ml pilećeg temeljca
  • peršin
  • 50 g vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice punomasnog kiselog vrhnja
  • sol i papar
  • muškatni oraščić
  • 20 oraha
  • 2 češnja češnjaka

Priprema:

  1. Krumpir i peršin oguli, operi i nareži na kockice. Luk oljušti i nasjeckaj. Poriluk očisti, operi, bijele dijelove nareži na trakice, a ostalo upotrijebi za nešto drugo. Zatim u loncu ugrij 2 žlice ulja i propirjaj sve povrće. Ulij pileću juhu, poklopi i kuhaj oko 30 minuta. Potom umiješaj vrhnje za kuhanje I kiselo vrhnje te začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  2. Za pesto najprije krupno nasjeckaj orahe te oljušti češnjak. Oboje pomiješaj sa 2 žlice nasjeckanog peršina I preostalim uljem, izmiksaj štapnim mikserom te naposljetku začini solju i paprom.
  3. Juhu od krumpira ulij u 4 tanjura i posluži s malo pesta od oraha. Po želji ukrasi majčinom dušicom.
Možda vas zanima... Kremasta juha od buče i leće gotova je za 20 minuta Kolumne

 

Juha od bundeve sa sirnim namazom i čipsom od parmezana

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg bundeve
  • 1 baguette
  • 1 luk
  • 1 žlica maslaca
  • 1 l povrtne juhe
  • 75 g parmezana u komadu
  • 150 g sirnog namaza

Priprema:

  1. Bundevu oguli (osim ako je riječ o hokaido bundevi), izvadi sjemenke i nareži je na komade. Luk oljušti i nasjeckaj. Maslac rastopi u loncu i na njemu propirjaj luk. Dodaj komade bundeve i još kratko propirjaj. Ulij povrtnu juhu i kuhaj oko 20 minuta dok bundeva ne omekša.
  2. Parmezan krupno naribaj pa isprži 8 hrpica u teflonskoj tavi (bez dodavanja masnoća). Prži ga oko 5 minuta, a kad je gotov, ostavi u tavi da se malo prohladi.
  3. Bundevu izmiksaj da dobiješ pire, umiješaj sirni namaz i rastopi ga uz miješanje na laganoj vatri (ne dopusti da zavri).
  4. Juhu po želji ukrasi sjeckanim peršinom te posluži s čipsom od parmezana i baguetteom.

 

Možda vas zanima... Za ručak i večeru: Kremasta juha od mrkve Recepti

 

Juha od šumskih gljiva s listićima badema

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 žemlje
  • 0,2 l mlijeka
  • ½ glaive luka
  • 2 žličice maslaca
  • 1 jaje
  • majčina dušica
  • sol i papar
  • 2 žlice listića badema
  • 1 pakiranje instant-juhe od šumskih gljiva

Priprema:

  1. Žemlje izreži na manje kockice. U posebnoj posudi na zagrijanom maslaca (1 žličica) proprži sitno nasjeckan luk da se zažuti. U proprženi luk umiješaj kockice žemlje, jaje te listiće sa 2 grančice majčine dušice. Potom dodaj kipućeg mlijeka koliko je potrebno da se žemlja natopi i da dobiješ kompaktnu smjesu. Začini solju i paprom. Od tijesta oblikuj valjak (promjera 4 cm) pa ga nareži na ploške debljine 4 cm.
  2. Instant-juhu ulij u 500 ml vode (ovisno o uputi na pakiranju, hladnu ili toplu) i kuhaj na laganoj vatri oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Listiće badema poprži u teflonskoj tavi bez dodavanja masnoće te ih ostavi po strani.
  3. Ploške tijesta za okruglice poprži u teflonskoj tavi na preostalom margarine uz povremeno okretanje do zlatnožute boje i posluži s juhom te s listićima badema.

Dobar tek – uživaj u krepkim zalogajima punim zdravlja!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.