gastro postao
Buča i leća odličan su spoj, posebno u kremastoj aromatičnoj juhi koja će se odlično uklopiti u tvoj jesenski meni
Dosadila ti je klasična juha od buče? Isprobaj ovu zanimljivu, aromatičnu verziju s crvenom lećom. Crvena leća okusom je slađa od drugih vrsta leća, a dobra je vijest i da se priprema brže od drugih sorti.
Za pripremu sastojaka trebat ćeš izdvojiti 15-ak minuta, juha se kuha oko 35 minuta, a količina je dostatna za četiri porcije. Svakako isprobaj!
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 režnja češnjaka, nasjeckana
- otprilike 800 g mesa bundeve, narezane na kockice
- sjemenke bundeve
- 100 g crvene leće
- ½ žličice majčine dušice
- 1 l vrućeg povrtnog temeljca
- prstohvat soli i šećera
- 50 g Creme Fraiche, plus dodatno za posluživanje (alternativno možeš koristiti vrhnje za kuhanje)
Priprema:
- Zagrij ulje u velikoj zdjeli. Dinstaj luk dok ne omekša i počne dobivati zlatnu boju.
- Umiješaj češnjak, kockice bundeve, leću i majčinu dušicu pa ulij vrući temeljac. Začini, poklopi i pirjaj 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju.
- U međuvremenu operi sjemenke bundeve. Ukloni meso koje se još uvijek drži za njih, a zatim ih osuši kuhinjskim papirom. Zagrij jednu žličicu ulja u neprianjajućoj tavi i prži sjemenke dok se ne prepeku i poprime orašasti okus. Dodaj im malo soli i prstohvat šećera te dobro promiješaj.
- Juhu od bundeve i leće izmiksaj pomoću štapnog miksera, a zatim umiješaj Creme Fraiche.
- Posluži toplo s nekoliko listova majčine dušice i prženim sjemenkama bundeve posutim po vrhu.
U slast!