Za ovo doba godine pite su neizostavan dio stola. Volim ih često raditi pa mi je baza tijesta za sve pite ista; tijesto se topi u ustima i odgovara uz svaki nadjev.
Ovaj put sam odlučila napraviti jogurt pitu u koju sam dodala koricu limuna - da malo pojačam okus. Recept je jednostavan i njegova priprema nije zahtjevna. U nastavku pročitaj kako napraviti ovu ukusnu pitu te ju posluži uz šalicu kave ili, još bolje, šalicu vrućeg čaja.
Sastojci za tijesto:
- 25 dag glatkog brašna + 10 dag
- 1 prašak za pecivo
- 10 dag ulja
- 10 dag šećera
- 2 žutanjka
- 1 cijelo jaje
- 4 žlice mlijeka
Nadjev:
- 4 bjelanjka
- 25 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica naribane korice limuna
- 40 dag milerama
- 2 tekuća jogurta
- 5 žlica oštrog brašna
Priprema tijesta:
- U posudu stavi brašno i promiješaj ga s praškom za pecivo.
- U drugoj posudi izmiksaj žutanjke, šećer i ulje. Za ulje sam vam napisala 10 dag i to nije zabuna. Stavi šalicu na vagu i ulij ulja dok ne pokaže 10 dag.
- Dobro izmiksaj. U tekuću smjesu dodaj brašno. Promijeni nastavak na mikseru za tijesto (spirale), dodaj mlijeko i jaje. Miksaj i zamijesi tijesto.
- Zatim tijesto prebaci na podlogu, nastavi mijesiti rukama i doradi ga s još 10 dag brašna.
- Tijesto podijeli na dva dijela. Svaki komad izvaži da budu jednaki.
- Jedan komad stavi u hladnjak, a drugi zamotaj u foliju i stavi u zamrzivač na 30 minuta.
Priprema nadjeva:
- Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg.
- U drugoj posudi izmiksaj šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, mileram i jogurt.
- Kada si sjedinila sastojke, dodaj brašno i promiješaj. Na kraju dodaj snijeg od bjelanjaka.
- Podlogu na kojoj ćeš razvaljati tijesto pobrašni. Tijesto također pobrašni i razvaljaj na veličinu tepsije.
- Tijesto stavi u tepsiju i na njega nadjev.
- Izvadi drugi komad tijesta iz zamrzivača te naribaj po nadjevu.
- Stavi peći na 160 stupnjeva, dok tijesto ne dobije zlatno smeđu boju.
- Pričekaj da se ohladi pa pospi šećerom u prahu.
Dok čekaš da se pita od jogurta ohladi, provjeri što je novo a blogu Mama drama.