gastro postao
Kod ovakvih kolača iz jedne posude najveći dio posla odrađuje pećnica. Što čekaš?
Nagradi se sočnim kolačem od jabuka i jogurta koji će poslužiti kao zdrav i ukusan doručak ili lagani desert. Najveća je prednost što ga na sobnoj temperaturi možeš držati čak četiri dana.
Osim što će ti uljepšati svako jutro, možeš u njemu uživati i nakon posla - uz šalicu toplog čaja.
Sastojci:
- 350 ml grčkog jogurta
- 200 g šećera
- 150 ml maslinovog ulja
- 50 ml soka od limuna
- 3 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 600 g jabuka
- 300 g glatkog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 80 g smeđeg šećera
- 2 žlice maslaca
- Prstohvat soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži posudu za pečenje maslinovim uljem.
- Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanilije pomiješaj u velikoj zdjeli.
- Oguli jabuke i nareži ih na kockice. Dodaj ih u smjesu s jogurtom.
- Zatim ubaci brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i ½ žličice cimeta i miješaj dok ne razbiješ sve grudice brašna.
- Ostatak cimeta pomiješaj sa smeđim šećerom i dvije žlice maslaca pa stavi sa strane.
- Polovicu tijesta prebaci u posudu za pečenje, a preko toga rasporedi smjesu šećera i maslaca. Prelij ostatkom smjese.
- Peci otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom. Nekoliko minuta prije kraja foliju skini kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.
Jedva si čekala rujan i prve kolače s jabukama? Svakako isprobaj sljedeće recepte: