Recepti 02. studenoga 2020.

Jabuke u šlafroku neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo

Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pohane jabuke ili jabuke u šlafroku jelo su koje su mnogi jeli kada su bili djeca. Mirisne i fine bile su odličan desert prije odlaska u školu ili nakon povratka kući!

Ovaj starinski recept naziv je dobio po njemačkoj riječi Schlafrock koja se na hrvatski prevodi kao kućni ogrtač. Ime, naravno, ima smisla obzirom da se ovaj recept radi prvotnim "skidanjem" jabuka, odnosno guljenjem kore, te se zatim "zamataju" u smjesu koja im služi kao ogrtač.

 

Možda vas zanima... Svi okusi pite od jabuka - u jednoj posudici Kolumne

 

Osim uobičajenog načina pripreme, koji ti donosimo u ovom receptu, svojim jabukama možeš dodati različite začine ili ih servirati uz sladoled, čokoladni preljev, med te javorov sirup. Kombinacija ovise isključivo o vašem raspoloženju i ukusu!

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 250 mL mlijeka
  • 200 g glatkog brašna
  • 3 žlice šećera
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • sol
  • šećer u prahu

 

Možda vas zanima... Razveseli najmilije brzinskim napitkom od jabuke Recepti

 

Priprema:

  1. Jabuke oguli, izvadi im sredinu i nareži ih na kolute ne deblje od 5 milimetara.
  2. Jaja stavi u posudu i promiješaj ih električnim mikserom. Dodaj u njih šećer, vanilin šećer i sol po ukusu. Nastav miksati te polagano počni dodavati mlijeko i brašno u njih. Dobivena smjesa treba biti malo gušća od one za palačinke. Gotovu smjesu ostavi sa strane.
  3. Stavi tavu na srednje jaku vatru i u nju dodaj veću količinu ulja. Koliko ćeš ulja dodati ovisi o veličini tvoje tave. Ono što je bitno jest da kolutovi u njemu plutaju.
  4. Pričekaj da se ulje zagrije, kolute jabuke umoči u tijesto s obje strane i stavi ih da se peku - s obje strane po nekoliko minuta. Kada poprime zlatnu boju - gotove su.
  5. Jabuke stavi na tanjur na kojem se nalazi papirnati ručnik koji će upiti višak masnoće. Zatim ih stavi na tanjur za posluživanje te ih pospi šećerom u prahu. Ako voliš cimet, možeš dodati i njega. U slast!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.