Recepti 02. rujna 2022.

Jabuke u šlafroku neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo

Jabuke u šlafroku foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisne i ukusne, jabuke u šlafroku odlična su poslastica prije odlaska u školu ili nakon povratka kući

Ovaj starinski recept naziv je dobio po njemačkoj riječi Schlafrock koja se na hrvatski prevodi kao kućni ogrtač. Ime, naravno, ima smisla obzirom da se jabuke najprije gule i režu, a zatim se umaču u smjesu koja im služi poput ogrtača.

 

Možda vas zanima... Svi okusi pite od jabuka - u jednoj posudici Kolumne

 

Osim uobičajenog načina pripreme, koji ti donosimo u ovom receptu, svojim jabukama možeš dodati različite začine ili ih servirati uz sladoled, čokoladni preljev, med te javorov sirup. Kombinacije ovise isključivo o tvom raspoloženju i ukusu!

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g glatkog brašna
  • 3 žlice šećera
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • sol
  • šećer u prahu, cimet

 

Možda vas zanima... Napravi i ti ružice od jabuka i lisnatog tijesta Recepti

 

Priprema:

  1. Jabuke oguli, izvadi im sredinu i nareži ih na kolutove debljine pola centimetra. 
  2. Jaja pjenasto izmiksaj sa šećerom i vanilin šećerom, a dodaj i prstohvat soli. Nastav miksati te polagano počni dodavati mlijeko i brašno. Dobivena smjesa treba biti malo gušća od one za palačinke. Gotovu smjesu ostavi sa strane.
  3. Stavi tavu na srednje jaku vatru i u nju dodaj veću količinu ulja. Koliko ćeš ulja dodati ovisi o veličini tvoje tave. Ono što je bitno jest da jabuke u njemu plutaju.
  4. Pričekaj da se ulje zagrije, kolute jabuke umoči u tijesto s obje strane i stavi ih da se peku - s obje strane po nekoliko minuta. Gotove su kad poprime lijepu zlatnu boju. 
  5. Jabuke stavi na tanjur na kojem se nalazi papirnati ručnik koji će upiti višak masnoće. Zatim ih prebaci na tanjur za posluživanje te ih pospi šećerom u prahu i cimetom. U slast!

 

Možda vas zanima... Jabuke i grčki jogurt za lagani doručak ili desert Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.