Recepti 26. prosinca 2021.

Jabuke i grčki jogurt za lagani doručak ili desert

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tople, kuhane jabuke, prekrivene cimetom i ostalim začinima lako je napraviti, a rezultat je fantastičan desert ili čak doručak!

"Manje je više", glasi poznata krilatica s kojom se mnogi od nas slažu. Upravo ona idealno se slaže i s receptom u nastavku. Jednostavni sastojci, jabuka, cimet i grčki jogurt, dovoljni su ti za pripremu ovog deserta. 

Po želji, možeš ih upotpuniti dodatnim začinima ili čak s domaćom granolom ili zobenim pahuljicama. Osim što će one omogućiti hrskaviju teksturu, desert će zbog njih postati i nešto zasitniji, a oni koji ujutro vole slatko možda ga odluče pripremiti i za doručak. Također, po želji možeš dodati i drugo voće kako bi upotpunila slatki okus.

 

Možda vas zanima... Chia puding s grčkim jogurtom i jagodama Recepti

 

Od navedenih sastojaka dobit ćeš dovoljno smjese za četiri slasne porcije u kojima ćeš, sigurni smo, uživati.

Sastojci:

  • 2 jabuke, narezane na kockice
  • 1/4 žlice cimeta
  • 1 žličica smeđeg šećera, po želji
  • 1/8 žličice muškatnog oraščića, po želji
  • 1/4 žličice kardamoma, po želji
  • 1/2 maslaca ili kokosove masti
  • 1/4 šalice ili 50 mL vode
  • 2 žličice ekstrakta vanilije, po želji
  • 500 g grčkog jogurta

Priprema:

  1. Pomiješaj nasjeckane jabuke, šećer, cimet, muškatni oraščić i kardamom u velikoj posudi i pomiješaj tako da komadići jabuke budu začinjeni sa svih strana.
  2. Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. U tavu dodaj maslac i pričekaj da se rastopi.
  3. Dodaj smjesu jabuka i začina u tavu zajedno s vodom i ekstraktom vanilije. Kuhaj na niskoj temperaturi dok jabuke ne postanu mekane i većina vode ne ispari. Oko 8 do 10 minuta.
  4. Pomiješaj jabuke s grčkim jogurtom. Po želji dekoriraj ih u čašu tako da prvo staviš sloj grčkog jogurta, zatim jabuka, i ponavljaš sve dok imaš smjese.
  5. Po želji također dodaj domaću granolu ili zobene pahuljice za nešto hrskaviju teksturu.

U slast!

 

Možda vas zanima... Brzinski kolač s jabukama i bananama Kolumne Možda vas zanima... Za doručak se počasti tostom s ricottom i jabukama Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.