Veliki sam ljubitelj popularnog banana kruhai često ga pravim. Ne marim previše za mjere i popis sastojaka budući da podnosi velike varijacije. Stvarno je teško pogriješiti. Ovog puta sam ga upotpunila s jabukama i mogu reći da sam izrazito zadovoljna. Idealna je opcija za doručak, uz šalicu tople kave ili čaja.
Možete ga koristiti kao brzi međuobrok ili čisto samo zato što vam se jede nešto slatko. Tko je rekao da zdravo nije fino?!
Druge recepte potraži na Instagram profilu Sweet 'n' Salty by Matea!
Potrebni sastojci:
- 2 jabuke
- 1 zrelija banana
- 2 jaja
- 150 grama integralnog brašna
- 50 grama maslaca sobne temperature
- 2 žlice meda
- 2 žlice smeđeg šećera
- Pola žličice praška za pecivo
- Pola žličice sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Napomene:
- Koristila sam jabuke sorte Granny Smith koje su po meni najbolje zbog svoje čvršće teksture.
- Po želji dodati klinčić. Ja sam koristila i mješavinu začina – pumpkin spice, što dodatno obogaćuje aromu, no naravno to nije neophodno.
- Po želji možete dodati sjeckane orašaste plodove ili sjemenke. Ja ovog puta nisam, no često to napravim.
Priprema:
- Jednu i pol jabuku narezati na kockice. Preostala polovica će biti iskorištena za dekoraciju.
- Pomiješajte sve suhe sastojke.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Žumanjke miksajte skupa s šećerom, dodajte maslac, med, ekstrakt vanilije i bananu koju ste prethodno zgnječili vilicom. Kad ste dobili ujednačenu smjesu, dodajte suhe sastojke i sve dobro izmiješajte.
- Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i umiješajte ih u smjesu sa žumanjcima.
- Smjesu prelijte u duguljasti kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Preostalu polovicu jabuke narežite na tanke ploške i posložite duž smjese. Pospite s malo smeđeg šećera.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata. Kolač je gotov kad čačkalica iz njega iziđe suha.