Kolumne 06. studenoga 2019.

Odlični kolačići s kremom od vanilije i preljevom od nara

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Nar, šipak ili mogranj. Ove nazive sigurno znaju svi strastveni ljubitelji križaljki. Možete ga zvati kako god želite, no nešto nam je više-manje svima zajedničko. Svi ga volimo jesti, a nitko živ ga ne voli čistiti.

Ovu savršenu slasticu sam napravila potpuno neplanirano, imajući pri ruci nekoliko već pripremljenih komponenti. Uz već spomenuti umak od šipka, imala sam i višak kreme od vanilije, kao i neiskorištene bjelanjke. Te tri komponente su iznjedrile ovaj pahuljasti desert, koji ću sigurno opet praviti. Oblak nikad nisam probala, ali mislim da ovo ima okus jednog, uz dodatak vanilije i nara. Divota!

Želim napraviti još ovog umaka koji je nešto najukusnije što sam u zadnje vrijeme probala, samo ne znam imam li volje čistiti sav taj nar. Potrebna je relativno velika količina nara u svježem obliku kako bi dobili teglicu do dvije finalnog umaka.

Ispod je naveden postupak za sve tri komponente, a od ovih količina dobit ćete osam komada.

 

Možda vas zanima... Jesenski kolač od čokolade, krušaka i oraha Kolumne

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Za podlogu vam treba:

  • 4 bjelanjka
  • 20 dag šećera
  • 1 žlica jabučnog octa

Priprema podloge:

  1. Koristite jaja sobne temperature i pažljivo odvojite žumanjak od bjelanjaka.
  2. Bjelanjke najprije miksajte sporo, a potom povećavajte brzinu miksera. S dodavanjem šećera započnite tek kada se bjelanjci zapjene i dodajte ga postupno, u nekoliko navrata tijekom miksanja.
  3. Dodajte ocat koji je tu da pomogne očuvati čvrstoću bjelanjaka. Pazite da ne pretučete bjelanke.
  4. Zagrijte pećnicu na 130 °C.
  5. Snijeg istiskujte na lim obložen papirom za pečenje, koristeći vrećicu za istiskivanje. Ako ju nemate, možete sličan rezultat postići koristeći žlicu. Uzmite dvije žlice snijega i oblikujte udubljenje u sredini. Cilj je dobiti okrugli oblik s udubljenjem, nalik na gnijezdo.
  6. Kad ste stavili snijeg u pećnicu, smanjite temperaturu pečenja na 100 °C i sušite oko sat vremena. Kad su gnijezda gotova, isključite pećnicu i ostavite ih unutra da se postupno ohlade.

 

Možda vas zanima... Savršeno sočne cimet rolice s preljevom od krem sira Kolumne

 

Krema od vanilije:

  • 4 žumanjka
  • 600 ml mlijeka
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 1  žličica gustina
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 150 ml vrhnja za šlag (opcionalno)

Priprema kreme:

  1. Zagrijte mlijeko. Sa strane izmiješajte žumanjke sa šećerom i gustinom. Dio zagrijanog mlijeka dodajte smjesi od jaja, kako bi približili temperature, i potom smjesu ukuhajte u preostalom mlijeku. Stalno miješajte pjenjačom kako ne bi došlo do stvaranja grudica. Kuhajte na laganoj vatri. Bit će potrebno oko 20 minuta da dobijete odgovarajuću gustoću kreme. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije.
  2. Ako vam se slučajno dogodi da vam krema sadrži grudice, to možete riješiti tako da ju protisnete kroz sito. Ostavite je da se ohladi.
  3. Po želji ovu kremu možete olakšati s malo vrhnja za šlag. Ja sam to ovdje i učinila jer lagana tekstura kreme idealno paše uz prozračnu podlogu od bjelanjaka.

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Preljev od nara:

  • 2 veća nara
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice vode
  • 1 žličica gustina

Priprema preljeva:

  1. Nar očistite i stavite u posudu sa šećerom i vodom. Kuhajte 10-15 minuta da omekša. Potom ga protisnite kroz sito kako bi se riješili sjemenki.
  2. Dobiveni sok vratite u zdjelu i zagrijte na štednjaku s gustinom, stalno miješajući. Kuhajte dok ne dobijete željenu konzistenciju umaka, što je otprilike nekoliko minuta.

Preostalo je još spojiti sve tri komponente koje ste prethodno napravili i ohladili. Gnijezda od bjelanjaka po želji pospite šećerom u prahu, ispunite ih kremom od vanilije i prelijte umakom od nara.

Nestat će brže nego što mislite. Uživajte!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.