Kolumne 4277 prikaza 06. listopada 2019.

Savršeno sočne cimet rolice s preljevom od jogurta i sira

Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Sad kad su ljeto i vrućine konačno iza nas, možemo se prepustiti nježnim mirisima cimeta, klinčića, anisa… Sa sobom nose nagovještaj zime i zovu nas na uživanje uz toplu šalicu čaja ili kave, dekicu i kauč.

Ono što vam treba da bi užitak bio potpun su ove mirisne i sočne cimet rolice kojima su nas jednom davno i zauvijek zadužili Skandinavci.

Često sam znala ostati razočarana probajući ih s velikim prethodnim uzbuđenjem i nažalost shvatiti da su suhe. Tome sam doskočila s jednim odličnim trikom uz koji više nikad nećete dobiti suhe cimet rolice, već one koje će se raspadati na lagan dodir vilice. Probajte i uvjerite se.

 

Možda vas zanima... Crno-bijeli princess uštipci s čokoladom i lješnjacima Kolumne

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu! 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Sweet 'n' Salty by Matea

Sastojci za tijesto:

  • 120 ml toplog mlijeka
  • 70 g otopljenog maslaca
  • 1 veće jaje sobne temperature
  • 250 g brašna
  • 60 g šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • Prstohvat soli

 

Napomene:

Tijesto mora biti malo ljepljivo, no ne bojte se dodati još brašna ako vam se u toku miješanja čini da je smjesa premokra.

Vrijeme dizanja tijesta uvelike ovisi o uvjetima u vašoj kuhinji. Ako je prehladno, zagrijte pećnicu na najnižu temperaturu, ugasite ju i stavite unutra posudu s tijestom.

 

Sastojci za punjenje:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žlice cimeta
  • 200 ml vrhnja za šlag

Sastojci za preljev:

  1. 100 g krem sira sobne temperature
  2. 2-3 žlice grčkog jogurta
  3. 60 g omekšalog maslaca
  4. 70 g šećera u prahu
  5. 2 žličice ekstrakta vanilije

 

Napomena:

Navedena količina šećera u prahu je po meni optimalna. Kad ste izmiješali sastojke za preljev, probajte ga i ako smatrate da vam je potrebno više šećera, slobodno dodajte još.

 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Sweet 'n' Salty by Matea

Priprema:

  1. Mlijeko zagrijte i dodajte u njega kockice maslaca koje će se otopiti kroz nekoliko minuta.
  2. Pomiješajte brašno, šećer, sol i suhi kvasac. Smjesi dodajte jedno jaje i toplo mlijeko s maslacem. Miješajte koristeći mikser, toliko dugo dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Otprilike 10 minuta. Prebacite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom da tijesto odmori i naraste barem za 50 posto.
  3. U međuvremenu pomiješajte omekšali maslac, šećer i cimet za punjenje. Vrhnje za šlag ćete koristiti kasnije, nakon što posložite rolice u lim za pečenje.
  4. Kad je tijesto dovoljno naraslo, razvaljajte ga u oblik pravokutnika, na debljinu od otprilike pola centimetra. Pobrašnite površinu i valjak kako vam se smjesa ne bi lijepila.
  5. Pažljivo i po cijeloj površini premažite tijesto punjenjem koje ste prethodno pripremili. Zarolajte tijesto s duže strane. Kad ste dobili roladu, odstranite neuredne krajeve i režite ju na jednake rolice, široke otprilike 4-5 centimetara. Ja sam od ove količine dobila 12 komada.
  6. Slažite rolice u namašćen lim, ostavljajući dovoljno razmaka između njih. Prekrijte krpom i ostavite ih na toplom da se udvostruče. Prije samog pečenja, zagrijte vrhnje za šlag tek toliko da bude mlako na dodir i prelijte ga preko rolica. Upravo to vrhnje je tajna sočnih i mekih rolica.
  7. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. U toku pečenja ih pokrijte aluminijskom folijom ako primijetite da su dobile dovoljno boje.
  8. Dok se rolice peku, pripremite preljev tako da dobro izmiješate sve navedene sastojke. Vodite računa da sastojci budu sobne temperature. Probajte preljev i dodajte još šećera ako smatrate da vam je potrebno.
  9. Gotove rolice pustite da se malo ohlade i dodajte im pripremljeni preljev.

Savjetovala bih vam da ne prelijevate sve rolice odjednom nego neposredno prije jedenja. Naime, hlađenjem će doći do stvrdnjavanja maslaca i rolice je dobro najprije kratko zagrijati, u mikrovalnoj ili na niskoj temperaturi u pećnici te im tada dodati preljev. Mada postoji velika vjerojatnost da će vam biti toliko ukusne da se neće stići skroz ohladiti. Uživajte!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Sweet 'n' Salty by Matea

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.