Ono što ti treba da bi užitak bio potpun su ove mirisne i sočne cimet rolice, kojima su nas jednom davno i zauvijek zadužili Skandinavci.
Često sam znala ostati razočarana probajući ih s velikim prethodnim uzbuđenjem i nažalost shvatiti da su suhe. Tome sam doskočila s jednim odličnim trikom uz koji više nikad nećete dobiti suhe cimet rolice, već one koje će se raspadati na lagan dodir vilice. Probaj i uvjeri se!
Druge recepte blogerice Sweet 'n' Salty potraži na njenom Instagram profilu!
Sastojci za tijesto:
- 120 ml toplog mlijeka
- 70 g otopljenog maslaca
- 1 veće jaje sobne temperature
- 250 g brašna
- 60 g šećera
- 1 vrećica suhog kvasca
- Prstohvat soli
Napomene:
Tijesto mora biti malo ljepljivo, no ne boj se dodati još brašna ako ti se u toku miješanja čini da je smjesa premokra.
Vrijeme dizanja tijesta uvelike ovisi o uvjetima u tvojoj kuhinji. Ako je prehladno, zagrij pećnicu na najnižu temperaturu, ugasi ju i stavite unutra posudu s tijestom.
Sastojci za punjenje:
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žlice cimeta
- 200 ml vrhnja za šlag
Sastojci za preljev:
- 100 g krem sira sobne temperature
- 2-3 žlice grčkog jogurta
- 60 g omekšalog maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Napomena:
Navedena količina šećera u prahu je po meni optimalna. Nakon što pomiješaš sastojke za preljev, probaj ga i, ako smatraš da vam je potrebno više šećera, slobodno dodaj još.
Priprema:
- Mlijeko zagrij i dodaj u njega kockice maslaca koje će se otopiti kroz nekoliko minuta.
- Pomiješaj brašno, šećer, sol i suhi kvasac. Smjesi dodaj jedno jaje i toplo mlijeko s maslacem. Miješaj koristeći mikser, toliko dugo dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Otprilike 10 minuta. Prebaci tijesto u nauljenu posudu, pokrij i ostavi na toplom da tijesto odmori i naraste barem za 50 posto.
- U međuvremenu pomiješaj omekšali maslac, šećer i cimet za punjenje. Vrhnje za šlag ćeš koristiti kasnije, nakon što posložiš rolice u lim za pečenje.
- Kad je tijesto dovoljno naraslo, razvaljaj ga u oblik pravokutnika, na debljinu od otprilike pola centimetra. Pobrašni površinu i valjak kako vam se smjesa ne bi lijepila.
- Pažljivo i po cijeloj površini premaži tijesto punjenjem koje si prethodno pripremila. Zarolaj tijesto s duže strane. Kad ste dobili roladu, odstrani neuredne krajeve i reži ju na jednake rolice, široke otprilike 4-5 centimetara. Ja sam od ove količine dobila 12 komada.
- Slaži rolice u namašćen lim, ostavljajući dovoljno razmaka između njih. Prekrij krpom i ostavi ih na toplom da se udvostruče. Prije samog pečenja zagrij vrhnje za šlag tek toliko da bude mlako na dodir i prelij ga preko rolica. Upravo to vrhnje je tajna sočnih i mekih rolica.
- Peci ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. U toku pečenja ih pokrij aluminijskom folijom ako primijetiš da su dobile dovoljno boje.
- Dok se rolice peku, pripremi preljev tako da dobro izmiješaš sve navedene sastojke. Vodi računa da sastojci budu sobne temperature. Probaj preljev i dodaj još šećera ako smatraš da je potrebno.
- Gotove rolice pusti da se malo ohlade i dodaj im pripremljeni preljev.
Savjetovala bih ti da ne prelijevaš sve rolice odjednom nego neposredno prije jedenja. Naime, hlađenjem će doći do stvrdnjavanja maslaca i rolice je dobro najprije kratko zagrijati, u mikrovalnoj ili na niskoj temperaturi u pećnici te im tada dodati preljev. Iako postoji velika vjerojatnost da će biti toliko ukusne da se neće ni stići skroz ohladiti. Uživaj!