Tamno tijesto s kakaom i prozračna krema od vanilije je čisti pogodak. I svemu tome još volim dodati malo otopljene čokolade i lješnjaka...
... jer svi znamo da čokolade nikad dosta.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Za tijesto je potrebno:
- 120 grama brašna
- 2 žlice kakaa
- 250 ml vode
- malo soli
- 1 žlica šećera
- 120 g maslaca
- 4 jaja
Priprema tijesta:
- Vodu, šećer, sol i maslac staviti u vodu i zakuhati. Kad zakuha, dodati brašno prosijano skupa s kakaom i kuhati dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.
- Ohladiti tijesto i miješajući dodavati jedno po jedno jaje. Tek kad dobijete ujednačenu smjesu, dodajte sljedeće jaje. Kad ste gotovi s tijestom, koristeći dresir vrećicu, istiskujte uštipke jednake veličine na namašćeni lim (ili papir za pečenje).
- Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva i peći uštipke 10 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 170 stupnjeva i peći još 20 minuta. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja.
Za slastičarsku kremu je potrebno:
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 4 žumanjka
- 60 grama škrobnog brašna
- 30 grama maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Umutiti žumanjke i šećer te dodati škrobno brašno.
- U zasebnoj posudi zagrijati mlijeko do vrenja. Dio vrućeg mlijeka najprije dodati zamućenoj smjesi kako bi približili temperature te potom smjesu ukuhati u preostalo mlijeko.
- Kuhati na laganoj vatri stalno miješajući. Kad je krema dovoljno gusta, maknuti s vatre, dodati maslac i ekstrakt vanilije te ohladiti.
- Pripremiti 250 ml vrhnja za šlag i umiješati u ohlađenu kremu.
- Prerezati uštipke, puniti kremom i po želji ukrasiti otopljenom čokoladom i sjeckanim lješnjacima.