Kolumne 19. travnja 2020.

Crno-bijeli princess uštipci s čokoladom i lješnjacima

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako samo volim ovaj kolač. Radila sam ga u različitim kombinacijama tijesta i kreme, no nekako mi se ova kontrastna kombinacija pokazala najboljom.

Tamno tijesto s kakaom i prozračna krema od vanilije je čisti pogodak. I svemu tome još volim dodati malo otopljene čokolade i lješnjaka...

 ... jer svi znamo da čokolade nikad dosta.

 

Možda vas zanima... Paris-Brest je francuski klasik za posebne prilike Kolumne

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu! 
 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

 

Za tijesto je potrebno:

  • 120 grama brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 250 ml vode
  • malo soli
  • 1 žlica šećera
  • 120 g maslaca
  • 4 jaja

Priprema tijesta:

  1. Vodu, šećer, sol i maslac staviti u vodu i zakuhati. Kad zakuha, dodati brašno prosijano skupa s kakaom i kuhati dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.
  2. Ohladiti tijesto i miješajući dodavati jedno po jedno jaje. Tek kad dobijete ujednačenu smjesu, dodajte sljedeće jaje. Kad ste gotovi s tijestom, koristeći dresir vrećicu, istiskujte uštipke jednake veličine na namašćeni lim (ili papir za pečenje).
  3. Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva i peći uštipke 10 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 170 stupnjeva i peći još 20 minuta. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja.

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Za slastičarsku kremu je potrebno:

  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 60 grama škrobnog brašna
  • 30 grama maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Umutiti žumanjke i šećer te dodati škrobno brašno.
  2. U zasebnoj posudi zagrijati mlijeko do vrenja. Dio vrućeg mlijeka najprije dodati zamućenoj smjesi kako bi približili temperature te potom smjesu ukuhati u preostalo mlijeko.
  3. Kuhati na laganoj vatri stalno miješajući. Kad je krema dovoljno gusta, maknuti s vatre, dodati maslac i ekstrakt vanilije te ohladiti.
  4. Pripremiti 250 ml vrhnja za šlag i umiješati u ohlađenu kremu.
  5. Prerezati uštipke, puniti kremom i po želji ukrasiti otopljenom čokoladom i sjeckanim lješnjacima.

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

 

Možda vas zanima... Prhko tijesto, šljive i sladoled kombinacija su iz snova Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.