Kolumne 29. srpnja 2019.

Prhko tijesto, šljive i sladoled kombinacija su iz snova

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto je, nemate puno vremena ili volje za pripremu, a tako bi htjeli pojesti nešto slatko i sočno.

Onda je ova pita sa šljivama kao stvorena za vas. Ne iziskuje puno truda, a dodate li joj još i kuglicu sladoleda od vanilije, dobit ćete fantastičan desert.

 

Možda vas zanima... Galette s breskvama - desert kojem je teško odoljeti Kolumne

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!  
 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Za tijesto je potrebno:

  • 300 grama brašna
  • 230 grama hladnog maslaca
  • 2 žličice šećera
  • 1 žličica soli
  • 4-5 žlica hladne vode

Napomena:

Ovo tijesto je izrazito mekano zbog velike količine maslaca i nije pogodno za valjanje, već ga je potrebno rukama rasporediti po kalupu za pečenje. S druge strane, velika količina maslaca tijesto čini vrlo sočnim.

Ako želite raditi s čvršćim prhkim tijestom koje možete valjati, smanjite količinu maslaca na 150 grama i dodajte jedno jaje.

Priprema tijesta:

  1. Pomiješajte brašno, sol i šećer. Rukama razmrvite maslac u brašnu i dodajte vodu.
  2. Kad dobijete jednoliku smjesu, podijelite je na dva jednaka dijela i ostavite u hladnjaku sat vremena. Možete ju pripremiti i dan unaprijed i čuvati u hladnjaku.

 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

 

Za nadjev je potrebno:

  • 1 kilogram zrelih šljiva
  • 6 žlica šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

Možda vas zanima... Odlična sezonska torta s krem sirom i marelicama Kolumne

 

Priprema nadjeva:

  1. Šljive očistiti i narezati na četvrtine. Dodati 3 žlice šećera i pustiti da odstoji pola sata do sat vremena kako bi šljive ispustile suvišnu tekućinu. Neposredno prije stavljanja nadjeva na tijesto, izliti tekućinu koju su šljive ispustile, dodati 3 žlice šećera, cimet, sok od limuna i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješati.
  2. Koristite klasični okrugli kalup ili četvrtasti ako vam je draže. Potrebno je rasporediti prvu polovicu tijesta po dnu i rubovima kalupa (do visine do koje će doći šljive). Posložiti šljive po donjoj polovici tijesta i po njima izmrviti drugu polovicu tijesta.
  3. Premazati razmućenim žumanjkom i posuti šećerom. Peći na 190 stupnjeva, prvih pola sata otkriveno, a potom još 15 minuta pokriveno aluminijskom folijom.
  4. Pustiti pitu da se malo ohladi kako bi se nadjev stisnuo. Duboko preporučujem kombinaciju sa sladoledom od vanilije jer se tek tada postiže maksimalna punina okusa.

 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.