Onda je ova pita sa šljivama kao stvorena za vas. Ne iziskuje puno truda, a dodate li joj još i kuglicu sladoleda od vanilije, dobit ćete fantastičan desert.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Za tijesto je potrebno:
- 300 grama brašna
- 230 grama hladnog maslaca
- 2 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 4-5 žlica hladne vode
Napomena:
Ovo tijesto je izrazito mekano zbog velike količine maslaca i nije pogodno za valjanje, već ga je potrebno rukama rasporediti po kalupu za pečenje. S druge strane, velika količina maslaca tijesto čini vrlo sočnim.
Ako želite raditi s čvršćim prhkim tijestom koje možete valjati, smanjite količinu maslaca na 150 grama i dodajte jedno jaje.
Priprema tijesta:
- Pomiješajte brašno, sol i šećer. Rukama razmrvite maslac u brašnu i dodajte vodu.
- Kad dobijete jednoliku smjesu, podijelite je na dva jednaka dijela i ostavite u hladnjaku sat vremena. Možete ju pripremiti i dan unaprijed i čuvati u hladnjaku.
Za nadjev je potrebno:
- 1 kilogram zrelih šljiva
- 6 žlica šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema nadjeva:
- Šljive očistiti i narezati na četvrtine. Dodati 3 žlice šećera i pustiti da odstoji pola sata do sat vremena kako bi šljive ispustile suvišnu tekućinu. Neposredno prije stavljanja nadjeva na tijesto, izliti tekućinu koju su šljive ispustile, dodati 3 žlice šećera, cimet, sok od limuna i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješati.
- Koristite klasični okrugli kalup ili četvrtasti ako vam je draže. Potrebno je rasporediti prvu polovicu tijesta po dnu i rubovima kalupa (do visine do koje će doći šljive). Posložiti šljive po donjoj polovici tijesta i po njima izmrviti drugu polovicu tijesta.
- Premazati razmućenim žumanjkom i posuti šećerom. Peći na 190 stupnjeva, prvih pola sata otkriveno, a potom još 15 minuta pokriveno aluminijskom folijom.
- Pustiti pitu da se malo ohladi kako bi se nadjev stisnuo. Duboko preporučujem kombinaciju sa sladoledom od vanilije jer se tek tada postiže maksimalna punina okusa.