Jednostavan, a istovremeno neodoljiv desert francuskog porijekla koji često pravim i pritom uvijek nastojim iskoristiti ono što nam sezona nudi. Trenutno su nam na raspolaganju breskve koje bi bila prava šteta ne iskoristiti.
Ova je galettica francuski šarmantna i sočna, gotova brzo, a nestaje još brže.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Za podlogu je potrebno:
- 250 g brašna
- 120 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žlice vode
- malo soli
Za nadjev je potrebno:
- 6-7 breskvi
- 3 žlice šećera
- 3 žlice kukuruznog škroba
- sok od pola limuna
- 2 žlice sjeckanih badema po želji
Priprema:
- Ako želite dobiti hrskavije tijesto, pomiješajte pola glatkog i pola integralnog brašna, kao što sam ja napravila u ovom slučaju.
- Pomiješati brašno, sol i šećer. Dodati hladan maslac i rukama dobro sjediniti sastojke. Dodati vodu i jaja te umijesiti tijesto. Ostaviti u hladnjaku sat vremena.
- U međuvremenu narezati breskve. Jednu breskvu narezati na sitne kockice i dodati joj sjeckane bademe ako ih koristite. Oni će se isticati svojom hrskavošću, što je ovdje bio cilj. Tome dodati mali dio limunovog soka, jednu žlicu šećera i jednu žlicu kukuruznog škroba koji će upiti višak tekućine. Ostatak breskvi narezati na jednake ploške, dodati im ostatak limunovog soka i uvaljati ih u preostali šećer i kukuruzni škrob.
- Razvaljati tijesto u oblik pravokutnika, otprilike pola centimetra debelo. Možete ga razvaljati i kružno te poredati breskve spiralno. Čak i ako vam ispadne drugačije od toga, s galetticom je teško pogriješiti. Dobit ćete rustikalni izgled koji će također izgledati odlično.
- Na razvaljano tijesto najprije staviti sloj sitno narezanih breskvi. Paziti pritom da rubovi tijesta ostanu čisti kako bi ih mogli prebaciti preko voća. Potom posložiti breskve narezane na ploške i preko toga prebaciti rubove tijesta. Posuti s malo šećera koji će se karamelizirati prilikom pečenja.
- Peći na 180 Celzijevih stupnjeva 30 do 40 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Uživajte!