Kolumne 13. srpnja 2019.

Galette s breskvama - desert kojem je teško odoljeti

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Galettica sa sočnim sezonskim breskvama kombinacija su s kojom je nemoguće pogriješiti...

Jednostavan, a istovremeno neodoljiv desert francuskog porijekla koji često pravim i pritom uvijek nastojim iskoristiti ono što nam sezona nudi. Trenutno su nam na raspolaganju breskve koje bi bila prava šteta ne iskoristiti.

Ova je galettica francuski šarmantna i sočna, gotova brzo, a nestaje još brže.

 

Možda vas zanima... Odlična sezonska torta s krem sirom i marelicama Kolumne

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu! 
 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Za podlogu je potrebno:

  • 250 g brašna
  • 120 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 2 žlice vode
  • malo soli

Za nadjev je potrebno:

  • 6-7 breskvi
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • sok od pola limuna
  • 2 žlice sjeckanih badema po želji

 

Možda vas zanima... Neodoljiva čokoladna torta s kremom od mascarponea Kolumne

 

Priprema:

  1. Ako želite dobiti hrskavije tijesto, pomiješajte pola glatkog i pola integralnog brašna, kao što sam ja napravila u ovom slučaju. 
  2. Pomiješati brašno, sol i šećer. Dodati hladan maslac i rukama dobro sjediniti sastojke. Dodati vodu i jaja te umijesiti tijesto. Ostaviti u hladnjaku sat vremena.
  3. U međuvremenu narezati breskve. Jednu breskvu narezati na sitne kockice i dodati joj sjeckane bademe ako ih koristite. Oni će se isticati svojom hrskavošću, što je ovdje bio cilj. Tome dodati mali dio limunovog soka, jednu žlicu šećera i jednu žlicu kukuruznog škroba koji će upiti višak tekućine. Ostatak breskvi narezati na jednake ploške, dodati im ostatak limunovog soka i uvaljati ih u preostali šećer i kukuruzni škrob.
  4. Razvaljati tijesto u oblik pravokutnika, otprilike pola centimetra debelo. Možete ga razvaljati i kružno te poredati breskve spiralno. Čak i ako vam ispadne drugačije od toga, s galetticom je teško pogriješiti. Dobit ćete rustikalni izgled koji će također izgledati odlično.
  5. Na razvaljano tijesto najprije staviti sloj sitno narezanih breskvi. Paziti pritom da rubovi tijesta ostanu čisti kako bi ih mogli prebaciti preko voća. Potom posložiti breskve narezane na ploške i preko toga prebaciti rubove tijesta. Posuti s malo šećera koji će se karamelizirati prilikom pečenja.
  6. Peći na 180 Celzijevih stupnjeva 30 do 40 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.

 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

 

Uživajte!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.