Dosta stvari u kuhinji dobijem sasvim slučajno. Dijelom inspirirana nečim viđenim, dijelom kombinirajući određene sastojke i mjere po vlastitom nahođenju. Upravo tako sam dobila i ovaj biskvit. Toliko je dobar, sočan, prozračan, čokoladan, savršen... I nimalo ne pretjerujem kad to kažem. Upravo se zbog svoje prozračnosti idealno slaže s laganom kremom od mascarponea.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Za biskvit vam je potrebno:
- 180 g brašna
- 250 g šećera
- 75 g kakaa
- 2 jaja
- 2 dcl buttermilka
- 0.5 dcl ulja
- 0.5 dcl kave
- 80 grama čokolade
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- malo soli
Za kremu vam je potrebno:
- 200 grama mascarponea
- 200 ml vrhnja za šlag
- 100 grama čokolade
- 3 žlice šećera u prahu
Priprema:
- Staviti čokoladu u vruću kavu i ostaviti da se otopi. Pripremiti buttermilk tako da u 2 dcl mlijeka dodate 1 žlicu jabučnog octa i ostavite da odstoji 5 minuta.
- Istući jaja sa šećerom te im dodati sve mokre sastojke.
- Izmiješati sve suhe sastojke i dodavati ih postupno smjesi s jajima.
- Ova količina je dovoljna za tri biskvita promjera 20 cm. Ako želite tortu klasičnog promjera, možete smjesu rasporediti na dva biskvita.
- Za kremu otopiti čokoladu na pari, ostaviti kratko da se ohladi. U međuvremenu istući šlag. Izmiješati mascarpone sa šećerom te potom dodati čokoladu i šlag.
Premazati biskvite kremom i dekorirati po želji.