Ljeto nam pruža pregršt mogućnosti u kuhinji. Toliko svježih sezonskih namirnica, toliko divnih boja i okusa. Na nama je samo da odaberemo. Ja sam za današnji recept odabrala marelice u kombinaciji sa sirom, keksom i orašastim plodovima i dobila slatko-kiselu kombinaciju idealnu za ljetne vrućine.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Za podlogu vam je potrebno:
- 300 g Plazma keksa
- 100 g mljevenih oraha
- 120 g šećera
- 125 g maslaca
Za kremu od sira vam treba:
- 250 g krem sira
- 400 g grčkog jogurta
- 2 jaja
- pola žličice arome vanilije
Za preljev od marelica je potrebno:
- 5-6 svježih marelica
- 4 žlice šećera
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva. Kalup za tortu (24 cm) obložiti papirom za pečenje. Možete koristiti i lim za pečenje pravokutnog oblika ako želite.
- Za podlogu pomiješati mljevene orahe s keksom i šećerom te im dodati otopljeni maslac. Rukama izmiješati sve sastojke i staviti ih u kalup za pečenje, poravnati i pritisnuti. Peći 15 minuta i ohladiti prije dodavanja kreme od sira.
- Za kremu od sira pomiješati krem sir, grčki jogurt i šećer te postupno dodavati jedno po jedno jaje. Preliti po ohlađenoj podlozi od keksa.
- Marelice isjeći na sitno i prokuhati s 4 žlice šećera. Kuhanu smjesu usitniti štapnim mikserom. Ohlađene marelice u hrpicama nanesite na kremu od sira te koristeći nož prošarajte smjesu kako bi dobili uzorak poput ovog na slici. Peći 30-40 minuta na 180 stupnjeva.
Uživajte!