Kolumne 18. listopada 2020.

Paris-Brest je francuski klasik za posebne prilike

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Paris Brest je još jedan fantastični desert koji dolazi iz Francuske kuhinje i svakako ga probajte jer, vjerujte, osjećat ćete se baš kao da ste u Parizu.

Kuhano tijesto, a zatim i fina bavarska krema bit će idealan spoj kada je u pitanju ovaj neponovljivi francuski klasik. Zaigrajte se okusima i dekoracijom, pa uživajte u stvarno dobrom kolaču za posebne prilike.

Od navedene količine dobit ćete oko desetak slastica.

 

Torta od jagoda i čokolade Možda vas zanima... FINA I LAGANA Torta od jagoda i čokolade Kolumne Možda vas zanima... Rolada od lješnjaka i čokolade - bolje ne može! Kolumne

 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Zapečene palačinke sa sirom i šunkom za najslasniji ručak Kolumne

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina


Za kuhano tijesto trebat će vam:

  • 100 ml vode
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera
  • 150 g brašna
  • 4 jaja

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer te zdjelu stavite na vatru dok sastojci ne dođu do vrenja. U uzavrelu tekućinu dodajte brašno i miješajte kuhačom sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu koja se odvaja od stranica zdjele (4/5 minuta).
  2. Dobiveno tijesto prebacite u zdjelu od miksera, na kratko ga prohladite, a onda u njega ubacujte jaje po jaje miksajući svako jaje barem 1 minutu.
  3. Dobiveno glatko tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i na pleh obložen masnim papirom formirajte „kotač“ s rupom u sredini, te posipajte sjeckanim lješnjacima ili listićima badema.
  4. Paris Brest (tijesto u obliku kotača) pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 40 minuta (za vrijeme pečenja nikako nemojte otvarati vrata pećnice).
  5. Nakon 40 minuta ugasite pećnicu, vrata otvorite na 5/10 cm i pustite da se pečeno tijesto ohladi u ugašenoj pećnici.
  6. Ohlađen Paris Brest prerežite na pola i punite kremom.

Bavarska krema:

  • 250 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 3 žutanjaka
  • 1 žlica ruma
  • 10 g listića želatine (jedno pakiranje)
  • 500 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu.
  2. Uzavrelo mlijeko sipajte u izmiksane žutanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite natrag u posudu gdje se kuhalo mlijeko.
  3. Kremu kuhajte oko 5 min.
  4. U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu

Dobar tek!

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.