Kuhano tijesto, a zatim i fina bavarska krema bit će idealan spoj kada je u pitanju ovaj neponovljivi francuski klasik. Zaigrajte se okusima i dekoracijom, pa uživajte u stvarno dobrom kolaču za posebne prilike.
Od navedene količine dobit ćete oko desetak slastica.
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Za kuhano tijesto trebat će vam:
- 100 ml vode
- 200 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 150 g brašna
- 4 jaja
Postupak pripreme:
- U posudu stavite vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer te zdjelu stavite na vatru dok sastojci ne dođu do vrenja. U uzavrelu tekućinu dodajte brašno i miješajte kuhačom sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu koja se odvaja od stranica zdjele (4/5 minuta).
- Dobiveno tijesto prebacite u zdjelu od miksera, na kratko ga prohladite, a onda u njega ubacujte jaje po jaje miksajući svako jaje barem 1 minutu.
- Dobiveno glatko tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i na pleh obložen masnim papirom formirajte „kotač“ s rupom u sredini, te posipajte sjeckanim lješnjacima ili listićima badema.
- Paris Brest (tijesto u obliku kotača) pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 40 minuta (za vrijeme pečenja nikako nemojte otvarati vrata pećnice).
- Nakon 40 minuta ugasite pećnicu, vrata otvorite na 5/10 cm i pustite da se pečeno tijesto ohladi u ugašenoj pećnici.
- Ohlađen Paris Brest prerežite na pola i punite kremom.
Bavarska krema:
- 250 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 3 žutanjaka
- 1 žlica ruma
- 10 g listića želatine (jedno pakiranje)
- 500 ml vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu.
- Uzavrelo mlijeko sipajte u izmiksane žutanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite natrag u posudu gdje se kuhalo mlijeko.
- Kremu kuhajte oko 5 min.
- U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu
Dobar tek!