Slasne palačinke jedno su on onih jela kojima je teško reći ne, a kada im se doda još i fini nadjev od svježeg sira i šunke, ručak kojem ćete se definitivno poželjeti vratiti - spreman je.
Najprije pripremite klasičnu smjesu za palačinke, ispecite ih, pa ih punite nadjevom od sira. Dodajte šunku, ubacite u pećnicu i pripremite se na uživanje.
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Za smjesu za palačinke trebat će vam:
- 2 jaja
- veliki prstohvat soli
- 200 ml mlijeka
- 500 ml gazirane vode
- + brašna po potrebi (8-10 velikih žlica)
Postupak pripreme:
- Navedene sastojke promiješajte kako bih dobili smjesu za palačinke.
- Od dobivene smjese pecite palačinke.
Za nadjev od sira:
- 500 g svježeg sira
- 200 g kiselog vrhnja
- 2 jaja
- soli po potrebi
- + šunka
Postupak pripreme:
- Sir, vrhnje, jaja i sol sjedinite te dobivenom smjesom punite/mažite palačinke.
- Na jednu palačinku stavite žlicu nadjeva od sira, razmažite, stavite šnitu šunke, pa palačinku zarolajte.
- Zarolanu palačinku stavite u vatrostalnu zdjelu.
- Ponovite postupak s preostalim palačinkama i nadjevom, slažući palačinke jednu do druge.
- Poredane palačinke prelijte umakom od vrhnja.
Za umak od vrhnja:
- 200 g kiselog vrhnja
- 200 g vrhnja za kuhanje
- sol po potrebi
- naribani sir koji možete staviti na vrh umaka (palačinki) kako bih dobili zapečenu gornju koricu
Postupak pripreme:
- Sve navedene sastoje (osim sira) promiješajte i dobivenim umakom zalijte palačinke.
- Na vrh možete staviti naribani sir.
- Palačinke stavite peći na 180 stupnjeva/ 30 minuta ili dok ne dobiju lijepu „zlatnu“ boju.
Dobar tek!