Ja sam svoje eklere punila bavarskom kremom, dodala sam im omiljeni namaz od lješnjaka i tostirane lješnjake. Ovo je okus koji morate probati! Recept slijedi..
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Kuhano tijesto za 14 komada eklera:
- 100 ml vode
- 200 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 150 g brašna
- 4 jaja
Postupak pripreme:
- U posudu stavite vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer te zdjelu stavite na vatru dok sastojci ne dođu do vrenja.
- U uzavrelu tekućinu dodajte brašno i miješajte kuhačom sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu koja se odvaja od stranica zdjele (4/5 minuta).
- Dobiveno tijesto prebacite u zdjelu od miksera, na kratko ga prohladite, a onda u njega ubacujte jaje po jaje miksajući svako jaje barem 1 minutu.
- Dobiveno glatko tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i na pleh obložen masnim papirom formirajte eklere duljine 14 cm. Eklere pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 40 minuta (za vrijeme pečenja nikako nemojte otvarati vrata pećnice).
- Nakon 40 minuta ugasite pećnicu, vrata otvorite na 5/10 cm i pustite da se ekleri ohlade u ugašenoj pećnici. Ohlađene eklere prerežite na pola i punite kremom.
Bavarska krema:
- 250 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 3 žutanjaka
- 1 žlica ruma
- 10 g listića želatine (jedno pakiranje)
- 500 ml vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu.
- Uzavrelo mlijeko sipajte u izmiksane žutanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite natrag u posudu gdje se kuhalo mlijeko. Kremu kuhajte oko 5 min. U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi.
- Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne. U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag.
- Dobivenom kremom punite eklere. Ja sam u eklere dodala i malo namaza od lješnjaka, te ih ukrasila tostiranim lješnjacima.
Dobar tek i uživajte u ovom divnom receptu.