Kolumne 10. ožujka 2019.

Eclairs s lješnjacima - idealna poslastica u baš svako doba

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako sam riječ kaže, éclair u prijevodu znači bljesak munje, a kako kolačići nestaju u trenu, nije ni čudno da su ih baš tako nazvali.

Ja sam svoje eklere punila bavarskom kremom, dodala sam im omiljeni namaz od lješnjaka i tostirane lješnjake. Ovo je okus koji morate probati! Recept slijedi..

 

Možda vas zanima... Domaći namaz od lješnjaka kojem je teško odoljeti Kolumne

 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Espresso cheesecake - spoj omiljenih dviju poslastica Kolumne Možda vas zanima... Krafne s bavarskom kremom - omiljene bucke u novom izdanju Kolumne

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina


Kuhano tijesto za 14 komada eklera:

  • 100 ml vode
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera
  • 150 g brašna
  • 4 jaja

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer te zdjelu stavite na vatru dok sastojci ne dođu do vrenja.
  2. U uzavrelu tekućinu dodajte brašno i miješajte kuhačom sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu koja se odvaja od stranica zdjele (4/5 minuta).
  3. Dobiveno tijesto prebacite u zdjelu od miksera, na kratko ga prohladite, a onda u njega ubacujte jaje po jaje miksajući svako jaje barem 1 minutu.
  4. Dobiveno glatko tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom i na pleh obložen masnim papirom formirajte eklere duljine 14 cm. Eklere pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 40 minuta (za vrijeme pečenja nikako nemojte otvarati vrata pećnice).
  5. Nakon 40 minuta ugasite pećnicu, vrata otvorite na 5/10 cm i pustite da se ekleri ohlade u ugašenoj pećnici. Ohlađene eklere prerežite na pola i punite kremom.

Bavarska krema:

  • 250 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 3 žutanjaka
  • 1 žlica ruma
  • 10 g listića želatine (jedno pakiranje)
  • 500 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu.
  2. Uzavrelo mlijeko sipajte u izmiksane žutanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite natrag u posudu gdje se kuhalo mlijeko. Kremu kuhajte oko 5 min. U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi.
  3. Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne. U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag.
  4. Dobivenom kremom punite eklere. Ja sam u eklere dodala i malo namaza od lješnjaka, te ih ukrasila tostiranim lješnjacima.

Dobar tek i uživajte u ovom divnom receptu.

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.