Espresso cheesecake! Sa sigurnošću mogu reći da je ovo jedan od najboljih cheesecakova koje sam isprobala! Kavoljupci, kako vam se sviđa recept?
Slatke majstorije Katarine možeš pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Sastojci za podlogu:
- 300 g Domaćica (Kraš) keksa
- 180 g maslaca
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice usitnjenih lješnjaka
Postupak pripreme podloge:
- Kekse samelji pa dodaj šećer.
- Maslac otopi, pa sve sjedni sa keksima, lješnjacima i šećerom.
- Dobivenu smjesu utisni u obruč veličine 26 cm, i peci na 170 stupnjeva 5 min. Za to vrijeme napravi kremu od sira i kave.
Sastojci za kremu:
- 500 g krem sira
- 5 žlica smeđeg šećera
- 4 jaja
- sok pola limuna
- 250 g čokolade za kuhanje
- 2 dcl espressa ili jake turske kave
Postupak pripreme kreme:
- Prije svega skuhaj kavu, ohladi je (ako kuhaš tursku, procijedi je). Otopi čokoladu na pari, prohladi je. U zdjelu stavi jaja i šećer, miksaj ih dok ne dobiješ kremastu teksturu.
- Jajima dodaj krem sir i sok od limuna. Ponovno sve izmiksaj i sjedini. Na kraju u smjesu dodaj otopljenu čokoladu i kavu.
- Sve sjedini da dobiješ kremastu teksturu kreme.
- Kremu stavi na koru koju si izvadila iz pećnice.
- Tortu stavi peći na 180 stupnjeva, sat vremena (1 h). Dok se torta peče, napravi glazuru od vrhnja.
Sastojci za glazuru:
- 300 g vrhnja
- 4 žlice šećera
Postupak pripreme:
- Vrhnje i šećer stavi u posudu i miješaj da se povežu. Na pečenu tortu (čim ju izvadiš iz pećnice) stavi glazuru od vrhnja, te tortu ponovno stavi u pećnicu koja je ugašena, ali ugrijana od pečenja kreme od kave.
- Torta neka u pećnici ostane 15-tak minuta, a nakon toga je izvadi i prvo ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga je stavi u hladnjak na minimalno pet sati prije rezanja.
Uživaj u ovom odličnom cheesecakeu. Dobar tek!