Kolumne 13. veljače 2019.

Krafne s bavarskom kremom - omiljene bucke u novom izdanju

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Klasično punjenje od džema zamijenite ovom genijalnom kremom, pa uživajte u novom ruhu omiljenih krafni.

Mjesec krafni još nam jednom donosi pregršt recepata za tu slasnu, prozračnu poslasticu. Obožavamo ih punjene čokoladom i domaćom marmeladom, no ovom su nam ruhu krafne još malo primamljivije. Napunite ih bavarskom kremom i otkrijte u čemu se krije najslađa tajna.

 

Boem kocke Možda vas zanima... Imamo recept za Boem kocke, omiljeni kolač iz djetinjstva Kolumne

 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Pas à pas recept za čokoladne francuske macaronse Kolumne

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Recept za 50-tak krafni:

  • 2 žutanjka
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 500 ml mlijeka
  • 950 g mekog brašna
  • korica jedne naranče
  • 2 žlice ruma ili rakije

Postupak pripreme:

  1. U 2 dcl mlakog mlijeka stavite razmrvljen kvasac. Dodajte malo šećera i brašna,promiješajte te pustite da kvasac nabubri (5 min).
  2. U posebnoj posudi izmiksajte žutanjke, otopljeni maslac, sol i šećer, pa dodajte nabubreni kvasac, brašno, koricu naranče,rum i preostalo mlijeko.
  3. Zamjesite tijesto.
  4. Tijesto pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže (cc 45 min).
  5. Dignuto tijesto razvaljajte na 6 mm debljine i pomoću okruglog izrezivača režite krugove.
  6. Krugove (oblik krafne) pokrijte krpom i pustite da se odmore 15 min.
  7. Nakon toga krafne pecite u dubokoj masnoći.
  8. Tople krafne posipajte šećerom u prahu,prerežite ih po sredini i punite bavarskom kremom.

Bavakrska krema:

  • 250 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 3 žutanjaka
  • 1 žlica ruma
  • 10 g listića želatine (jedno pakovanje)
  • 500 ml vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Želatinu napravite prema uputama na vrećici.
  2. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu. Uzavrelo mlijeko sipajte u izmiksane žutanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite u posudu gdje se kuhalo
  3. mlijeko.
  4. Kremu kuhajte oko 5 min.
  5. U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi.
  6. Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne.
  7. U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag.
  8. Dobivenom kremom punite krafne.

Savjet!

Prvi dio pripreme kreme napravite dan ranije. Sljedeći dan u nju umiješajte vrhnje za šlag.

Dobar tek!

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.