Mjesec krafni još nam jednom donosi pregršt recepata za tu slasnu, prozračnu poslasticu. Obožavamo ih punjene čokoladom i domaćom marmeladom, no ovom su nam ruhu krafne još malo primamljivije. Napunite ih bavarskom kremom i otkrijte u čemu se krije najslađa tajna.
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Recept za 50-tak krafni:
- 2 žutanjka
- 60 g otopljenog maslaca
- 60 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kocka svježeg kvasca
- 500 ml mlijeka
- 950 g mekog brašna
- korica jedne naranče
- 2 žlice ruma ili rakije
Postupak pripreme:
- U 2 dcl mlakog mlijeka stavite razmrvljen kvasac. Dodajte malo šećera i brašna,promiješajte te pustite da kvasac nabubri (5 min).
- U posebnoj posudi izmiksajte žutanjke, otopljeni maslac, sol i šećer, pa dodajte nabubreni kvasac, brašno, koricu naranče,rum i preostalo mlijeko.
- Zamjesite tijesto.
- Tijesto pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže (cc 45 min).
- Dignuto tijesto razvaljajte na 6 mm debljine i pomoću okruglog izrezivača režite krugove.
- Krugove (oblik krafne) pokrijte krpom i pustite da se odmore 15 min.
- Nakon toga krafne pecite u dubokoj masnoći.
- Tople krafne posipajte šećerom u prahu,prerežite ih po sredini i punite bavarskom kremom.
Bavakrska krema:
- 250 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 3 žutanjaka
- 1 žlica ruma
- 10 g listića želatine (jedno pakovanje)
- 500 ml vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Želatinu napravite prema uputama na vrećici.
- Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu. Uzavrelo mlijeko sipajte u izmiksane žutanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite u posudu gdje se kuhalo
- mlijeko.
- Kremu kuhajte oko 5 min.
- U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi.
- Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne.
- U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag.
- Dobivenom kremom punite krafne.
Savjet!
Prvi dio pripreme kreme napravite dan ranije. Sljedeći dan u nju umiješajte vrhnje za šlag.
Dobar tek!