Svima omiljenu francusku slasticu viđali ste u francuskim filmovima i, ako ste bili u Parizu, u svakoj slastičarnici u krugu od 500 metara od Eiffelovog tornja. Danas možete svoju kuhinju pretvoriti u mali Pariz i za desert se počastiti – macaronsima. Recept za bijele macaronse (ili šarene – ako ubacite koju kap prehrambene boje) donosi nam Katarina iz Letifica.
Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Autor: Katarina Paoletić // Nešto slatko by Katarina
Porcija: 20 macaronsa
Priprema: 1 sat i 15 minuta
Kuhanje: 15 minuta
Spremno za: 1 sat i 30 minuta
Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu (zahtjevno)
Vrsta obroka: deserti
Trebat ćete:
MACARONSI:
- 75 g bjelanjaka
- 35 g kristal šećera
- 65 g Letifico bademovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
- 170 g prehrambena boja u prahu (po želji)
PUNJENJE:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 mL vrhnja za šlag
Kada imate sve, onda:
MACARONSI:
- Bjelanjke ostavite preko noći na sobnoj temperaturi prekrivene papirnatim ručnikom.
- Sutradan bjelanjke stavite u posudu pa ih miksajte.
- Postepeno im dodajte kristal šećer (ako koristite boju, sada ju dodajte).
- Miksajte dok bjelanjci ne postanu jako čvrsti.
- Bjelanjke ostavite po strani.
- U posebnoj posudi pomiješajte bademovo brašno i šećer u prahu pa ga izblendajte u multipraktiku.
- Brašno i šećer prosijte kroz sito i dodajte u bjelanjke.
- Pomoću špatule HITRIM pokretima miješajte suhe sastojke s bjelanjcima dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja klizi sa špatule (oko 50 pokreta, i da, ako su vam prvi macaronsi zaista brojite do 50)
- Dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s odgovarajućim nastavkom pa na masnom papiru (ili podlozi za macaronse) koji ste stavili na pleh radite male krugove iste veličine.
- Pleh udarite nekoliko puta o stol kako bi iz macaronsa izašao suvišan zrak.
- Macaronse pustite da se „suše“ na sobnoj temperaturi 1h.
- Nakon toga ih pecite u zagrijanoj pećnici na 140 stupnjeva 15-20 minuta.
- Pečene macaronse maknite s pleha na radnu površinu i pustite da se u potpunosti ohlade.
- Ohlađene macaronse „lijepite“ kremom, polovicu s polovicom, te ih spremite u zatvorenu kutiju za kekse i ostavite da odstoje barem preko noći prije konzumacije.
PUNJENJE ZA MACARONSE:
- Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko razlomljene čokolade.
- Nakon 2 minute špatulom miješajte kako bih se čokolada otopila. Čokoladu stavite u hladnjak na pola sata/sat, a kada se počne „stiskati“ pomoću žličice ili slastičarke vrećice lijepite macaronse (klobuke) jedan s drugim.
Dobar tek!