Špajza 12. rujna 2021.

Voće "tone" na dno kolača? Evo kako tomu doskočiti...

; kolač s voćem foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz male trikove pripremi nezaboravne biskvite sa suhim ili svježim voćem...

Ako pripremaš biskvitni kolač s voćem, postoji opasnost da će voće tijekom pečenja potonuti na dno. To je česta i iritantna zamka, ali problemu lako možeš doskočiti uz jednostavne trikove Nigelle Lawson.

Suho voće 

Kad je u pitanju suho voće, poput brusnica ili grožđica, sve probleme možeš riješiti - brašnom. Odvoji mali dio brašna iz pripremljenih sastojaka, stavi ga u zasebnu zdjelicu i dobro pomiješaj sa suhim voćem. Kako Nigella piše, postoji šansa da suho voće na sebi ima tanak sloj biljnog ulja, zbog čega lako pada na dno kolača pri pečenju. Ako ga dobro obložiš brašnom, i jednostavno umiješaš, lakše će se vezati uz smjesu i ostati na poziciji. 

Isto ne vrijedi kad je u pitanju veće, kandirano voće, poput višanja. Preveliko je i brašno neće spasiti situaciju, osim ako ga ne izrežeš na manje komadiće. 

Svježe voće

Brašno ne pomaže ni kod tvrđeg svježeg voća, poput jabuka. Ako pripremaš onaj ukusan, sočan kolač s jabukama, moraš ih narezati na tanke listiće ili male kockice kako bi umanjila šansu da padnu na dno. 

Napomena: Brašno koje koristiš u svrhu oblaganja voća odvoji od onog dijela koji si izvagala za recept. Slastice su osjetljivije na izmjene u receptu i veća količina dodatnog brašna mogla bi promijeniti teksturu. 

 

Možda vas zanima... Jednostavan (i mirisan) kolač s jabukom i cimetom Recepti

 

Doduše, ne možemo Nigelli u potpunosti pripisati zasluge za ova trivijalna, ali magična rješenja. Brašno je poput "narodnog lijeka" kada su u pitanju kolači s voćem. Ipak, Lawson je proces detaljno opisala na svojoj web stranici. Imaj na umu da tamo možeš pitati sve što te zanima i muči, kada je u pitanju kuharstvo i slastičarstvo, i dobiti legitiman savjet. Baci oko! 

JOŠ MALO O VOĆU:

Možda vas zanima... Uz pet trikova spriječi brzo zrenje banana! Špajza Možda vas zanima... Donosimo sedam savjeta kako oprati i očistiti voće i povrće Špajza limun Možda vas zanima... Jednostavnim trikom do uvijek svježih limuna Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.