Špajza 09. rujna 2023.

Voće "tone" na dno kolača? Evo kako tomu doskočiti...

Kolač s borovnicama
Kolač s borovnicama - kako da omiljeno voće na potone na dno? foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz male trikove pripremi nezaboravne biskvite sa suhim ili svježim voćem...

Ako pripremaš biskvitni kolač s voćem, postoji opasnost da će voće tijekom pečenja potonuti na dno. To je česta i iritantna zamka, ali problemu lako možeš doskočiti uz jednostavne trikove Nigelle Lawson.

Suho voće 

Kad je u pitanju suho voće, poput brusnica ili grožđica, sve probleme možeš riješiti - brašnom. Odvoji mali dio brašna iz pripremljenih sastojaka, stavi ga u zasebnu zdjelicu i dobro pomiješaj sa suhim voćem.

 | Author: Shutterstock Sušeno i svježe usitnjeno voće valja uvaljati u brašno foto: Shutterstock

Kako savjetuje Nigella, postoji šansa da suho voće na sebi ima tanak sloj biljnog ulja, zbog čega lako pada na dno kolača pri pečenju. Ako ga dobro obložiš brašnom, i jednostavno umiješaš, lakše će se vezati uz smjesu i ostati na poziciji. 

Isto ne vrijedi kada je u pitanju veće, kandirano voće, poput višanja. Preveliko je i brašno neće spasiti situaciju, osim ako ga ne izrežeš na manje komadiće

 | Author: Adam Bartoszewicz/Unsplash Kolač od borovnica foto: Adam Bartoszewicz/Unsplash

Svježe voće

Brašno ne pomaže ni kod tvrđeg svježeg voća, poput jabuka. Ako pripremaš ukusan, sočan kolač s jabukama, moraš ih narezati na tanke listiće ili kockice kako bi umanjila šansu da padnu na dno. 

Napomena: Brašno koje koristiš u svrhu oblaganja voća odvoji od izvaganog dijela za recept. Slastice su 'osjetljivije' na izmjene u receptu i veća količina dodatnog brašna mogla bi promijeniti teksturu. 

 

Možda vas zanima... Jednostavan (i mirisan) kolač s jabukom i cimetom Recepti

 

Doduše, ne možemo Nigelli u potpunosti pripisati zasluge za ova trivijalna, ali magična rješenja. Brašno je poput "narodnog lijeka" kada su u pitanju kolači s voćem.

Ipak, Lawson je proces detaljno opisala na svojoj web stranici. Imaj na umu da tamo možeš pitati sve što te zanima i muči, kada je u pitanju kuharstvo i slastičarstvo, i dobiti legitiman savjet. Baci oko! 

 | Author: Arina Krasnikova/Pexels Kolač s borovnicama foto: Arina Krasnikova/Pexels

JOŠ MALO O VOĆU:

 

Možda vas zanima... Produži život bananama - spriječi da prebrzo sazriju Špajza pranje voća i povrća Možda vas zanima... 7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza limun Možda vas zanima... Jednostavnim trikom do uvijek svježih limuna Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:51 09. Rujan 2023.

    ok super