Dok se oporavljamo od prethodnog i pripremamo za novi radni tjedan, ne bismo se trebali dodatno zatrpavati kompliciranim, skupim receptima i hrpetinama posuđa. No to ne znači da se moramo lišiti svih dnevnih užitaka i živjeti asketski. Rješenje su ovakvi brzi i pristupačni recepti iz jedne posude, čija priprema traje kratko i ne umara. Bonus je i prirodan miris jabuka i cimeta koji na raspoloženje djeluje puno bolje od mirisnih svjećica.
Slatki kruh s jabukom, dostatan za peteročlanu obitelj, izmiksat ćeš taman do trenutka kada se pećnica dobro zagrije. Dok se peče, što može potrajati do 50-ak minuta, popij kavu i pogledaj epizodu omiljene serije. U slast!
Sastojci:
- 200 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- 120 g bijelog šećera
- 120 ml mlijeka
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 veća jabuka
Priprema:
- Namasti kalup za kruh i pospi ga brašnom. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Jabuku operi, oguli i nareži na male komadiće.
- U maloj posudici pomiješaj smeđi šećer s cimetom.
- U drugoj posudi izmiksaj omekšali maslac s bijelim šećerom pa dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Ulij i mlijeko.
- U smjesu umiješaj brašno s praškom za pecivo pa dobro izmiješaj drvenom žlicom.
- Polovicu tijesta prelij u kalup pa rasporedi polovicu jabuke i smjese šećera i cimeta. Ulij ostatak tijesta pa ponovi postupak s jabukama i šećerom.
- Peci 40 do 50 minuta pa provjeri čačkalicom je li kolač pečen.
Dobro ohladi prije rezanja!