Ovaj slatki kruh, ukusan i mekan, preliven izvanrednim umakom od jabuka, osim fantastičnim okusom oduševit će te i činjenicom da će nakon njegove pripreme tvoja kuhinja mirisati kao nikada prije.
Iako za njegovu pripremu možeš koristiti i kupovni umak od jabuke, onaj domaći ipak je bolja opcija, a recept za njegovu pripremu potražiti možeš ovdje. Kao topli doručak ili popodnevni desert, ovaj kruh poslužiti možeš sam ili uz dodatak drugog umaka ili kuglice sladoleda. U njemu će uživati i najmlađi i najstariji u obitelji!
Sastojci za kruh:
- 250 g brašna
- 156 g zobenih pahuljica
- 1/4 žličice soli
- 2 žličice cimeta
- 2 žličice praška za pecivo
- 200 g šećera
- 180 ml suncokretovog ulja
- 2 jaja
- 120 g grčkog jogurta
- 230 ml umaka od jabuka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za preljev:
- 120 g šećera u prahu
- 60 ml umaka od jabuka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i namasti lim za pečenje ili kalup za kruh.
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, zob, sol, cimet i prašak za pecivo. Stavi na stranu.
- U drugoj posudi pomiješaj šećer, ulje, jaja, jogurt, umak od jabuke i vaniliju, a zatim ručno umiješaj u suhe sastojke i miješaj kako bi se sve sjedinilo.
- Dobiveno tijesto ulij u kalup i peci 45 do 50 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Izvadi iz pećnice i ostavi sa strane. Umuti zatim šećer u prahu i umak od jabuka. Po želji, dodaj još šećera u prahu ako želiš da dobivena glazura bude gušća.
- Kad se kruh malo ohladio, prelij glazuru po njemu. Pričekaj dok se ne ohladi.
U slast!