Ako si iz kreveta ustala neraspoložena i nervozna, dan u startu možeš popraviti slatkim doručkom. Isto tako, ako ti nešto ne ide od ruke, nakon posla, kada se vratiš u svoj stan, svoju oazu mira, sve što ti treba je slatki recept koji će ti podići raspoloženje. U takvim bi se situacijama na tvom jelovniku trebao pronaći upravo ovaj pohani kruh punjen namazom od lješnjaka, nadjeven crvenim jagodama i posut šećerom u prahu.
Količine su dovoljne za pripremu jela za četiri osobe pa ih po potrebi prepolovi (ili udvostruči). Želimo ti dobro jutro!
Sastojci:
- 400 g kruha (starog dan ili dva)
- 250 ml mlijeka
- 60 ml slatkog vrhnja
- 5 velikih jaja
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica šećera
- 2 žlice brašna
- ¼ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice cimeta
- 200 g namaza od lješnjaka
- Maslac
- Šećer u prahu
- 600 g jagoda + 3 žlice šećera
Priprema:
- Pomiješaj oprane, očišćene i narezane jagode s tri žlice šećera pa pusti da stoje na sobnoj temperaturi pola sata. Potom ih stavi u hladnjak.
- Nareži kruh na kruške debljine tri centimetra. Zareži kroz centar svake kriške tako da napraviš džepić. U svaki džepić stavi po žlicu namaza od lješnjaka .
- Umuti jaja s mlijekom, vrhnjem, jajima, vanilijom, žlicom šećera, brašnom, praškom za pecivo i cimetom. Prelij u plitku posudu.
- Namoči svaki pripremljeni „sendvič“ s namazom u smjesu s obje strane i pazi da namaz ne iscuri.
- Zagrij malo maslaca na tavici pa peci pohani kruh dvije do tri minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Kad poprimi zlatnu boju i postane hrskav, makni ga s vatre.
Nadjeni pohani kruh jagodama pa ga pospi šećerom u prahu. U slast!
JOŠ MALO O JAGODAMA: