Pohani kruh jedan nam je od najdražih doručaka iz djetinjstva. Pravio se kad god bi ostalo starog kruha, a svatko ga je jeo na svoj način - netko samo posoljenog, netko sa sirnim namazom, a slatkoljupci posutog šećerom u prahu, ili kristal šećerom i cimetom, ili pak s omiljenim pekmezom. Naravno, ni na nutellu nismo zaboravljali.
Oko pohanog kruha vode se vječne rasprave - je li bolji sladak ili slan... Nećemo se tu miješati, jer obje varijante su nam drage. Ali super nam je ta ideja da napraviš jedno jelo, i onda ga svatko dovrši na svoj omiljeni način.
Na kraju krajeva, jednu šnitu možeš pojesti slanu, a sljedeću slatku... Danas donosimo odličan recept za slani pohani kruh - obavezno ga isproba! Sastojci su dovoljni za 2-3 porcije, ovisno o apetitu.
Slani pohani kruh s parmezanom
Sastojci:
- 4 velika jaja
- 120 ml mlijeka
- 120 ml slatkog vrhnja
- 50 g naribanog parmezana
- 1 režanj češnjaka
- Sol, papar, vlasac, peršin
- 6 šnita kruha
Postupak:
- Najprije nareži (stari) kruh; kriške bi trebale biti debele dva centimetra.
- Pomiješaj jaja, mlijeko i vrhnje pa umiješaj parmezan, protisnuti češnjak te sol i papar.
- Zagrij ulje na tavici, na srednje jakoj vatri.
- Kruh umoči s obje strane u jaja, pa ga peci otprilike dvije do tri minute sa svake strane.
- Nakon pohanja kruh stavi na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Prije posluživanja ga pospi svježim začinima i, po potrebi, dodatno posoli i popapri.
Postoji i odlična verzija s dimljenim lososom... Što kažeš?