gastro postao
Tajna izvrsnog pohanog kruha je u maslacu na kojem ga pripremaš...
Za sljedeći obiteljski doručak najmilije iznenadi pohanim kruhom pripremljenim na domaćem maslacu s medom i vanilijom. Maslac možeš napraviti nekoliko dana ranije i čuvati ga u hladnjaku u papiru za pečenje. Ostatak možeš samo namazati na tost ili poslužiti uz vafle.
Sastojci za maslac s medom i vanilijom:
- 100 g maslaca sobne temperature
- 50 ml meda
- 60 g šećera u prahu
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice soli
- ½ mahune vanilije
Sastojci za pohani kruh:
- 4 jaja
- 250 ml mlijeka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- Prstohvat soli
- 30 ml brandyja
- Korica jedne naranče
- Kruh
- 2 žlice pripremljenog maslaca
Priprema:
- Mikserom najprije kratko izmiksaj sve sastojke za maslac. Prebaci ga na papir za pečenje, oblikuj duguljastu rolicu i zarolaj papir. Stavi u hladnjak na barem dva sata.
- Umuti jaja s mlijekom, smeđim šećerom, cimetom, soli, brandyjem i koricom naranče. Umoči kriške kruha u mješavinu.
- Zagrij veliku tavicu, otopi dvije žlice pripremljenog maslaca i peci kruh po dvije minute sa svake strane. Gotov je kad poprimi zlatnu boju.
Posluži odmah, uz još malo pripremljenog maslaca, med ili javorov sirup.