Češnjak je začin broj jedan kada govorimo o mediteranskoj kuhinji. Njegova aroma i okus, učinit će i najdosadnije jelo - barem malo ukusnijim. Osim jedinstvene arome, češnjak se odlikuje antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te brojnim drugim zdravstvenim pogodnostima.
Zašto peći češnjak?
Prije svega, pečenje češnjaka je zaista jednostavno i ne zahtijeva poseban trud, niti kulinarske vještine. Trebat će ti nekoliko glavica češnjaka, malo ulja i soli, a ostatak posla će obaviti pećnica.
Okus pečenog češnjaka razlikuje se od onog svježeg. Ima slatkastu aromu i orašastu notu, a uz to je mnogo blažeg okusa od svježeg. Pečeni češnjak fantastičan je način dodavanja bogatog, orašastog okusa namazima, umacima, marinadama, dresinzima sa salate, juhama i tjesteninama (ili bilo kojem drugom jelu u kojemu ne želiš okus sirovog češnjaka). U nastavku donosimo nekoliko naših omiljenih načina korištenja:
- Umaci: Dodaj pečeni češnjak umaku od bijelog graha ili humusu.
- Pire krumpir ili pečeni krumpir: Tko ne voli pire od pečenog češnjaka?! Dodaj pečeni češnjak klasičnom pire krumpiru, kremastom pireu od cvjetače ili bundeve.
- Tjestenina: Umiješaj pečeni češnjak u pesto od bosiljka ili umak od rajčice. Fantastičan će poslužiti i za punjenje domaćih raviola.
- Juhe: Umiješajte pečeni češnjak u svoje omiljene kremaste juhe! Odlično će se sljubiti s kremastom juhom od cvjetače, kao i s bogatom juhom od rajčice.
- Pizze i peciva: Pečeni češnjak obavezno stavi na domaću pizzu ili focacciu.
Želiš nešto jednostavnije? Pečeni češnjak je jako mekan pa ga lako možeš zgnječiti u pastu, a potom ga maziti po hrskavom kruhu, poput maslaca. Dobar tek!
Kako ga ispeći u pećnici?
Postupak je zaista jednostavan, a kao što smo već rekli, većinu posla odrađuje pećnica.
Sastojci:
- 1 cijela glavica češnjaka
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Morska sol
Upute:
- Zagrij pećnicu na 180 °C.
- Odstrani što više vanjske kore s češnjaka, ali svaki češanj mora i dalje ostati u svojoj kori.
- Nožem odreži pola centimetra s vrha glavice češnjaka.
- Češnjak prerezanom stranom prema gore stavi na komad folije, pokapaj maslinovim uljem i pospi solju.
- Zamotaj češnjak u aluminijsku foliju tako da u paketić ne ulazi zrak.
- Peci ga 40 do 60 minuta, dok češnjak posve ne omekša i poprimi lijepu zlatno smeđu boju.
- Kad je gotov, češnjak je mekan i jednostavno ga možeš istisnuti iz opne.
Isprobaj pečeni češnjak u sljedećim receptima...