Recepti 11. rujna 2022.

Vrijeme je da se počastiš pečenim češnjakom. Evo zašto...

Pečeni češnjak foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ispeci češnjak u pećnici i pretvori ga u pravu deliciju

Češnjak je začin broj jedan kada govorimo o mediteranskoj kuhinji. Njegova aroma i okus, učinit će i najdosadnije jelo - barem malo ukusnijim. Osim jedinstvene arome, češnjak se odlikuje antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te brojnim drugim zdravstvenim pogodnostima. 

Zašto peći češnjak?

Prije svega, pečenje češnjaka je zaista jednostavno i ne zahtijeva poseban trud, niti kulinarske vještine. Trebat će ti nekoliko glavica češnjaka, malo ulja i soli, a ostatak posla će obaviti pećnica.

Okus pečenog češnjaka razlikuje se od onog svježeg. Ima slatkastu aromu i orašastu notu, a uz to je mnogo blažeg okusa od svježeg. Pečeni češnjak fantastičan je način dodavanja bogatog, orašastog okusa namazima, umacima, marinadama, dresinzima sa salate, juhama i tjesteninama (ili bilo kojem drugom jelu u kojemu ne želiš okus sirovog češnjaka). U nastavku donosimo nekoliko naših omiljenih načina korištenja:

  • Umaci: Dodaj pečeni češnjak umaku od bijelog graha ili humusu. 
  • Pire krumpir ili pečeni krumpir: Tko ne voli pire od pečenog češnjaka?! Dodaj pečeni češnjak klasičnom pire krumpiru,  kremastom pireu od cvjetače ili  bundeve.
  • Tjestenina: Umiješaj pečeni češnjak u pesto od bosiljka ili umak od rajčice. Fantastičan će poslužiti i za punjenje domaćih raviola. 
  • Juhe: Umiješajte pečeni češnjak u svoje omiljene kremaste juhe! Odlično će se sljubiti s kremastom juhom od cvjetače, kao i s bogatom juhom od rajčice.
  • Pizze i peciva: Pečeni češnjak obavezno stavi na domaću pizzu ili focacciu. 

Želiš nešto jednostavnije? Pečeni češnjak je jako mekan pa ga lako možeš zgnječiti u pastu, a potom ga maziti po hrskavom kruhu, poput maslaca. Dobar tek!

 | Author: SHUTTERSTOCK Pečeni češnjak; foto: foto: SHUTTERSTOCK

Kako ga ispeći u pećnici?

Postupak je zaista jednostavan, a kao što smo već rekli, većinu posla odrađuje pećnica. 

Sastojci: 

  • 1 cijela glavica češnjaka
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Morska sol

Upute:

  1. Zagrij pećnicu na 180 °C.
  2. Odstrani što više vanjske kore s češnjaka, ali svaki češanj mora i dalje ostati u svojoj kori.
  3. Nožem odreži pola centimetra s vrha glavice češnjaka.
  4. Češnjak prerezanom stranom prema gore stavi na komad folije, pokapaj maslinovim uljem i pospi solju. 
  5. Zamotaj češnjak u aluminijsku foliju tako da u paketić ne ulazi zrak.
  6. Peci ga 40 do 60 minuta, dok češnjak posve ne omekša i poprimi lijepu zlatno smeđu boju. 
  7. Kad je gotov, češnjak je mekan i jednostavno ga možeš istisnuti iz opne. 

Isprobaj pečeni češnjak u sljedećim receptima...

 

Možda vas zanima... Tjestenina za one koji vole dobru dozu ljutine Recepti Mekana peciva s češnjakom Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti Pečeni krumpir Možda vas zanima... Slasni pečeni krumpiri po receptu Mary Berry Recepti slani pohani kruh Možda vas zanima... Jesi li za slani pohani kruh s parmezanom? Recepti Možda vas zanima... Večeraj hrskavi kruh punjen sirom i češnjakom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.