Recepti Povrće 08. rujna 2024.

Počasti se pečenim češnjakom. Evo zašto...

Povrće
5 MIN
60 MIN
4
JEDNOSTAVNO
pečeni češnjak
Pečeni češnjak
foto: add1tbsp/Pinterest
Ispeci češnjak u pećnici i pretvori ga u pravu deliciju

Češnjak je začin broj jedan kada govorimo o mediteranskoj kuhinji. Njegova aroma i okus, učinit će i najdosadnije jelo - barem malo ukusnijim. Osim jedinstvene arome, češnjak se odlikuje antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te brojnim drugim zdravstvenim pogodnostima. 

klice češnjaka Možda vas zanima... Je li proklijali češnjak dobar za jelo? Špajza

Zašto peći češnjak?

Prije svega, pečenje češnjaka je zaista jednostavno i ne zahtijeva poseban trud, niti kulinarske vještine. Trebat će ti nekoliko glavica češnjaka, malo ulja i soli, a ostatak posla će obaviti pećnica.

Okus pečenog češnjaka razlikuje se od onog svježeg. Ima slatkastu aromu i orašastu notu, a uz to je mnogo blažeg okusa od svježeg.

Pečeni češnjak fantastičan je način dodavanja bogatog, orašastog okusa namazima, umacima, marinadama, dresinzima sa salate, juhama i tjesteninama (ili bilo kojem drugom jelu u kojemu ne želiš okus sirovog češnjaka).

 | Author: Fernando Prado/Unsplash Češnjak foto: Fernando Prado/Unsplash

Gdje koristiti pečeni češnjak?

  • Umaci: Dodaj pečeni češnjak umaku od bijelog graha ili humusu. 
  • Pire krumpir ili pečeni krumpir: Tko ne voli pire od pečenog češnjaka?! Dodaj pečeni češnjak klasičnom pire krumpiru,  kremastom pireu od cvjetače ili  bundeve.
  • Tjestenina: Umiješaj pečeni češnjak u pesto od bosiljka ili umak od rajčice. Fantastičan će poslužiti i za punjenje domaćih raviola. 
  • Juhe: Umiješajte pečeni češnjak u svoje omiljene kremaste juhe! Odlično će se sljubiti s kremastom juhom od cvjetače, kao i s bogatom juhom od rajčice.
  • Pizze i peciva: Pečeni češnjak obavezno stavi na domaću pizzu ili focacciu. 

Želiš nešto jednostavnije? Pečeni češnjak je jako mekan pa ga lako možeš zgnječiti u pastu, a potom ga maziti po hrskavom, prepečenom kruhu. Dobar tek!

Češnjak Možda vas zanima... Uz pomoć ovog voća možeš ukloniti miris češnjaka Recepti

 | Author: SHUTTERSTOCK Pečeni češnjak; foto: foto: SHUTTERSTOCK

Ne gasi ekran dok kuham

Pečeni češnjak
5 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Češnjak - glavica 1 kom
  • Maslinovo ulje
  • Sol
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180 °C.


  2. Odstrani što više vanjske kore s češnjaka, ali svaki češanj mora i dalje ostati u svojoj kori.


  3. Nožem odreži pola centimetra s vrha glavice češnjaka.


  4. Češnjak prerezanom stranom prema gore stavi na komad aluminijske folije, pokapaj maslinovim uljem i posoli. 


  5. Zamotaj češnjak u aluminijsku foliju tako da u paketić ne ulazi zrak.


  6. Peci češnjak 40-60 minuta, dok posve ne omekša i poprimi lijepu zlatno smeđu boju. 


  7. Kad je gotov, češnjak je mekan i jednostavno ga možeš istisnuti iz opne. 


Isprobaj pečeni češnjak u sljedećim receptima...

Mekana peciva s češnjakom Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti Pečeni krumpir Možda vas zanima... Slasni pečeni krumpiri po receptu Mary Berry Recepti slani pohani kruh Možda vas zanima... Jesi li za slani pohani kruh s parmezanom? Recepti Možda vas zanima... Večeraj hrskavi kruh punjen sirom i češnjakom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.