Češnjak je začin broj jedan kada govorimo o mediteranskoj kuhinji. Njegova aroma i okus, učinit će i najdosadnije jelo - barem malo ukusnijim. Osim jedinstvene arome, češnjak se odlikuje antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te brojnim drugim zdravstvenim pogodnostima.
Zašto peći češnjak?
Prije svega, pečenje češnjaka je zaista jednostavno i ne zahtijeva poseban trud, niti kulinarske vještine. Trebat će ti nekoliko glavica češnjaka, malo ulja i soli, a ostatak posla će obaviti pećnica.
Okus pečenog češnjaka razlikuje se od onog svježeg. Ima slatkastu aromu i orašastu notu, a uz to je mnogo blažeg okusa od svježeg.
Pečeni češnjak fantastičan je način dodavanja bogatog, orašastog okusa namazima, umacima, marinadama, dresinzima sa salate, juhama i tjesteninama (ili bilo kojem drugom jelu u kojemu ne želiš okus sirovog češnjaka).
Gdje koristiti pečeni češnjak?
- Umaci: Dodaj pečeni češnjak umaku od bijelog graha ili humusu.
- Pire krumpir ili pečeni krumpir: Tko ne voli pire od pečenog češnjaka?! Dodaj pečeni češnjak klasičnom pire krumpiru, kremastom pireu od cvjetače ili bundeve.
- Tjestenina: Umiješaj pečeni češnjak u pesto od bosiljka ili umak od rajčice. Fantastičan će poslužiti i za punjenje domaćih raviola.
- Juhe: Umiješajte pečeni češnjak u svoje omiljene kremaste juhe! Odlično će se sljubiti s kremastom juhom od cvjetače, kao i s bogatom juhom od rajčice.
- Pizze i peciva: Pečeni češnjak obavezno stavi na domaću pizzu ili focacciu.
Želiš nešto jednostavnije? Pečeni češnjak je jako mekan pa ga lako možeš zgnječiti u pastu, a potom ga maziti po hrskavom, prepečenom kruhu. Dobar tek!
Isprobaj pečeni češnjak u sljedećim receptima...