Ako kuhaš s češnjakom koliko i mi, vjerojatno si se susreo s jednim ili dva proklijala češnja. A ako ti je tek povremeno na repertoaru, sigurno ti se više puta dogodio taj nemili moment proklijavanja
Naime, kako češnjak stari, češnjevi mogu razviti male zelene klice u središtu koje na kraju izbijaju i nastavljaju rasti. I pitaš se čine li te klice češnjak gorčim i čak nesigurnim za jelo.
Jesu li klice češnjaka opasne za zdravlje?
U savršenom svijetu, uvijek bismo imali svježi češnjak pri ruci i nikada se ne bismo morali nositi s tim dosadnim klicama. No, predstavljaju li one stvarnu opasnost za zdravlje?
Što bismo trebali učiniti kada otvorimo češanj i unutra pronađemo klicu? Kratki odgovor je: proklijali češnjak je potpuno siguran za jelo, ali ima izrazito drugačiji okus.
Je li proklijali češnjak dobar za jelo
Osim možda lošeg zadaha, nema nuspojava od jedenja proklijalog češnjaka. Mogao bi čak imati i zdravstvenu korist, prema studiji iz 2014. godine koja je otkrila više razina antioksidansa u starijim češnjevima.
Dakle, te male zelene klice možda nisu zdravstveni rizik, ali su znak da je vaš češnjak promijenio okus.
Problem je u češnjevima
Klice koje ćete pronaći u starijem češnju češnjaka uopće nisu gorke. Nježna zelena sredina zapravo je početak novog češnjaka i ima blagi travnati okus.
Gorčina dolazi od samog češnja. Kada je češnjak mlad i svjež, češnjevi su puni prirodnih šećera. Međutim, kako prolazi kroz proces rasta klice, rezerve šećera se troše i češnjak dobiva oštriji i intenzivniji okus. Stoga je izvlačenje klice iz češnja zapravo uzaludan posao.
Iako intenzivniji okus proklijalog češnjaka sam po sebi nije posebno privlačan, čini minimalnu razliku u jelima u kojima se koristi mala količina. Međutim, ima golem utjecaj u jelima gdje češnjak dominira, kao što su kruh s češnjakom i jela koja uključuju sirov sastojak, kao što je aioli umak.
Slučajno odabiranje paketa proklijalog češnjaka u trgovini može biti izvan tvoje kontrole, ali zato možeš spriječiti proklijavanje svježeg češnjaka pravilnim skladištenjem. Najbolje za čuvanje je hladno, tamno mjesto s umjerenom količinom vlage.
Češnjak