Špajza 20. svibnja 2024.

Je li proklijali češnjak dobar za jelo?

klice češnjaka
Što kada češnjak proklija
foto: Tijana Drndarski/Unsplash
Možda češnjak ne koristiš često ili ga dobro ne skladištiš… Uglavnom, proklijao je i ne znaš što učiniti. Sve je pod kontrolom, mi znamo je li proklijali češnjak dobar za jelo

Ako kuhaš s češnjakom koliko i mi, vjerojatno si se susreo s jednim ili dva proklijala češnja. A ako ti je tek povremeno na repertoaru, sigurno ti se više puta dogodio taj nemili moment proklijavanja

Naime, kako češnjak stari, češnjevi mogu razviti male zelene klice u središtu koje na kraju izbijaju i nastavljaju rasti. I pitaš se čine li te klice češnjak gorčim i čak nesigurnim za jelo.

Možda vas zanima... Evo kako možeš prepoznati je li češnjak previše stajao Špajza

Jesu li klice češnjaka opasne za zdravlje?

U savršenom svijetu, uvijek bismo imali svježi češnjak pri ruci i nikada se ne bismo morali nositi s tim dosadnim klicama. No, predstavljaju li one stvarnu opasnost za zdravlje?

Što bismo trebali učiniti kada otvorimo češanj i unutra pronađemo klicu? Kratki odgovor je: proklijali češnjak je potpuno siguran za jelo, ali ima izrazito drugačiji okus.

Je li proklijali češnjak dobar za jelo | Author: Instagram @garden_alf Je li proklijali češnjak dobar za jelo foto: Instagram @garden_alf

Osim možda lošeg zadaha, nema nuspojava od jedenja proklijalog češnjaka. Mogao bi čak imati i zdravstvenu korist, prema studiji iz 2014. godine koja je otkrila više razina antioksidansa u starijim češnjevima.

Dakle, te male zelene klice možda nisu zdravstveni rizik, ali su znak da je vaš češnjak promijenio okus.

Češnjak Možda vas zanima... Poslušaj iskusne chefove i oguli češnjak bez muke Špajza

Problem je u češnjevima

Klice koje ćete pronaći u starijem češnju češnjaka uopće nisu gorke. Nježna zelena sredina zapravo je početak novog češnjaka i ima blagi travnati okus.

Gorčina dolazi od samog češnja. Kada je češnjak mlad i svjež, češnjevi su puni prirodnih šećera. Međutim, kako prolazi kroz proces rasta klice, rezerve šećera se troše i češnjak dobiva oštriji i intenzivniji okus. Stoga je izvlačenje klice iz češnja zapravo uzaludan posao.

Iako intenzivniji okus proklijalog češnjaka sam po sebi nije posebno privlačan, čini minimalnu razliku u jelima u kojima se koristi mala količina. Međutim, ima golem utjecaj u jelima gdje češnjak dominira, kao što su kruh s češnjakom i jela koja uključuju sirov sastojak, kao što je aioli umak.

Slučajno odabiranje paketa proklijalog češnjaka u trgovini može biti izvan tvoje kontrole, ali zato možeš spriječiti proklijavanje svježeg češnjaka pravilnim skladištenjem. Najbolje za čuvanje je hladno, tamno mjesto s umjerenom količinom vlage.

 | Author: Fernando Prado/Unsplash Češnjak foto: Fernando Prado/Unsplash

peceni cesnjak.jpg Možda vas zanima... Češnjak: Može i bez lošeg zadaha! Špajza Češnjak Možda vas zanima... 40 češnjeva češnjaka za 1 jelo? To mogu samo Francuzi... Špajza Češnjak Možda vas zanima... Svestrani umak od češnjaka obogatit će brojna jela Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.