Ako kuhaš s češnjakom koliko i mi, vjerojatno si se susreo s jednim ili dva proklijala češnja. A ako ti je tek povremeno na repertoaru, sigurno ti se više puta dogodio taj nemili moment proklijavanja
Naime, kako češnjak stari, češnjevi mogu razviti male zelene klice u središtu koje na kraju izbijaju i nastavljaju rasti. I pitaš se čine li te klice češnjak gorčim i čak nesigurnim za jelo.
Jesu li klice češnjaka opasne za zdravlje?
U savršenom svijetu, uvijek bismo imali svježi češnjak pri ruci i nikada se ne bismo morali nositi s tim dosadnim klicama. No, predstavljaju li one stvarnu opasnost za zdravlje?
Što bismo trebali učiniti kada otvorimo češanj i unutra pronađemo klicu? Kratki odgovor je: proklijali češnjak je potpuno siguran za jelo, ali ima izrazito drugačiji okus.
Osim možda lošeg zadaha, nema nuspojava od jedenja proklijalog češnjaka. Mogao bi čak imati i zdravstvenu korist, prema studiji iz 2014. godine koja je otkrila više razina antioksidansa u starijim češnjevima.
Dakle, te male zelene klice možda nisu zdravstveni rizik, ali su znak da je vaš češnjak promijenio okus.
Problem je u češnjevima
Klice koje ćete pronaći u starijem češnju češnjaka uopće nisu gorke. Nježna zelena sredina zapravo je početak novog češnjaka i ima blagi travnati okus.
Gorčina dolazi od samog češnja. Kada je češnjak mlad i svjež, češnjevi su puni prirodnih šećera. Međutim, kako prolazi kroz proces rasta klice, rezerve šećera se troše i češnjak dobiva oštriji i intenzivniji okus. Stoga je izvlačenje klice iz češnja zapravo uzaludan posao.
Iako intenzivniji okus proklijalog češnjaka sam po sebi nije posebno privlačan, čini minimalnu razliku u jelima u kojima se koristi mala količina. Međutim, ima golem utjecaj u jelima gdje češnjak dominira, kao što su kruh s češnjakom i jela koja uključuju sirov sastojak, kao što je aioli umak.
Slučajno odabiranje paketa proklijalog češnjaka u trgovini može biti izvan tvoje kontrole, ali zato možeš spriječiti proklijavanje svježeg češnjaka pravilnim skladištenjem. Najbolje za čuvanje je hladno, tamno mjesto s umjerenom količinom vlage.