Špajza 21. studenoga 2022.

Evo kako možeš prepoznati je li češnjak previše stajao

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od najčešće korištenih namirnica u kuhinji zasigurno je češnjak. Stoga, bitno je da možeš prepoznati, prije korištenja, da li je riječ o svježem ili starijem proizvodu, a u nastavku pročitaj kako to možeš napraviti...

Mnogo je načina na koje u kuhinji koristimo češnjak. Odličan je samostalno ili kao dodatak u umacima, namazima, marinadama te se može reći da sve što on dotakne, odmah dobije fantastičan okus. No, koliko zapravo traje njegov vijek i kako prepoznati da li je previše stajao?

Možda vas zanima... Tjestenina s pečenim češnjakom i parmezanom Recepti

 

Vjerovala ili ne, čuvanjem u tamnoj i hladnoj prostoriji uz dobru ventilaciju osigurat ćeš svježinu i trajanje češnjaka od čak šest mjeseci. No, jednom kada odvojiš režnjeve iz glavice, njihovo vrijeme lagano otkucava.

Nakon odvajanja, svježe režnjeve češnjaka u hladnjaku možeš čuvati oko tjedan dana, dok narezane, mljevene ili pripremljene na bilo koji način čuvati i koristiti možeš samo u okviru jednoga dana. No, ako ga nasjeckanog staviš u šalicu s uljem on može potrajati nešto duže.

 

Češnjak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Kako prepoznati stari češnjak

Jednostavan način za prepoznati svježinu češnjaka jest običnim dodirom, odnosno pritiskom. Svježi režnjevi su tvrdi i uski, dok će stariji režnjevi biti mekši te će se neki od njih čak i razdvojiti. Boja, odnosno žuti češnjak, također je znak da on više nije toliko svjež i da bi ga trebala što ranije iskoristiti, odnosno prije nego on proklija, iako ga i onda još uvijek možeš koristiti.

Možda vas zanima... Vrijeme je da se počastiš pečenim češnjakom. Evo zašto... Recepti

Smije li se jesti češnjak koji je dugo stajao?

Očito je da ne trebaš jesti proizvod ili namirnicu koja sumnjivo izgleda ili miriše, pogotovo ako je već pljesniva. No, ako je riječ o jednostavnim manjim mrljama, pogotovo već spomenute žute boje, u tom slučaju ne moraš brinuti. Takav češnjak i dalje se može koristiti, pogotovo za pripremu umaka, marinada ili za vrijeme pečenja. Njegov okus možda će malo popustiti, ali i dalje će poslužiti svrsi.

Mekana peciva s češnjakom Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti Hrskava pileća krilca s parmezanom Možda vas zanima... Ručak ili snack: Hrskava pileća krilca s parmezanom Recepti Možda vas zanima... Savršen ručak nedjeljom: aromatični svinjski lungić Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:54 22. Studeni 2022.

    Ako je mek i gubi jacinu miris