Špajza 19. lipnja 2020.

Evo kako možeš prepoznati je li češnjak previše stajao

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od najčešće korištenih namirnica u kuhinji zasigurno je češnjak. Stoga, bitno je da možeš prepoznati, prije korištenja, da li je riječ o svježem ili starijem proizvodu, a u nastavku pročitaj kako to možeš napraviti...

Mnogo je načina na koje u kuhinji koristimo češnjak. Odličan je samostalno ili kao dodatak u umacima, namazima, marinadama te se može reći da sve što on dotakne, odmah dobije fantastičan okus. No, koliko zapravo traje njegov vijek i kako prepoznati da li je previše stajao?

 

Možda vas zanima... Danas pripremamo svinjske kotlete u umaku od meda i češnjaka Recepti

 

Vjerovala ili ne, čuvanjem u tamnoj i hladnoj prostoriji uz dobru ventilaciju osigurat ćeš svježinu i trajanje češnjaka od čak šest mjeseci. No, jednom kada odvojiš režnjeve iz glavice, njihovo vrijeme lagano otkucava.

Nakon odvajanja, svježe režnjeve češnjaka u hladnjaku možeš čuvati oko tjedan dana, dok narezane, mljevene ili pripremljene na bilo koji način čuvati i koristiti možeš samo u okviru jednoga dana. No, ako ga nasjeckanog staviš u šalicu s uljem on može potrajati nešto duže.

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Kako prepoznati stari češnjak

Jednostavan način za prepoznati svježinu češnjaka jest običnim dodirom, odnosno pritiskom. Svježi režnjevi su tvrdi i uski, dok će stariji režnjevi biti mekši te će se neki od njih čak i razdvojiti. Boja, odnosno žuti češnjak, također je znak da on više nije toliko svjež i da bi ga trebala što ranije iskoristiti, odnosno prije nego on proklija, iako ga i onda još uvijek možeš koristiti.

Smije li se jesti češnjak koji je dugo stajao?

Očito je da ne trebaš jesti proizvod ili namirnicu koja sumnjivo izgleda ili miriše, pogotovo ako je već pljesniva. No, ako je riječ o jednostavnim manjim mrljama, pogotovo već spomenute žute boje, u tom slučaju ne moraš brinuti. Takav češnjak i dalje se može koristiti, pogotovo za pripremu umaka, marinada ili za vrijeme pečenja. Njegov okus možda će malo popustiti, ali i dalje će poslužiti svrsi, prenosi The Kitchn.

 

Možda vas zanima... Grilani kotleti u finoj marinadi od češnjaka i bosiljka Špajza Možda vas zanima... Brokula s češnjakom – sezonski prilog iz snova Recepti Možda vas zanima... Pire od cvjetače s pečenim češnjakom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.