Špajza 25. siječnja 2023.

Poslušaj iskusne chefove i oguli češnjak bez muke

Češnjak
Češnjak koristimo u brojnim jelima, no nije ga uvijek lako oguliti foto: Karolina Grabowska/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Češnjak ti je omiljena namirnica, no živcira te što se teško guli? Poslušaj savjete iskusnih chefova i to više neće biti tvoj problem!

Češnjak je osnova velikog broja jela, volimo ga svježeg, pečenog i pretvorenog u pastu, fermentiranog (tzv. crni češnjak) pa i ukiseljenog. Koristimo ga za aromatiziranje brojnih jela – od pizze Napolitane, do raznih steakova, variva, umaka, pečenja… No uvijek kad ga koristimo živcira nas ista stvar – vrijeme (i živci!) koje gubimo guleći ga!

 

Češnjak Možda vas zanima... Uz pomoć ovog voća možeš ukloniti miris češnjaka Recepti

 

Kako se ova blagotvorna i aromatična biljka u kuhanju koristi već tisućama godina, pitamo se – kako već nismo naučili efikasno guliti češnjak? Postoji niz savjeta kako najjednostavnije oguliti češnjak – neki funkcioniraju bolje, neki lošije.

Jedan od savjeta koji slijedi većina kuhara, posebno onih amaterskih jest – češanj češnjaka lagano zgnječiti cijelom površinom noža. No često se tijekom tog postupka češanj raspadne, a ponekad kora i dalje ostane čvrsto priljubljena uz njega.

 | Author: Cats Coming/Pexels Češnjak mnogi gule tako da ga prvo zgnječe nožem, nakon čega se kora puno lakše odvaja foto: Cats Coming/Pexels

Drugi način je da razrežeš cijelu glavicu češnjaka poprečno na pola i pokušaš istisnuti polovice češnjeva. Također, jedan od savjeta je i da ubaciš nekoliko češnjeva češnjaka s korom u staklenku, staklenku potom poklopiš i dobro protreseš – sve dok kora ne otpadne.

 

Tjestenina s pečenim češnjakom Možda vas zanima... Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom Recepti

 

A što ako je sve to gnječenje, protresanje i istiskivanje stvar prošlosti? Naime, iskusni chefovi slažu se da je umjesto svega toga puno jednostavnije namočiti češnjak u vodi preko noći, nakon čega će koru biti vrlo lako ukloniti. Drugi pak imaju brže rješenje – češnjeve češnjaka stave u toplu vodu na 30-ak minuta, a rezultat je navodno isti: lako guljenje češnjaka bez muke dok korištenja noževa, staklenki i drugog kuhinjskog pribora postaju stvar prošlosti!

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Češnjak je mnogima omiljena namirnica foto: Karolina Grabowska/Pexels

Možda vas zanima... Vrijeme je da se počastiš pečenim češnjakom. Evo zašto... Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.