Češnjak je osnova velikog broja jela, volimo ga svježeg, pečenog i pretvorenog u pastu, fermentiranog (tzv. crni češnjak) pa i ukiseljenog. Koristimo ga za aromatiziranje brojnih jela – od pizze Napolitane, do raznih steakova, variva, umaka, pečenja… No uvijek kad ga koristimo živcira nas ista stvar – vrijeme (i živci!) koje gubimo guleći ga!
Kako se ova blagotvorna i aromatična biljka u kuhanju koristi već tisućama godina, pitamo se – kako već nismo naučili efikasno guliti češnjak? Postoji niz savjeta kako najjednostavnije oguliti češnjak – neki funkcioniraju bolje, neki lošije.
Jedan od savjeta koji slijedi većina kuhara, posebno onih amaterskih jest – češanj češnjaka lagano zgnječiti cijelom površinom noža. No često se tijekom tog postupka češanj raspadne, a ponekad kora i dalje ostane čvrsto priljubljena uz njega.
Drugi način je da razrežeš cijelu glavicu češnjaka poprečno na pola i pokušaš istisnuti polovice češnjeva. Također, jedan od savjeta je i da ubaciš nekoliko češnjeva češnjaka s korom u staklenku, staklenku potom poklopiš i dobro protreseš – sve dok kora ne otpadne.
A što ako je sve to gnječenje, protresanje i istiskivanje stvar prošlosti? Naime, iskusni chefovi slažu se da je umjesto svega toga puno jednostavnije namočiti češnjak u vodi preko noći, nakon čega će koru biti vrlo lako ukloniti. Drugi pak imaju brže rješenje – češnjeve češnjaka stave u toplu vodu na 30-ak minuta, a rezultat je navodno isti: lako guljenje češnjaka bez muke dok korištenja noževa, staklenki i drugog kuhinjskog pribora postaju stvar prošlosti!