Imamo odličan recept za namaz od češnjaka namijenjen svim ljubiteljima češnjaka, ali i onima koji se užasavaju ove namirnice zbog njezina (pre)jakog okusa
Ima nas koji ne možemo bez njega, no priča se da postoje i ljudi koji izbjegavaju češnjak... Neki ga jednostavno ne vole, a neki izbjegavaju njegov snažan okus koji još dugo ostaje u ustima, baš kao i neugodan zadah kojeg se nije lako riješiti.
No postoje načini kako se riješiti neugodnog zadaha, ali i načini kako pripremiti češnjak i bezbrižno uživati u njemu, bez straha od zadaha. Jedan od takvih načina je da pripremiš ovaj divan namaz od kuhanog pa konfitiranog češnjaka koji obiluje češnjakom, no njegov je okus vrlo nježan i suptilan.
Donosimo recept za odličan namaz od češnjaka, pripremljen na provansalski način, koji možeš jednostavno namazati na tostirani kruh, ali i koristiti u brojnim jelima ii umacima. Pa - bacimo se na pripremu!
Češnjak
foto: Karolina Grabowska/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Namaz od češnjaka
14 MIN
pripreme
81 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Češnjak
2
kom
Mlijeko
600
ml
Maslinovo ulje
250
ml
Sol
Papar
Svježe začinsko bilje (ružmarin, timijan...)
Postupak
Oba češnjaka očisti i razdvoji im češnjeve. Stavi ih u posudu debelog dna i prelij mlijekom - koliko je potrebano da ihi jedva prekrije. Pusti da zakipi, ocijedi i isperi češnjak hladnom vodom. Isperi i posudu.
Vrati češnjeve češnjaka u istu posudu i ponovi cijeli postupak s mliejkom. Naprav cijeli postupak 3-4 puta. Što je češnjak jačeg kusa, to više puta treba ponoviti ovaj postupak kuhanja u mlijeku.
Nakon što završiš s kuhanje češnjaka u mlijeku, češnjeve češnjaka još jednom dobro isperi u hladnoj vodi, ocijedi i osuši kuhinjskim ubrusima ili krpom. Stavi češnjak u manju posudu koja može ići u pećnicu i prelij iih maslinovim uljem. STavi u pećnicu zagrijanu na 70 stupnjeva i pusti tako oko 1 sat.
Češnjeve češnjaka zdrobi, posoli, popapri i dodaj svježe začinsko bilje po želji i dobit ćeš odličan namaz.
Tako pripremljene češnjeve češnjaka možeš spremiti u hladnjak cijele, u maslinovom ulju u kojem su se pekli. Ako pak praviš namaz, možeš mu dodati i malo ljute papričice. Ovom namazu možeš dodati i slanutak pa dobiti namaz nalik humusu.