Recepti Kruh i pecivo 02. siječnja 2025.

Namaz od češnjaka iznenadit će te svojim nježnim okusom

Kruh i pecivo
14 MIN
81 MIN
12
SREDNJE
češnjak, namaz od češnjaka
Namaz od češnjaka
foto: Nicholas Barbaros/Unsplash
Imamo odličan recept za namaz od češnjaka namijenjen svim ljubiteljima češnjaka, ali i onima koji se užasavaju ove namirnice zbog njezina (pre)jakog okusa

Ima nas koji ne možemo bez njega, no priča se da postoje i ljudi koji izbjegavaju češnjak... Neki ga jednostavno ne vole, a neki izbjegavaju njegov snažan okus koji još dugo ostaje u ustima, baš kao i neugodan zadah kojeg se nije lako riješiti. 

No postoje načini kako se riješiti neugodnog zadaha, ali i načini kako pripremiti češnjak i bezbrižno uživati u njemu, bez straha od zadaha. Jedan od takvih načina je da pripremiš ovaj divan namaz od kuhanog pa konfitiranog češnjaka koji obiluje češnjakom, no njegov je okus vrlo nježan i suptilan. 

Češnjak Možda vas zanima... 40 češnjeva češnjaka za 1 jelo? To mogu samo Francuzi... Špajza

Donosimo recept za odličan namaz od češnjaka, pripremljen na provansalski način, koji možeš jednostavno namazati na tostirani kruh, ali i koristiti u brojnim jelima ii umacima. Pa - bacimo se na pripremu!

 

Češnjak | Author: Karolina Grabowska/Pexels Češnjak foto: Karolina Grabowska/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Namaz od češnjaka
14 MIN
pripreme
81 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Češnjak 2 kom
  • Mlijeko 600 ml
  • Maslinovo ulje 250 ml
  • Sol
  • Papar
  • Svježe začinsko bilje (ružmarin, timijan...)
Postupak
  1. Oba češnjaka očisti i razdvoji im češnjeve. Stavi ih u posudu debelog dna i prelij mlijekom - koliko je potrebano da ihi jedva prekrije. Pusti da zakipi, ocijedi i isperi češnjak hladnom vodom. Isperi i posudu.


  2. Vrati češnjeve češnjaka u istu posudu i ponovi cijeli postupak s mliejkom. Naprav cijeli postupak 3-4 puta. Što je češnjak jačeg kusa, to više puta treba ponoviti ovaj postupak kuhanja u mlijeku.


  3. Nakon što završiš s kuhanje češnjaka u mlijeku, češnjeve češnjaka još jednom dobro isperi u hladnoj vodi, ocijedi i osuši kuhinjskim ubrusima ili krpom. Stavi češnjak u manju posudu koja može ići u pećnicu i prelij iih maslinovim uljem. STavi u pećnicu zagrijanu na 70 stupnjeva i pusti tako oko 1 sat.


  4. Češnjeve češnjaka zdrobi, posoli, popapri i dodaj svježe začinsko bilje po želji i dobit ćeš odličan namaz.


Tako pripremljene češnjeve češnjaka možeš spremiti u hladnjak cijele, u maslinovom ulju u kojem su se pekli. Ako pak praviš namaz, možeš mu dodati i malo ljute papričice. Ovom namazu možeš dodati i slanutak pa dobiti namaz nalik humusu.

I još malo o češnjaku...

češnjak Možda vas zanima... Snaga okusa češnjaka ovisi o tehnici kojom ga režeš Špajza pečeni češnjak Možda vas zanima... Počasti se pečenim češnjakom. Evo zašto... Recepti Češnjak Možda vas zanima... Genijalan umak od češnjaka od samo 5 sastojaka Špajza Češnjak Možda vas zanima... Uz pomoć ovog voća možeš ukloniti miris češnjaka Recepti klice češnjaka Možda vas zanima... Je li proklijali češnjak dobar za jelo? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.